12 Comments

  1. Hur skulle det vara om nätbolagen tog av pengarna de fick de senaste 10 åren och bygger ut elnätet med?

  2. Bruglodd on

    >Den nya avgiftens syfte är att minska belastningen på Sveriges elnät genom att sprida elförbrukningen jämnare över dygnet.

    Det är iaf inte så den implementeras hittills. Det är bara sagt att en effektavgift ska tas ut, sen är det upp till nätbolagen att själva välja enligt vilken modell. Tex Göteborg och Linköping har redan olika effektavgifter pålagt, där Göteborg baserar avgiften på den enskilda timme under hela månaden (brasklapp för att detta ändrats sen de började ta ut den?) då effektuttaget varit som störst och Linköping kör baserat på högsta fem timmar under månaden.

    Det saboterar ju priseffekten med smart användning av tillgänglig effekt, när det är låg belastning i näten. Dvs även om du passar på att ladda bilen ett par timmar efter midnatt på högsta effektuttag när det är väldigt låg belastning i elnätet i övrigt så kommer du ju obönhörligen drabbas av effektavgifterna. Som elbilsägare blir jag ju i praktiken tvungen att ladda min bil oftare men långsammare (dvs belasta elnätet oftare och under längre tid, på tider då jag annars inte hade behövt ta ut effekten) istället.

  3. Halvars90 on

    Det är alltid vanligt folk som ska straffas. Så med denna logiken blir man straffad om man kollar på film/spelar samtidigt som man har en tvättmaskin och har något långkok på spisen.

  4. Bombsesh on

    Allt för att dansken fick oss att lägga ner Barsebäck….

  5. Schytheron on

    Hur avgör de ens vem som ska betala avgiften eller vem inte? Dem säger att avgiften gäller dem som “använder flera elapparater samtidigt”, men det gör ju varenda hushÃ¥ll…?

    Med andra ord, verkar det som att avgiften inte går att undvika. Missförstår jag något? Om inte, så verkar ju detta vara helt efterblivet.

  6. Garbanino on

    Ja, nu satsar vi ju på ett instabilt elnät, då blir det attt man måste hålla på att försöka sprida ut användningen såhär. Ransonera el känns ju väldigt modernt och stabilt.

  7. AhCrapItsYou on

    >kunder som använder flera elektriska apparater samtidigt kommer att behöva betala mer.

    Är det inte så det redan fungerar? De vill alltså gå från en proportionell kostnadsmodell till en exponentiell?

  8. DarkoneReddits on

    samtidigt som du inte har råd att koka kaffe vid 06:30 så får facebook, microsoft och amazon gratis el för allt annat skulle vara ett hot mot demokratin

  9. PM_ME_Tyrande on

    Som vanligt är det lite clickbait av Oscarsson.

    Det är en restrukturering av hur det fungerar idag, man ger bolagen möjlighet att använda en mer flexibel prissättning.

    Du kan få det billigare än idag om du kan styra din konsumtion.

    > Redan idag har flera elnätsföretag infört avgiften, enligt Energimarknadsinspektionen. Tvärtemot radiokanalen understryker man dock att det faktiskt kan bli billigare.

Leave A Reply