I voli vengono interrotti in tutto il mondo a causa del fallimento IT globale

https://www.dn.se/varlden/flyg-stoppas-over-hela-varlden-efter-globalt-it-haveri/

di Naturglas

3 Comments

  1. Naturglas on

    Flyg stoppas över hela världen efter globalt it-haveri

    Australien, Japan, USA, Europa – över hela världen stoppas flyg sedan ett antivirusprogram har kraschat. Banker, börser och betalsystem är också drabbade.

    Teknikstrul hos det globala cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike skapar it-problem över hela världen. Betalsystem, flygbolag och en lång rad olika verksamheter tycks vara drabbade. 09.56 rapporterade Sky att nödlinjen 911 i den amerikanska delstaten Alaska har gått ner.

    ABC News och Sky News rapporterar att flera amerikanska flygbolag kräver ett totalt flygstopp då it-problemet medför stora kommunikationsproblem. Även från Tyskland, Spanien, Australien och Japan rapporteras om omfattande problem. I skotska Edinburg har alla scanners vid ombordstigningen slutat fungera, tågtrafiken i Storbritannien är påverkad och Sky News kan inte sända sina tv-program.

    I Japan slutade enskilda datorer som använder Windows som operativsystem en efter en att fungera under fredagen.

    En rad globala institutioner – inklusive stora banker och medier – har också drabbats av det omfattande it-haveriet. Den amerikanska delstaten Alaska har varnat för att dess räddningstjänst är påverkad samtidigt som det finns rapporter om att Londonbörsen har påverkats, enligt BBC.

    Enligt Sky News ska en hackergrupp tagit sig in i cybersäkerhetsföretaget Crowdstrikes system. Crowdstrike leverar ett så kallas end point protection-system, en typ av avancerat antivirus program som används över hela världen. I nu läget är det omöjligt att få en bild av hur stor omfattningen är.

    I Sverige finns det ännu få rapporter om konsekvenser av haveriet. Länstrafiken runt om i Sverige påverkas dock, rapporterar flera lokala medier.

    – Vi upptäckte det för en stund sedan. Det verkar vara vår reseplanerare som inte fungerar, säger Julia Pyrzanowska, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.

    Varken SJ eller Trafikverket märker av problemet i nuläget. Inte heller SOS Alarm är i nuläget påverkat. Inte heller Svensk Handel eller sjukvården märker av problemet, uppger respektive pressavdelning för DN.

  2. Otterism on

    Som tur är har Crowdstrike aldrig riktigt slagit igenom i Sverige, inte heller särskilt starkt i Europa, så sannolikt lär vi inte märka av det alltför mycket.

    Globalt rör det sig om miljontals datorer och servrar som, om de drabbats, måste hanteras manuellt i recovery mode. En titt på /r/sysadmin gör ont i hjärtat. 

Leave A Reply