5 Comments

  1. nomineallegra on

    “Se upp om du lånar ut bilen – Kronofogden kan ta den

    66-årige Charles fick sin Lexus CT200 beslagtagen och såld av Kronofogden. Inte för att han hade skulder, utan för att den som körde bilen hade det.

    – Jag hade kunnat sälja bilen till en handlare online för 120 000 kronor, berättar Charles.

    Han kan förstå att Kronofogden tog beslutet att beslagta bilen, och att de vill komma åt bilar som kriminella kör, men menar att det borde finnas bättre skydd för rättmätiga ägare.

    Eftersom det kan bli fel finns en möjlighet att överklaga besluten till Tingsrätten, vilket Charles också gjorde.

    – Vi köpte bilen när jag gick i pension för att den är liten och passar oss. Jag lämnade bland annat in köpekontrakt, bevis på att jag betalat av billånet helt och servicekvitton för att visa att det var min bil.

    – Trots det gick Tingsrätten på Kronofogdens linje. Jag fick svaret att jag inte bevisat att betalningarna kommit från mitt lönekonto. Det känns som att de letade efter hål i min bevisning i stället för att se till helheten.

    – Jag har ju all dokumentation kring bilen i min besittning, vilket visar på att bilen är min.

    Linda Ståhlberg på Kronofogden påpekar att det inte är myndigheten som har bevisbördan vid en överklagan – tvärt emot i ett brottsmål.

    Eftersom fallet inte togs upp till en förhandling i Tingsrätten utan handlades internt av en jurist fanns ingen möjlighet för Charles att komma med förtydliganden.

    Efter sommaren väntas fallet tas upp i Hovrätten och Charles har lämnat in omkring 70 sidor med bevisning som han hoppas är vattentät.

    – Jag har en förhoppning om att få rätt. Det finns ett liknande fall i Jönköpings Hovrätt där den drabbade fick rätt mot Kronofogden i Hovrätten.

    – Det är inte tillåtet för en stat att konfiskera någons enskilda egendom enligt de mänskliga rättigheterna. Det finns ett sådan fall från Italien som avgjorts i Europadomstolen.

    Men även om Charles slutligen får rätt till slut får han inte tillbaka bilen. Den är redan såld och har ny ägare.”

  2. Ändra rubriken till
    Se upp om du lånar ut bilen till vän med stora skulder hos kronofogden

  3. – Bror kan jag låna din bil idag?
    – Absolut, logga in på kronkalle med BankID först…

  4. KrigochFred on

    Varför tar vi det inte ett steg längre? Beslagta fastigheter om personer med skulder befinner sig i eller på en fastighet

Leave A Reply