I farmaci vengono venduti in modo completamente aperto nei negozi fisici in Svezia

https://www.dn.se/sverige/droger-saljs-helt-oppet-i-fysiska-butiker-i-sverige/

di Bilb0

6 Comments

  1. NoReference9047 on

    Brace yourselves, småpundarna från Reddit is coming och försvarar det här

  2. **Runt om i Sverige säljs droger som ger ett liknande rus som cannabis helt lagligt. Trots att flera sorter narkotikaklassades så sent som i januari fortsätter verksamheten – men med nya varianter.**

    **– De flesta som frågar efter det här är personer som inte vill stödja de kriminella gängen, säger en butiksägare som säljer drogerna.**

    I centrala Sundbyberg finns ett nytt inslag i stadsbilden: drogerna THCH och THCJD finns till salu i en butik. På hyllorna finns allt man i vanliga fall hittar i en kiosk, men det som sticker ut är att bakom kassan finns lagliga varianter av cannabis.

    När DN besöker kiosken har efterfrågan varit stor och personalen fyller på i hyllan. Butikens ägare vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att de sålt lagliga cannabisvarianter sedan 2022, och att produkterna kommer från två återförsäljare inom EU.

    ”Vi tror att marknaden för alternativa cannabinoider kommer att fortsätta växa så länge det är lagligt”, skriver han.

    Det är inte bara i den här kiosken som detta säljs. På nätet finns en uppsjö butiker – och flera fysiska butiker runt om i landet har den i sitt utbud. På nätforumet Flashback diskuterar användarna substanserna, med goda betyg.

    ”Väldigt trevligt och lugnande. Rekommenderar det än så länge. Får väl se hur det blir med tolerans och så”, skriver en användare.

    ”Gör inga planer dagen efter säger jag bara (…) Satt för bövelen i nästan ett helt dygn”, skriver en annan.

    Fakta.Lagliga cannabinoider
    Flera olika varianter av cannabis är lagliga i Sverige. Deras effekt påstås likna cannabis. Eftersom den svenska lagen kräver att varje substans klassas var för sig blir dessa nya varianter lagliga till dess att regeringen beslutat annorlunda.
    Substanserna framställs ur hampaväxten. I vanliga fall är det substansen THC, som är narkotikaklassad, som gör användaren påverkad vid cannabiskonsumtion. Men genom att isolera andra substanser, som finns i väldigt låga halter i vanlig cannabis eller som framställs på helt syntetisk väg, kan man uppnå en liknande effekt utan att begå ett brott.
    I januari blev fem olika typer av cannabinoider narkotikaklassade.

    Källa: Folkhälsomyndigheten och regeringen

    **Inte långt från kiosken,** i Solna, ligger en annan återförsäljare. De har länge sålt produkter som har med cannabiskonsumtion att göra men som inte är olagliga, såsom rullpapper och frön. De har sedan ett tag tillbaka tagit in även de lagliga cannabinoiderna. De skulle egentligen inte vilja sälja det, säger de, eftersom de inte hör hemma i den kultur de menar sig tillhöra.

    – Men de här produkterna har slagit sig in på marknaden eftersom det är ett lagligt alternativ till cannabis. De flesta som frågar efter det här är personer som inte vill stödja de kriminella gängen, säger Alex, en av butikens ägare.

    De menar att efterfrågan minskat under senare tid, och att personer som tidigare köpt de lagliga varianterna gått över till vanlig cannabis.

    De två delägarna är passionerade förespråkare av att cannabis ska legaliseras. De här lagliga varianterna har snarare satt käppar i hjulet för den ambitionen eftersom den sprider en negativ bild av cannabis och säljs även av oseriösa aktörer, menar de.

    **Men ni har ju också det här i er butik. Varför då?**

    – Det är en liten klick av det vi säljer, vi har över 4 000 artiklar på hemsidan. Vi har den inte framme i butik och visar inte upp den på vår startsida, men kunder frågar efter det och då vill vi kunna möta dem, säger Simon, den andra butiksägaren.

    Butikerna som DN besöker är noggranna med att poängtera att de tar bort alla produkter som blir narkotikaklassade och att de alltid kollar att de som köper är över 18 år.

    **Det pågår en katt** och råtta-lek kring de lagliga varianterna. Så sent som i januari blev fem olika typer av cannabinoider narkotikaklassade av regeringen, men direkt efter dök det upp nya varianter på butikernas hyllor.

    ”Om en substans klassas som narkotika måste vi respektera det”, skriver ägaren till kiosken i Sundbyberg.

    Lagliga varianter av droger är inget nytt fenomen. På Giftinformationscentralen ser de vilka droger som är i omlopp genom antalet samtal de får. Efter en period av färre samtal om lagliga cannabisvarianter har det återigen ökat.

    – Av vad vi har kunnat se är förgiftningarna av de här preparaten relativt lindriga jämfört med vissa andra oklassade droger – men de verkar ge upphov till mer obehagliga reaktioner än vanlig cannabis, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

    I hans roll följer han utvecklingen på den svenska drogmarknaden. Han menar att det som särskiljer den här vågen av lagliga droger från tidigare är att de nu finns att köpa i fysiska butiker.

    – Tidigare har det nästan uteslutande varit näthandel som stått för försäljningen, säger han.

    Hos Folkhälsomyndigheten, som föreslår för regeringen vilka substanser som ska narkotikaklassas, håller de i dag koll på 23 olika cannabinoider, varav flera av de som finns i butikerna. Exakt när ett beslut om narkotikaklassning av dessa kan komma är oklart, uppger Joakim Strandberg, chef på enheten för drogprevention på myndigheten.

    – I höst kommer vi att lämna förslag på fler substanser som ska klassas till regeringen, men jag kan inte säga redan nu om cannabinoider kommer finnas på den listan, säger han.

    **För att en substans** ska kunna klassas som narkotika behöver Folkhälsomyndigheten veta att den har en berusande effekt. Ett sätt att ta reda på det är att läsa hur Flashbackanvändare recenserar drogerna som de köpt.

    – Vi försöker exempelvis titta på olika drogforum, vetenskapliga artiklar eller databaser med gamla patent, säger Joakim Strandberg.

    Det tar åtminstone ett år från det att en ny substans upptäcks av myndigheten till det att regeringen kan klubba ett förbud. I bland annat Norge och Storbritannien klassas i stället alla varianter av redan förbjudna substanser som narkotika direkt, utan att det behövs ett regeringsbeslut.

    I Sverige har en sådan lagändring utretts, men enligt Joakim Strandberg fanns det inte tillräckliga vinster med att byta lag.

    Överläkaren Erik Lindeman tycker att polisen bör använda den här lagen för att agera mot kioskerna.

    – Som jag förstått det är lagen framtagen just för att ge en möjlighet att ingripa mot den här typen av verksamhet. Genom att systematiskt beslagta och förstöra produkterna skulle man göra den här affärsidén ohållbar, säger han.

    Polisen i region Stockholm är medveten om att försäljningen pågår, och att de kan agera med hjälp av förstörandelagen.

    ”Men som med all brottsbekämpande verksamhet behöver prioriteringar göras. Det går i sammanhanget inte att utesluta att den pågående situationen i region Stockholm med grovt skjutvapenvåld, sprängningar och nätverkskriminalitet påverkar hur polisen angriper övrig brottslighet”, skriver polisens pressekreterare Susanna Rinaldo i ett mejl.

    – Det vi sett är att inget land är förskonat från att nya substanser dyker upp och missbrukas, oavsett lagstiftning. Dessutom kan det uppfattas som mer rättsosäkert när personer inte vet exakt vilken substans som är olaglig.

    **Det finns dock en möjlighet** för tullen och polisen att agera redan innan regeringen utfärdat ett förbud. Den så kallade förstörandelagen ger polisen rätt att beslagta substanser som kan användas för berusning, även om de inte ännu är narkotikaklassade.

    – Som jag förstått det är lagen framtagen just för att ge en möjlighet att ingripa mot den här typen av verksamhet. Genom att systematiskt beslagta och förstöra produkterna skulle man göra den här affärsidén ohållbar, säger han.

    Polisen i region Stockholm är medveten om att försäljningen pågår, och att de kan agera med hjälp av förstörandelagen.

    ”Men som med all brottsbekämpande verksamhet behöver prioriteringar göras. Det går i sammanhanget inte att utesluta att den pågående situationen i region Stockholm med grovt skjutvapenvåld, sprängningar och nätverkskriminalitet påverkar hur polisen angriper övrig brottslighet”, skriver polisens pressekreterare Susanna Rinaldo i ett mejl.

  3. TurboSpermWhale on

    Upptäckte DN precis våra apotekskedjor eller vadå?

  4. Finns det någon anledning varför man inte bara narkotikaklassar all form av cannabinoider?

  5. Brunrand on

    Droger säljs helt öppet på flera andra ställen i Sverige också.
    Oftast inte i butiker som betalar skatt, arbetsgivaravgifter och så dock.

    Känns som att fokusera på fel sak att skämma dessa butiksägare till att sluta sälja lagliga alternativ till gängens THC

    Men är knark bajs så blir det så här.

    Och gillar FHM:s sätt att klassificera om en substans är berusnings framkallande eller ej;
    “**För att en substans** ska kunna klassas som narkotika behöver Folkhälsomyndigheten veta att den har en berusande effekt. Ett sätt att ta reda på det är att läsa hur Flashbackanvändare recenserar drogerna som de köpt.”

    Så vad som skall narkotikaklassas baseras alltså på Flashbacksanvändares rus-recensioner.

  6. Vad är skillnad på dessa och typ spice? Är oinsatt och undrar genuint.

Leave A Reply