Scienziati del clima: i nuovi record di calore sono segnali di allarme rossi

https://www.dn.se/varlden/klimatforskare-nya-varmerekord-ar-roda-varningsflaggor/

di Babar7

6 Comments

  1. **Klimatforskare: Nya värmerekord är röda varningsflaggor**

    Aldrig tidigare har en lika hög global medeltemperatur uppmätts under juni månad som denna sommar. Såväl i havet som på land passerades tidigare värmerekord med bred marginal.

    – Det är väldigt tydligt att jordens klimat blir varmare, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi.

    Albanien och Algeriet, Bulgarien och Brasilien, Kambodja och Kamerun. Vidare över till Grekland, Ghana, Nepal, Sydafrika, Turkiet och Jemen.

    I 63 länder har den genomsnittliga temperaturen under juni månad överstigit alla tidigare uppmätta värmerekord, enligt data som den icke vinstdrivande amerikanska organisationen Berkeley Earth har publicerat.

    Den tidsserie av meteorologiska mätningar som organisationen arbetar med använder året 1850 som startpunkt. Juni 2024 är den tolfte månaden i rad då medeltemperaturen på land och i havet är minst 1,5 grader över ett genomsnitt räknat på månad mellan åren 1850 och 1900.

    – Det är inte uppseendeväckande att ett år är varmare än det föregående, eller att en månad är varmare än samma månad föregående år, säger Michael Tjernström, som är professor på Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

    – Men att ett år är varmare än alla föregående år är anmärkningsvärt och att varje månad, tolv månader i rad, är varmare än samma månader alla andra år, det är extremt, fortsätter han.

    Det har länge varit känt att jordens klimat blir varmare, men det går snabbare än forskarna hade räknat med. Klimatforskare använder sig sällan av enskilda år eller månader för att beskriva den globala uppvärmningens utveckling, utan räknar i stället med långa perioder och ett rullande genomsnitt räknat över exempelvis 30 år.

    Ändå menar meteorologiprofessor Gunilla Svensson, även hon vid Stockholms universitet, att det finns anledning att reagera över de globala temperaturerna under juni månad.

    – Det är röda varningsflaggor. Det går upp och ner, men om det fortsätter med en lika brant kurva uppåt i 15 år till så är vi på 1,4 grader i den här figuren, säger hon.

    En av målsättningarna med det så kallade Parisavtalet är att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med genomsnittet under förindustriell tid.

    Michael Tjernström tror inte att det är möjligt.

    – Det är fortfarande en bit kvar till 1,5 grader som tioårsmedelvärde, men utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka. Personligen, och det har jag sagt offentligen tidigare, har jag aldrig trott på 1,5-gradersmålet. Det tror jag var kört redan när man satte pennan till papperet, säger han.

    En anledning till så många värmerekord har slagits de senaste tolv månaderna är att vi har gått igenom ett så kallat El Niño-år. Det är ett återkommande fenomen där klimat- och hydrologiska faktorer samverkar i Indiska oceanen och Stilla havet på ett sätt som påverkar temperaturerna i stora delar av världen.

    Den avvikelse som årets El Niño har fört med sig är historiskt sett mycket stor och överträffas bara av en så kallad super-El Niño som inträffade mellan 1878 och 1888.

    – De höga temperaturerna går att förklara delvis med klimatförändringar och delvis med att det är ett El Niño-år. Men även om man lägger de två ovanpå varandra så är utvecklingen uppseendeväckande, säger Michael Tjernström, och fortsätter:

    – Ska man känna skräck? Nej. Men oro? Ja. Och det går utanpå den grundläggande oro som alla klimatforskare känner över att vi släpper ut mer och mer koldioxid.

  2. sleepy_orchid on

    Allt är ”okej” fram tills att varningsflaggorna blir rödvita.

  3. Det där är ju bara en artikel. Fortsätt skövla, fortsätt köpa, försätt flyga, fortsätt expandera.

    Jag tror att vi kommer gå rakt mot total miljökatastrof om vi inte gör en grundläggande filosofisk förändring där folk skiftar från ett materiellt synsätt. Vi behöver frivilligt krypa ekonomin, minska BNP, minska konsumtion, minska produktion, och materiellt överflöd. I utbyte får vi natur, tid för konst, kultur och det mellanmänskliga, och undviker klimat och miljökatastrof.

  4. RelateableArtist on

    Känner sådan likgiltighet när jag läser sådana här artiklar nu för tiden.

    Jag undrar om det finns någon gräns för hur mycket som kommer tolereras innan något faktiskt görs från dom som har den förmågan? Tror det kommer vara av någon absurd anledning.

    Är det när skördar torkas ut och individerna i fråga inte kan få sin nybakade avokado-surdegstoast varje dag pga. mjölbrist? Eller när de måste byta brygga för femtielfte gången till deras yacht för nuvarande brygga nu hamnat under havsnivå? Eller när deras favoritsushi eller caviar inte går att köpa lika lätt längre för typ all fisk är rödlistad?

    Jag sippar vidare på mitt pappsugrör och fortsätter justerar det fastetsade locket så jag kan dricka ur min flaska. Rent praktiskt gör det mig ingenting, men rent principiellt är det så jävla löjligt.

  5. Ser man till hur vi agerar i många andra andra situationer så kommer inte det nödvändiga justeras förrän katastrofen är här. Se på rökning där det pågått kampanjer i årtionden; människor väljer fortsatt att börja av olika anledningar, precis alla vet att det är skadligt eller kan ta del av den informationen genom att enbart titta på paketet. Det är först när det drabbar individen det händer något och insikten oftast kommer, vilket då ofta är för sent.

Leave A Reply