L’Agenzia svedese dei trasporti vuole stipulare un nuovo accordo con una società legata alla Russia

https://www.dn.se/sverige/transportstyrelsen-vill-inga-nytt-avtal-med-bolag-kopplat-till-ryssland/

di hyakumanben

1 Comment

  1. hyakumanben on

    Transportstyrelsen vill ingå nytt avtal med bolag kopplat till Ryssland

    I över tio år har svenska registreringsskyltar tillverkats i Sverige av ett svenskt bolag, Scandinavian Motorcenter. Verksamheten innebär bland annat att företaget får tillgång till fordonsregistret där uppgifter om alla – också samhällsviktiga – fordon finns.

    Snart löper kontraktet ut. Därför genomförde Transportstyrelsen en ny upphandling under våren. Ett dotterbolag i den tyska bolagskoncernen Tönnjes fick avtalet, eftersom de kunde tillverka registreringsskyltar till ett 40 procent lägre pris jämfört med den närmaste konkurrenten.

    Men det svenska bolaget, Scandinavian Motorcenter, har överklagat Transportstyrelsens beslut. I handlingar, som under sommaren lämnats in till förvaltningsrätten, framgår det att bolag inom Tönnjes koncern har kopplingar till den ryska statsledningen.

    Tönnjes moderbolag äger 100 procent av dotterbolaget, som alltså vunnit Transportstyrelsens upphandling. De är i sin tur majoritetsägare i det ryska företaget Znak, som tillverkar registreringsskyltar. Det framgår av utdrag från det ryska bolagsregistret, som DN har läst.

    Znaks grundare och storägare, politikern Valerij Andrejevitj Ponomarjov, är medlem i federationsrådet, överhuset i Rysslands federala församling. I affärstidningen Forbes ryska upplaga beskrivs han vara en av Rysslands rikaste politiker. Sedan 2022 är Valerij Andrejevitj Ponomarjov belagd med västerländska sanktioner och finns på EU:s sanktionslista, eftersom han stöttar Vladimir Putins krig i Ukraina.

    DN har pratat med flera försvarsexperter som ifrågasätter Transportstyrelsens beslut. Per Skoglund, forskare i logistik och avdelningschef på Försvarshögskolan, säger att myndighetens agerande är anmärkningsvärt och förvånande.
    – Rysk underrättelsetjänst kan få tillgång till viktig data om samtliga fordon i Sverige. I fordonsregistret finns känslig information som kan användas av totalförsvaret för att krigsplacera samhällsviktiga fordon. Samhället blir än mer sårbart och aktörer kan sabotera den typen av fordon, säger han.
    Det handlar till exempel om ambulanser och andra utryckningsfordon. Försvarsmakten tillverkar dock sina egna registreringsskyltar.
    Både Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must och Säkerhetspolisen har i sina senaste årsböcker varnat för att Ryssland vill få tillgång till svenska system och använda informationen mot Sverige.
    – Vi vet att de samlar på sig allt som de tycker kan vara relevant. De kan mer om Sverige än vi själva, säger Per Skoglund.

    Det rådande omvärldsläget gör att myndigheter behöver tänka större än sin egen verksamhet, enligt Jenny Deschamps-Berger, chef för analysavdelningen på Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS).

    – Vår öppenhet och transparens i Sverige är långtgående men här måste vi alla bli bättre på att tänka större än den enskilda verksamheten. Gör vi inte det blir vi sårbara.

    Risken är att det inte bara påverkar Transportstyrelsen, säger hon.

    – Det handlar också om försörjningsberedskapen, andra myndigheter kan påverkas på ett skadligt sätt om det här går igenom.

    Christofer Kärrdahl, strateg på Transportstyrelsens fordonsinformationsavdelning, säger att myndigheten inte kände till rysslandskopplingarna innan de togs upp i Förvaltningsrätten. Han vill inte uttala sig om detaljer medan den rättsliga prövningen pågår.
    – Vi kan ju konstatera att vår nuvarande leverantör har lämnat ett överprövande på det här tilldelningsbeslutet. Det ligger hos Förvaltningsrätten.
    I ryska register finns kopplingar mellan Tönnjes-koncernen och en sanktionerad politikers företag. Är det lämpligt att Transportstyrelsen ingår avtal med ett sådant bolag?
    – De ryska bolagsregistren kan jag inte kommentera. Vi bestrider Scandinavian Motorcenters påstående om att vi skulle vara förhindrade att teckna avtal. Våra argument och förklaringar framgår av de handlingar som vi har skickat till Förvaltningsrätten. Enligt den bedömning vi gör får vi inte förkasta Tönnjes anbud eftersom det då skulle strida mot lagen om offentlig upphandling.

    Christofer Kärrdahl påpekar att majoritetsägaren i det ryska skyltföretaget Znak, som delägs av en rysk medborgare som finns på EU:s sanktionslista, är moderbolaget – och inte Tönnjes dotterbolag som Transportstyrelsen vill teckna avtal med.
    Hur ser du på experternas oro att information från Sverige kan hamna hos rysk underrättelsetjänst?
    – De riskerna har vi avgränsat bort med en avtalsskrivning, men vi har inte skrivit det explicit för Ryssland. Uppgifter om svenska medborgare ska inte användas otillbörligt av någon annan makt.
    Hur kan ni säkerställa att det efterlevs?
    – Det har anbudsgivarna fått garantera, att de uppfyller kraven som vi har ställt.
    Tillverkningen av de svenska registreringsskyltarna ska ske i Sverige, enligt Transportstyrelsen.
    – Tönnjes har skrivit att de ska bilda ett samägt bolag med ett svenskt företag i Mellansverige, säger Christofer Kärrdahl.
    Försvarshögskolans Per Skoglund häpnar när han tar del av Transportstyrelsens svar.
    – Vi har levt under många år där vi har trott att ett fientligt agerande inom Europas gränser inte ska inträffa igen. Här har man inte förstått allvaret.
    – Om det är ett företag som har sådana kopplingar finns det inget som hindrar dem från att bryta avtal. Det finns inga sätt för Transportstyrelsen att kontrollera det, säger Per Skoglund.

    Säkerhetspolisen kan inte närmare gå in på det enskilda ärendet, men betonar att säkerhetsläget är allvarligt.

    – Det är självklart mycket viktigt att myndigheter, inte minst de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet, följer de lagar som finns. Att man agerar så att inte andra stater får en möjlighet att få tillgång till säkerhetskänslig information utifrån det säkerhetsläge vi har, som är ett allvarligt läge, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

    DN har sökt Tönnjes, som inte har återkommit. För tyska public service-kanalen Deutsche Welle uppger företrädare för företaget att de inte har några affärsrelationer med Ryssland längre, att de ska lämna ryska marknaden, och fördömer anfallskriget mot Ukraina. Men i utdrag ur Tönnjes moderbolags senaste koncernredovisning från 2022 återfinns Znak och ytterligare ett ryskt bolag.
    I ryska register finns dagsaktuella uppgifter om att det tyska bolaget äger 55 procent av Znak.

Leave A Reply