8 Comments

  1. Ameliorated_Potato on

    Toto je jedna z vecí ktorá sa mala riešiť už dávno. Švarc je zlo

    Už len aby peniaze ktoré z toho možno vytrieskajú išli na niečo rozumné…

  2. UrielSVK on

    Tebe nic nehrozi, ked tak zamestnavatelovi.

    [https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=775](https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=775)

    mas tam 5 bodov, ak niektory nesplnas(napr. nemas urcenu pracovnu dobu) tak to nieje viazana praca a legalne mozes byt zivnostnik. Tvoj zamestnavatel by nemal mat problem. Ak vsetko splnas musis byt na TPP

  3. Solopete_HD on

    da sa to riesit rozne. firmy ktore maju zaujem “zamestnavat” ludi na zivnost to riesia tak, ze sa spravia 2 firmy a zivnostnik fakturuje dve firmy. napr. odrobis 160h tak vyfakturujes povedzme 60h na jednu firmu a 100h na druhu. Tym ze mas zakazku u dvoch firiem tak uz to nema charakter TPP. pravdaze nie vsetky firmy budu ochotne pristupit na taketo hacky a donutia ludi bud prejst na TPP alebo zrusia spolupracu.

  4. Phaedroth on

    Nejaké kontroly určite budú, ale vzhľadom na kompetentnosť tejto vlády si skôr myslím, že je to také bu bu bu. Hlavne ak je niekto živnostník, mal by fakturovať aspoň dvom subjektom (a splniť ďalšie podmienky, aby sa nejednalo o simuláciu závislej činnosti).

  5. Nikdy som nechapal, preco to velka cast verejnosti berie ako svarc pracu. Viem, ze vela ludi je dotlacenych do zivnosti, lebo je to vyhodnejsie pre zamestnavatela. Ale ak sa niekto rozhodne dobrovolne pre zivnost, mal by mat tu moznost. A preco trestat ludi (zamestnavatelov), ktori su na zivnosti dobrovolne.

  6. wolfhound_doge on

    keby spolu s tymto znizili danovu zataz na superhrubu a hrubu, tak by to bolo take velmi prijemne prekvapenie zo strany tejto vlady.

    ale takto je to len taka populisticka picovina pre ludi, co vedia ze svarc praca je zlo (ano je), ale dalej uz nedovidia lebo maju prepite hlavy.

  7. ixixoxoxixixoxoxxixi on

    Oni ale hovoria, že budú pokutovať firmy, ktoré fiktívnych živnostníkov platia a nie fiktívnych živnostníkov. Je dosť zložité definovať živnostníka v IT. Zrejme jediné, čo ich napadne bude:

    1, kontrolovať obchodné zmluvy, či nespĺňajú charakter závislého vzťahu – toto si vie IT sektor postrážiť zmenou zmlúv.

    2. komu daný živnostník faktúruje a ako, či je to len jeden odberateľ. zatiaľ to nie je ošetrené zákonom, ale môžu to skúsiť zmeniť. Na toto je tiež samozrejme pomerne jednoduché riešenie, okrem toho, ja ako IT firma – odberateľ nemám odkiaľ vedieť, pre koho všetkého robí daný živnostník. Ani to nemám povinnosť zisťovať.

    Pokiaľ chceš mať istotu, tak si môžete traja “živnostnici” dokola vyfaktúrovať raz za čas 200€ za konzuláciu zakaždým o niečom inom. Určite sa v práci bavíte o projekte, takže aj reálne konzultujete konkrétne veci, čiže sa nejedná ani o nejaké fiktívne faktúry. (A->B->C->A).

Leave A Reply