La partecipazione di Yasser alle manifestazioni viene messa in dubbio da Försäkringskassan: “Vieni pagato?”

https://www.dn.se/ekonomi/yassers-deltagande-i-demonstrationer-ifragasatts-av-forsakringskassan-far-du-betalt/

di enfaldig

8 Comments

  1. Aintandsmall on

    För att ge det en kontext då OP inte kopierat in artikeln. Yasser är sjukskriven pga psykiskt ohälsa. Han demonstrerar och försäkringskassan undrar varför. Och han undrar därför om det ens är rimligt eftersom läkaren uppmanat honom att göra saker han mår bra av.

    Alltså jag har också haft kontakt med försäkringskassan och AF, det känns ofta som att de sällan tar en på allvar så jag förstår varför han reagerar ens.

  2. PublicZebra7725 on

    Hela artikeln

    Yassers deltagande i demonstrationer ifrågasätts av Försäkringskassan: ”Får du betalt?”
    Uppdaterad i går 22:08 Publicerad i går 19:47
    Att demonstrera vid Sergels torg för Gazas befolkning får Yasser Alshobaki att lämna känslan av maktlöshet för en stund. ”Läkaren har sagt åt mig att göra sådant som får mig att må bra”.
    Att demonstrera vid Sergels torg för Gazas befolkning får Yasser Alshobaki att lämna känslan av maktlöshet för en stund. ”Läkaren har sagt åt mig att göra sådant som får mig att må bra”. Foto: Lars Lindqvist
    Yasser Alshobaki, 26 år, har varit sjukskriven för en depression sedan i januari. Läkaren har sagt till honom att försöka göra det han mår bra av. Att demonstrera till stöd för befolkningen i Gaza, är exempel på det. Nu ställer Försäkringskassan frågor om varför han demonstrerar.

    Yasser Alshobaki är palestinier och född i Gaza. När han var elva år flyttade familjen till Sverige och han har utbildat sig, skaffat jobb och fått barn i Sverige. Han har separerat från barnets mor och bor i Linköping där han har arbetat inom hemtjänsten. Yasser Alshobaki har till och från haft problem med psykisk ohälsa.

    – Egentligen är jag inte bekväm med att prata om psykisk ohälsa eftersom jag kommer från en kultur där man inte pratar om det. Men på grund av Försäkringskassan gör jag det ändå, säger han.

    Hans psykiska ohälsa förvärrades i oktober när Hamas attackerade Israel och kidnappade flera hundra personer. Flera israeler dödades och Israel svarade med attacker som i sin tur har dödat tusentals palestinier. I slutet av oktober dödades Yasser Alshobakis faster och två kusiner av missiler från Israel, berättar han. Kvar i Gaza finns andra släktingar som är rädda för sina liv.

    För någon månad sedan hörde Försäkringskassan av sig. De undrade när han kan börja jobba igen och om hans sjukskrivning.
    För någon månad sedan hörde Försäkringskassan av sig. De undrade när han kan börja jobba igen och om hans sjukskrivning. Foto: Lars Lindqvist
    – Jag har en depression på grund av det som händer i Gaza. Min läkare har bedömt att jag har en svår depression, förklarar Yasser och fortsätter:

    – Förra månaden fick jag äntligen prata med en kurator och psykolog. Läkare har gett mig antidepressiv medicin och sagt att jag ska göra sådant som får mig att må bra och lätta på mina känslor, förklarar han.

    Den rädsla och maktlöshet han känner inför kriget i Gaza lindras något när han deltar i demonstrationer. Det sker inga demonstrationer i Linköping och därför åker Yasser till Stockholm för att demonstrera. Men hans ekonomi tillåter inte att han åker dit hur ofta som helst.

    – Att demonstrera har varit ett sätt att lätta på känslor och att skrika ut sin ilska. Även gemenskapen betyder mycket. Jag är med folk som går igenom samma grej eller som är där för att visa sin mänskliga sida. Vi har inte makten att stoppa det som sker i Gaza, men det här är det enda jag kan göra.

    Men för någon månad sedan hörde Försäkringskassan av sig. De undrade när Yasser kan börja jobba igen och om hans sjukskrivning. Ytterligare några veckor senare hörde handläggaren på Försäkringskassan av sig igen och ställde frågor om demonstrationer.

    Handläggaren frågade ”Är det en bisyssla?”, ”Hur ofta demonstrerar du?” och ”Får du betalt?”. Yasser Alshobaki är upprörd över hur Försäkringskassan kan ställa de frågorna.

    – Det tyckte jag var helt sjukt. Det angår inte Försäkringskassan. Jag förklarade för henne att det inte är ett jobb att demonstrera. Jag får absolut inte betalt!

    Han undrar hur Försäkringskassan har rätt att ställa sådana frågor.

    – I Sverige har vi en grundlagsskyddad demonstrationsrätt. Men hon ställde flera frågor om demonstrationerna. Det angår inte henne eller någon myndighet. Jag har pratat med poliser när jag demonstrerar men inte en enda polis frågar ”varför deltar du i en demonstration?”.

    Försäkringskassan kan inte gå in i detalj på just Yasser Alshobakis ärende, men Maria Ohlander, som är chef för rättsligt stöd, säger:

    – Självklart har man rätt att demonstrera, det är en grundlagsskyddad rättighet. Det är ingenting som vi på Försäkringskassan säger nej till. Däremot så måste utredaren bedöma rätten till sjukpenning och när man ska göra det så måste man ställa frågor. Arbetsförmågan måste vara nedsatt och sedan beror det på hur det ser ut med aktivitetsbegränsningen i det enskilda fallet. Och vad man är sjukskriven för.

    – Har man arbetsförmåga ska man arbeta, sådana är ju reglerna.

    Men varför ställa frågor om att demonstrera när en person är sjukskriven för depression? Och varför fråga om han får betalt?

    – Frågorna ställs för att utreda en eventuell arbetsförmåga, inte för att ifrågasätta vad man demonstrerar för eller emot, säger hon och fortsätter:

    – Det ingår i vårt utredningsansvar att ställa frågor. Sedan kan man ha åsikter om hur frågorna ställs.

    Yasser Alshobaki har nu både JO-anmält Försäkringskassan och gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

  3. HumbleWallaby1341 on

    Ja då är det bara för sig att söka ett jobb istället. Kan du dra runt på demonstrationer så kan du jobba.

  4. hippiepiraten on

    Jag vet inte vilka jobba försäkringskassan tycker sig se som innebär att börja vid 12. Hålla en skylt i två timmar och sjunga eller skandera i grupp innan man åker hem igen.

    Utöver det, tror de man blir frisk från depressioner genom att ligga hemma i sängen och vänta ut den!?

  5. OrkzOrkzOrkzOrkz0rkz on

    Om en hobby eller ett intresse går att likställa med arbete, t ex om du har en kennel eller du tränar 6 timmar per dag så är det skit samma om du gör det för att du mår bra av det.

    Det går att likställa med arbete. Därmed har du en arbetsförmåga. Det är inte vi andra som ska finansiera din hobby eller ditt intresse.

    Om den här mannen spenderar timmar per dag med att demonstrera, jobba ideellt eller engagera sig på nätet för opinionsbildning mm så är det att likställa med arbete.

    Sorry ut med er och arbeta.

  6. johanssjoberg on

    Nu säger jag detta helt oberoende av åsikter i Israel-Palestina-frågan. Det går att applicera på en demonstration om precis vilken fråga som helst.

    Jag tycker inte alls att det går att likställa demonstration med arbete. Man går till ett torg, står och lyssnar på nån som håller tal, och går en sväng med en skylt. Jag skulle snarare jämföra det med att ta promenader med vänner om man ser till insats och energiåtgång. Mår han dessutom psykiskt bättre av att komma ut och röra på sig, prata med andra m.m. så klart grabben ska demonstrera. Tycker att FK fått detta om bakfoten.

  7. Heavenfall on

    Detta träffade verkligen rätt för att skapa känslor. Nästan “rage bait”. Å ena sidan: självklart ska inte skattemedel indirekt betala Gaza-demonstrationers deltagare. Å andra sidan: självklart ska skattemedel stödja de som är sjukskrivna och inte kan arbeta.

    Sedan är det som alltid svårt med empati, dvs att förstå att någon är deppig över Gaza till sådan grad att de inte kan arbeta alls (han var ju född där). Gör det en verkligen oförmögen att arbeta? Läkare som sjukskrev verkade tro det.

    Ovanpå det ett lager av svensk byråkrati – Försäkringskassan har ju order om att få folk tillbaka i arbete från nuvarande regering (mer än vanligt dvs). Där FK ställer nästan/kanske opassande frågor. Samtidigt stramar man åt psykstöd över hela landet, så att bli på bättringsvägen fick han vänta på!

    Vilken underbar intersektion av högt politiska (eller politiserade?) frågor.

  8. PriorFast2492 on

    Det är inte så att försäkringskassan ska finansiera någon som lägger all sin krut på obetald ideell verksamhet

Leave A Reply