La California è il TOP della mobilità elettrica, ma deve affrontare un problema: il crescente numero di auto elettriche significa una diminuzione delle entrate fiscali sulla benzina. La ricerca dell’ecologia influisce sulle finanze. Stanno testando da agosto una nuova soluzione – tassa chilometrica.

La domanda è: è una buona soluzione? A me sembra "Mi comporto ecologicamente ⇒ lo Stato mi addebiterà nuove tasse".

Menej spáleného benzínu znamená nové dane
byu/RogerKrowiak inSlovakia



di RogerKrowiak

6 Comments

  1. famous_capybara on

    US staty hraju hru kto pride s najprijebanejsim navrhom zakona.

    Som famous_capybara.

  2. Informal_Cabinet_818 on

    ![gif](giphy|6nWhy3ulBL7GSCvKw6)

    A kto cakal nieco ine napriek populistickým slubom? Cesty pre EV nie su lacnejsie na vystavbu ani udrzbu.

    Inak podobne navrhy padaju aj v eu, ak ma pamet neklame, par rokov dozadu, len zatial je to politicky drahe

  3. > Menej spáleného benzínu znamená nové dane
    Kalifornia je TOP v elektromobilite, no čelí problému: rastúci počet elektromobilov znamená pokles príjmov z daní za benzín. Snaha o ekológiu postihuje financie. Od augusta testujú [nové riešenie](https://caroadcharge.com/about) – daň za prejazdené kilometre.

    >> Otázka znie: je to dobré riešenie? Na mňa to pôsobí ako “správam sa ekologicky ⇒ štát mi naparí nové dane”.

    Ktokoľvek si myslel že dane z PHM nebudú nahradené niečím podobným aj pri elektromobiloch musí byť tak sprostý a naivný až to bolí 😅 Zrazu tie spaľováky neboli také zlé, keď chýbajú peniažky 😁 Doteraz sa snažili “podporiť” prechod na EV dotáciami, diaľnicami zdarma, tisícovými dotáciami… ale reálne to s voľným trhom moc spoločné nemalo.

    Teraz sa to začína rušiť a to EV nie sú ani 20-30% trhu (v Európe), akonáhle by reálne bol ten pomer vyšší, všetky tieto výhody sa zrušia; a až vtedy sa dajú porovnávať reálne náklady na prevádzku…

    Sú to doslova miliardy, hádam niekto nemohol vážne veriť tomu že navždy bude “elektromobilita” bez ďalších daní a ešte mi bude niekto dotovať aj kúpnu cenu auta 😂 A to píšem ako človek ktorý už (v minulosti) jedno EV vlastnil, a proti samotným EV nič nemám…

    [V Nemecku napríklad už dotácie na EV zrušili](https://www.reuters.com/business/autos-transportation/germany-end-e-vehicle-subsidy-programme-2023-12-16/), a to skoro zo dňa na deň..

  4. coffeetabs on

    Ako hovorí ľudová múdrosť – žiaden obed zadarmo nie je v skutočnosti zadarmo. Nastal výpadok daní takže treba nahnať peniaze do kasy inak. Ak si ľudia s EVs mysleli, že si nabijú doma auto a potom budú jazdiť zadarmo tak sa sekli.

    Ono možno prídu ďalšie dane a dospeje to do stavu, že ľuďom sa zasa oplatí kupovať spaľováky. Preto si stále držím dve staršie autá. Cítim v kostiach, že svoju jednotkovú oktavku možno časom predám za cenu Maybachu.

Leave A Reply