Nel Brabante Centrale scompare un terzo dei posti letto per persone con bisogni psicologici urgenti. La causa è la carenza di personale addetto alla salute mentale. La misura è stata accolta con critiche. “I luoghi che scompaiono di solito non ritornano.”

https://www.bndestem.nl/tilburg/bedden-voor-psychische-noodgevallen-in-de-regio-breda-en-tilburg-verdwijnen-dit-is-precies-waar-we-al-langer-voor-vreesden~a4d9f54d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2F

di SweetPickleRelish

1 Comment

  1. SweetPickleRelish on

    Mensen die zelfmoord willen plegen of die door bijvoorbeeld een psychose een gevaar voor zichzelf óf hun omgeving zijn, kunnen straks mogelijk niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. De High Intensive Care-afdeling van GGz BreBurg in Breda sluit en wordt samengevoegd met die in Tilburg.

    In totaal was er plek voor vijftig mensen die in een psychiatrische crisis zitten. Dat wordt teruggebracht naar 35. Gemiddeld waren veertig patiënten opgenomen op de afdeling. Daarvoor is geen capaciteit meer. Belangenvereniging Mind van mensen met psychische problemen is verbolgen: ,,Het gaat hier om cruciale ggz: zorg voor mensen met complexe psychische problemen.”

    GGZ BreBurg zegt te garanderen dat ook met minder bedden de nodige zorg kan worden geboden. Dat moet onder meer door het personeel dat er is, 77 werknemers, efficiënter te laten werken. ,,We zijn ervan overtuigd dat we de capaciteit in de nieuwe vorm veel effectiever kunnen inzetten”, zegt een woordvoerder.

    ,,Personeelstekort mag wat ons betreft geen reden zijn om behandelplekken te sluiten”, reageert een woordvoerder van Mind. De vereniging vraagt zich af of dit besluit niet ingaat tegen de afspraken die zijn gemaakt om de zorg toegankelijk te houden. ,,Plekken die verdwijnen, komen meestal niet terug. Dit is precies waarvoor we al langer vrezen en waarom we het nieuwe kabinet vragen te zorgen voor voldoende opleidingsplaatsen en minder administratielast.”

    Geen nachtdiensten of crisiszorg

    >De ontwikkeling baart ook zorgverzekeraar CZ zorgen, aldus een woordvoerder. CZ kreeg begin dit jaar een tik op de vingers van de Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder. De verzekeraar doet te weinig om toegang tot ggz in de regio te garanderen. ,,Met geld is dit niet op te lossen”, zegt CZ. ,,Het is echt een personeelsprobleem. Er zijn te veel mensen, vooral zzp’ers, die in de geestelijke gezondheid werken, maar vooral lichtere zorg behandelen en geen nachtdiensten of crisiszorg willen doen. We moeten zorgen dat mensen met lichtere problematiek op een andere manier kunnen worden geholpen, zodat personeel wordt vrijgemaakt voor zwaardere gevallen.”

    De High Intensive Care is een afdeling waar mensen kort worden opgenomen en intensief behandeld, totdat het weer veilig is om naar huis te kunnen of naar een andere afdeling van de GGZ. Daar kan dan worden gewerkt aan herstel.

    De samenvoeging van de twee afdelingen ging vorige week al in.<

Leave A Reply