Ero in vacanza a Smögen e a circa 50 metri dalla casa che abbiamo affittato c’era questo molo lungo alcune barche/capannoni da pesca. Non c’erano recinzioni o simili. Molto facile e bello arrivarci. Quando eravamo lì e stavamo per fare una nuotata, una donna che probabilmente possedeva una delle bancarelle si avvicinò e disse che si trattava di un molo privato e che non potevamo accedervi. “Avrai la faccia acida se fai il bagno qui” ecc. Non potevamo sopportare di discutere, quindi siamo rimasti bloccati. Tuttavia, pensiamo tutti che stesse dicendo stronzate e volesse solo creare la propria esclusività lì. Che ne dici?

https://www.reddit.com/gallery/1erh7ce

di bullbasaren

9 Comments

  1. twitticles on

    Allemansrätten ger er rätt att bada ifrån en privat brygga. Det som kan vara undantaget är om det rör sig om hemfridszon, alltså såpass nära en bostad eller ett fritidshus att ni direkt stör de där boende.

    Många sådana där bodar är ju omgjorda till bostäder, så det kanske rörde sig om fritidshus? Det känns ju dock väldigt absurt att hemfridszonen i sådana fall skulle vara särskilt omfattande, då både grannar och allmänhet har en tendens att röra sig tämligen fritt runt sådan byggnation.

    TLDR: är bodarna ombyggda till fritidshus **kanske, väldigt kanske** hon har rätt, annars kan hon ta sig i brasan.

  2. Theartofdodging on

    Hon hittar på. Man får bada från privata bryggor så länge du inte behöver gå in vid någons tomt/ bostadshus för att göra det.

  3. sodihpro on

    https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/allemansratten/sa-gor-vi-allemansratt/vatten-och-is/

    I stort sett alla bryggor är privata, med undantag för kommunala hamnar osv, särskilt vanligt i anslutning till privatägt båthus/bod där bryggan troligen samägs av alla bodägarr men det betyder inte att de inte får nyttjas. Enligt allemansrätten kan ni nyttja den så länge ni inte skadar något eller använder den på ett sätt som medgör märkbart slitage men måste flytta er om ägaren själv vill nyttja den.

    Edit: Ska även tillägga att det är särskilda regler kring privat tomt där någon bor, då man inte får uppehålla sig alltför nära någons boende. Naturvårdsverket skriver så här: “Tomt är det område närmast ett hus där de som bor ska kunna känna sig ostörda. Det är risken att störa som avgör hur nära ett hus du kan uppehålla dig.”

    Jag har svårt att se hur en sjöbod räknas som boende/hus men det ska framgå i detaljplanen för området.

  4. Slavarbetare on

    För att bygga en brygga krävs dispens och för att få dispens krävs att bryggan inte försämrar villkoren för allmänhetens tillgång till platsen. Du har rätt att beträda alla bryggor och det är inte tillåtet att sätta upp skyltar om privat brygga.

  5. Sekretess on

    Ser ut att vara väldigt vackert där, kanske brukar det drälla en jädrans massa turister som enligt henne förstör friden i området? Det kanske är hennes motivering till att jaga bort er (ser dock tomt ut). Finns ju artiklar om hur små midsommarfiranden blivit så populära bland turister där att lokalbefolkningen firar midsommar på fel dag.

  6. Jazzlike_Spare4215 on

    Privat kanske den är men du har rätt att bada i princip var som helst. Krävs stängsel och dylikt annars och det måste dom ha tillstånd för. Kan du gå obehindrat så är det inga problem oavsett skyltar.

  7. Mosshome on

    Nästa gång: Putta i tanten. Säg sen till henne när hon är i vattnet att “Stanna där så ringer vi polisen så de kan ta dig i örat som försöker sprida falska lagar, kränker strandskyddet, och hotar allmänhetens fria tillgång till badvattnet, din satmariga argbigga!

    Sen går ni till nån annan plats utan argbiggor och badar.

  8. RevolutionaryCash981 on

    Högst troligt inte privat. Låter som nåt borgarna claimar när de bygger brygger på mark de inte äger.
    Gjordes ju en grej av det när ett gäng aktivister åkte ut och badade från ”privata” badplatser och brygger för nåt år sen.
    Brf på Hammarö utanför Karlstad som bråkar med alla badgäster som använder bryggan de byggde på en badplats som inte tillhör dem.
    Osv.

  9. Tiana_frogprincess on

    Det ser ut som en privat brygga men man får bada där om bryggan inte ligger på en privat tomt (vilket den här bryggan inte gör) Däremot får ni inte förtöja en båt där.

Leave A Reply