Con il cambiamento climatico che sta diventando un problema serio, molte industrie stanno cercando di passare dai combustibili fossili all’elettricità, compresi i trasporti pubblici. Gli autobus elettrici hanno iniziato ad essere utilizzati su alcune tratte, ma sono limitati dal costo elevato e dalla portata limitata dei pacchi batteria e dal fatto che si prevede che gli autobus circolino tutto il giorno tutti i giorni senza buone opportunità di ricarica lungo il percorso.

Una soluzione alternativa sono i filobus, anch’essi alimentato da elettricità ma utilizza un filo di contatto invece della batteria (come i tram), il che significa che non hanno mai bisogno di essere ricaricati. Lo svantaggio è che le linee catenarie devono essere sospese, ma soprattutto nei centri urbani le distanze relativamente brevi con l’elettrificazione potrebbero sostituire un gran numero di autobus diesel.

Questa tecnica è ben consolidata all’estero ed esiste da più di un secolo in alcune città, sia del mondo occidentale che degli stati orientali. Tuttavia, è in gran parte sconosciuto in Svezia. Tenendo presente che vorremmo essere all’avanguardia anche dal punto di vista ambientale, il filobus si presenta come un investimento che porterebbe un grande vantaggio in rapporto al prezzo ed inoltre non comporta grandi rischi (non occorre fare alcuna innovazione, ma è possibile acquistare un sistema già esistente da un produttore affermato). Allora perché non viene fatto?

Varför finns nästan inga elbussar med kontaktledning (aka trådbussar) i Sverige? Det är en väl etablerad teknik som har funnits utomlands i över 100 år men är i princip okänd här.
byu/SnowyWhiteIcyBlue insweden



di SnowyWhiteIcyBlue

30 Comments

  1. Nice-Cat-2163 on

    Det brukade finnas men sen valde man dinosauriejuice-bussar

  2. Idag finns det bara kvar i Landskrona, Stockholm och Göteborg har haft det tidigare.

  3. crazy-voyager on

    Spontant låter det mycket dyrare att bygga kontaktledning överallt där man har bussar istället för att bygga laddare på några hållplatser.

    Ersättning av diesel pågår redan, men med batterifordon.

  4. One-Dare3022 on

    Det var inte ovanligt förr i Sverige men de försvann i samband med högertrafikomläggningen på de flesta ställen.

  5. urkan3000 on

    Batteridrivna bussar är ju redan etablerade i svensk kollektivtrafik och faktum är ju att de verkar funka bra. De begränsningar du räknar upp verkar inte påverka bussdriften i min stad iallafall.

    Vi är dessutom i början på en batterirevolution: de kommer bli billigare, effektivare och förhoppningsvis miljövänligare framöver.

    Batteridrift har ju fördelar som att man faktiskt slipper hänga upp kontaktledningar (som troligtvis kommer vara dyrt som satan att bygga ut) och man har full frihet att köra där det inte finns ledningar.

    Så frågan är väl om trådbuss är en rimlig teknik att satsa pengar på i dagsläget?

  6. StenBurgare on

    Ersätta dieselbussarna?
    Jag tror inte vi har en enda statlig buss som går på något annat än biogas eller el

  7. Finns det på ställen där det kommer mycket snö? Tänker att det kanske är en anledning. 

  8. Herranee on

    Växte upp i ett land där sånna här bussar finns lite här och var. Minns en rondell där det hänt bussolyckor vid två separata tillfällen när en sån buss försökte köra om en annan i innerfilen 🙂

  9. obimankanubbi on

    Det brukade finnas i bl.a Göteborg. Varför man slutade vet jag inte, kanske för att man inte kan ändra om linjen speciellt lätt. Samtidigt finns ju spårvagnar men de kompletteras ju med buss. Nu för tiden räcker det ju med att bussen står och laddar vid ändhållplats för att sen klara sig utan lina hela vägen till sitt mål. Sen vet ej fan om dagens bussförare hade klarat av att följa dendär linan, känns som dom hade kört fel och blivit strömlösa med jämna mellanrum.

  10. Stockholm har haft en linje med snabbladdning med pentagrafer i Ropsten. Testet var före sin tid och hade för kort räckvidd på eldrift men med nya batterier så skulle det kunna vara en lösning.

  11. HumanInstanceY on

    Det ser ärligt talat inte särskilt trevligt ut med kablar hängandes över gatorna. Batteritekniken utvecklas hela tiden och dessutom så har man väl börjat testa ”elväg”, alltså vägar med el-slingor som kan användas för att ladda fordon. Känns lite som om trådbussar är ett steg bakåt.

  12. ElNakedo on

    Den är inte okänd, vi brukade ha trådbussar i ett antal städer och har de fortfarande i Landskrona. Men antagligen görs det inte mer för att infrastrukturssatsningar kostar pengar och folk vill väl inte satsa.

  13. captain_longstocking on

    Det stämmer inte det du skriver, trådbussar är definitivit inte okända i Sverige och det finns en trådbusslinje i landet, i Landskrona. Det finns ingen möjlighet att de som jobbar med detta helt har missat att konceptet finns.

    Laddbara bussar är idag också en etablerad teknik, som går att köpa från flera stora etablerade tillverkare. Mer så än trådbussar, vill jag mena.

    Så svaret är nog helt enkelt att branschen gör en annan bedömning än du, att laddbara bussar är bättre.

    Det kan låta konstigt kanske, eftersom man hör så oerhört mycket negativt om laddbara fordon. Men som de flesta som ger sig in i att faktiskt använda laddbara fordon märker så är det inte så komplicerat.

    (Sen kan jag också tycka att trådbuss är lite charmigt och kan hålla med om att det kanske var ett dåligt beslut att ta bort dem och spårvagnarna på 60-talet för att satsa på privatbilism och dieselbussar.)

  14. gustis40g on

    Vet att flera län har haft problem med el bussar men förutom lite förseningar när de först skaffades har el bussarna fungerat utmärkt här i Jönköping.

    Laddare vid varje vändpunkt där de stannar i ca 10 min och så har förarna en toalett och lite rast när de väntar. Nästan exakt lika mycket rast de brukade ha även med biogas bussarna.

    Ända skillnaden är att om de redan är försenade kan de inte alltid skita att ladda vid vändpunkten och köra vidare.

    Bussarna i sig är mycket tystare framförallt kan ta sig upp i den branta backen vid stadsparken dör många biogasbussar både skrek, överhettade och var extremt långsamma i den backen. Har inte märkt av att värmen är dålig på vintern heller, generellt mycket bekvämare än de gamla. De är från Volvo, har både enkel och dragspelsbusssar på el. För de längre linjerna har de hybrid dubbeldäckare och även standard bussar. Men även de längre linjerna har börjat övergå till el.

  15. Writer-105 on

    Alla som varit i Landskrona vet att det ser för jävligt ut.

  16. WhoAmIEven2 on

    Vid det laget, varför inte bara ha spårvagnar? Förstår inte vad trådbuss skulle ha för fördel över elbuss. Vi har elbussar i Göteborg som funkar galant.

    Någon som skrev i en kommentar att de hade problem med att hålla värmen på vintern och att hålla kylan på sommaren. Inte varit med det problemet, här i alla fall. Annan modell mot de i dennes stad möjligt.

  17. rejiranimo on

    >Nackdelen med detta är att kontaktledningar behöver hängas upp, men särskilt i stadskärnor skulle relativt korta sträckor med elektrifiering kunna ersätta ett stort antal dieselbussar.

    Existerar ens dom här bussarna du vill ersätta? Hur många städer kör sina stadsbussar på diesel 2024?

  18. rakosten on

    Det innebär en hel del förändringar av stadsmiljön, påverkar stadsbilden negativt och bygger på gammal teknik. Kan gissa på att det även är lite känsligt mot tung snö (men det är bara en gissning). Bättre att satsa på ny teknik som inte är utdaterad redan när man installerar den.

  19. FranzWienerschnitzel on

    Åker elbuss varje dag i GBG och det är inga problem. Tekniken blir bättre, räckvidden längre, priserna lägre, naturliga stopp vid ändhållplatser för att ladda. Mindre utsläpp och lägre ljudnivå i stadskärnan.

    För att dra en parallel till en annan liknande omställning fick jag höra från ett lastbilsåkeri som ställer om till elfordon att chaufförerna var svinnöjda med ellastbilarna. Största feedbacken: blinkersen låter nu för högt…

    Låter på dina kommentarer som att du har någon typ av agenda eller lever i en eko-kammare. Hör liknande argument från min mor ibland som tyvärr hamnat in på alternativa “nyhetskällor”.

  20. Pepphen77 on

    Det är för att folk anser att kablar är fula. 

    I verkligheten är dock folk ej brydda när de är där, se t. ex. spårvagnar. 

    Trådbussar borde vara ett solklart måste i alla städer med vältrafikerade fasta linjer, åtminstone där spårvagn ej passar eller har plats ex. i Uppsala…

Leave A Reply