Ho visto proposte per ridurre l’orario di lavoro: avere settimane lavorative più brevi

https://www.dn.se/ekonomi/sagar-forslag-om-sankt-arbetstid-har-sjalva-kortare-arbetsvecka/

di KonserveradMelon

10 Comments

  1. KonserveradMelon on

    Svenskt Näringsliv säger att 35 timmars arbetsvecka vore förödande för svensk ekonomi. Samtidigt har organisationen själv betydligt kortare arbetstider än de flesta andra – och under sommaren sänks den till motsvarande en fyradagarsvecka.

    Frågan om kortare arbetstid är aktuell igen efter att Socialdemokraterna har presenterat ett förslag om att krympa en ordinare heltidsvecka från 40 timmar till 35 timmar. Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet drar åt samma håll, och LO har arbetstidsförkortning som en prioriterad fråga sedan kongressen i början av sommaren.

    Svenskt Näringsliv är däremot kritiskt. Arbetsgivarorganisationen har i en egen utredning slagit fast att införandet av en 35-timmarsvecka skulle innebära ett produktionsbortfall på 8 procent, och sänkt bnp med 500 miljarder per år. Något som skulle skada både konkurrenskraft och välfärd.

    Det vore ”förödande för svensk ekonomi”, konstaterade organisationens två vice vd:ar Mattias Dahl och Karin Johansson i en debattartikel i DN tidigare i våras.

    Men den avtalade veckoarbetstiden inom den egna organisationen ligger i praktiken nära förslagen om 35 timmar. Enligt hr-chefen Anni Holmgren är det 37,5 timmar som gäller under större delen av året.

    Det är mindre än vad åtminstone 95 procent av landets tjänstemän jobbar på en vecka enligt Svenskt Näringslivs egen statistik. Fyra av fem tjänstemän i Sverige har 40 timmars arbetsvecka. Ytterst få har en ordinarie arbetstid under 38 timmar.

    På sommaren sänker dessutom Svenskt Näringsliv sitt formella arbetstidsmått ytterligare under tre månader.

    Först uppger Svenskt Näringsliv att arbetstiden då är ”något mindre”, men efter att ha ombetts att förtydliga uppger hr-chefen att det är 32,5 timmar som gäller under juni, juli och augusti.

    ”Det bygger på riktmärket att de som inte har semester ska kunna gå vid 16.00 under sommaren, när det inte finns behov att arbeta längre. Som alla andra arbetsgivare behöver vi ge och ta när vi ställer höga krav på flexibilitet och resultat. Lönen är densamma”, skriver hon i ett mejl till DN.

    Anledningen till att det ordinarie måttet är satt till 37,5 timmar är enligt Anni Holmgren att Svenskt Näringsliv förhåller sig till kollektivavtal på tjänstemannaområdet, och att de ”i hög utsträckning är engagerade även utanför deras normala arbetstid” utan att få någon övertidsersättning.

    I praktiken tillämpar organisationen ”flexibla arbetstider” understryker hon.

    ”Det står i våra anställningsvillkor att det centrala är att skapa resultat, ’inte att fylla ett arbetstidsmått’. Av formella skäl måste dock medarbetarna omfattas av ett arbetstidsmått”, skriver Anni Holmgren.

    DN har sökt Mattias Dahl, organisationens vice vd och chef för arbetsgivarfrågor, och Karin Johansson, vice vd och chef för näringspolitik och opinionsbildning. Genom organisationens presstjänst avböjer de intervju och hänvisar istället till skriftliga svar från hr-chefen Anni Holmberg.

    På frågan om hur hon ser på organisationens egen arbetstid i ljuset av den linje Svenskt Näringsliv driver i frågan om arbetstidsförkortning svarar hon:

    ”Svenskt Näringslivs linje är att arbetstiden även fortsatt ska vara en förhandlingsfråga. Det är så den svenska modellen fungerar och arbetsmarknadens parter står gemensamt bakom detta. En lagstiftad generell arbetstidsförkortning med bibehållen lön är ett samhällsekonomiskt oansvarigt förslag, som går emot den svenska arbetsmarknadsmodellen”.

  2. Oironiskt årets gräv. Åtminstone det mest underhållande. Fatta vilket produktionsbortfall Svenskt Näringsliv har. De skulle kunna producera åtminstone 8% mer medborgarfientliga rapporter maskerade som neutrala utredningar om de hade 40-timmarsvecka som oss vanliga dödliga. Vilket skämt till organisation.

  3. OfarligGiraffe on

    Förstår inte vad artikeln vill föra fram faktiskt? Det finns inget logiskt argument i det hela och de verkar ställa saker mot varandra som inte är motpoler.

    Det kan både sant att kortare arbetstid på vissa arbetsplatser inte genererar lägre produktion samtidigt som att införa kortare arbetstid för alla arbeten i hela landet kan sänka BNP. Att låta det förhandlas via kollektivavtal är också enligt den svenska modellen där man då kan ta hänsyn till hur det slår på produktiviteten i just den branschen.

  4. Enkel lösning egentligen, alla på svenskt näringsliv kan jobba 60-70 timmar i veckan medan vi andra jobbar 35.

  5. somabokforlag on

    Om svenskt näringsliv fick bestämma skulle vi återinföra 6-dagars arbetsvecka.

  6. hallonlakrits on

    Sverige har ingen lag som säger att man måste jobba minst 40 h. Det är fritt fram för arbetsgivare att erbjuda kortare arbetstid till lön som är konkurrenskraftigt mot andra 40 h jobb.

    Jag tror det här gräver främst anses som logiskt hos de som vill att deras egen arbetstid ska kortas genom lag eller fackliga avtal.

  7. Det är ett roligt “Gotcha!”-moment, helt klart. Men det är självklart att det finns många företag, och myndigheter för den delen, som har rikligt med förmåner. Jag vet t.ex företag där ägarna och högt uppsatta chefer har betydligt bättre förmåner än 35tim arbetsvecka, det kan jag lova. Det är egentligen irrelevant i frågan, för frågan är huruvida hela Sveriges ekonomi skulle hantera en sån omställning för hela näringslivet. Inte enskilda företag som kan sko sig eller myndigheter som bedriver dagisverksamhet.

    Hur olämpligt det än är och hur ironiskt det än är, det kvittar om svensk näringsliv har 15tim arbetsvecka. Det svarar fortfarande inte på högst rimliga frågeställningar huruvida hela näringslivet ska hantera ett sånt intäktsbortfall, vem tar notan, för en nota kommer det att bli. Var så säkra.

    Jag vet bara i min bransch och i många andra som levererar en tjänst, där bolaget har marginaler i det spannet och ibland även under vad intäktsbortfallet skulle innebära. Hur ska man som företagare bära sig åt?

    (Att nedrösta mig, som ni kommer att göra, besvarar inte frågan. Ni bör på riktigt hjälpa till att besvara frågan. Är det inget att oroa sig för, förklara för alla så är det nog ingen som kommer att motsätta sig förslaget)

  8. Det är ju uppenbarligen så att Svenskt Näringsliv fyller oerhört irrelevanta roller som kan vara lediga mer än alla andra. Ungefär som 50% av alla tjänstemän i dagens system.

  9. “Ja men det förstår ni väl! VI ska ju inte behöva jobba 40 timmar i veckan! Men vi är ju välutbildade och föddes med rika föräldrar, reglerna gäller ju inte oss lol. Ni fattiga ska fan inte tro att de har samma rättigheter!”

Leave A Reply