Le società mediatiche svedesi finanziano gli attacchi contro singoli giornalisti

https://www.journalisten.se/nyheter/svenska-medieforetag-finansierar-angrepp-pa-enskilda-journalister/

di Ankdammen2

4 Comments

  1. Ankdammen2 on

    onsdags i förra veckan var det dags igen. Näringslivets Medieinstitut (NMI) publicerade ännu en aktivistanklagelse mot en enskild reporter. Denna gång var den riktad mot Dagens Nyheters skolreporter Peter Letmark som anklagades för att ha skrivit många granskande artiklar om friskolor och färre artiklar med kritik mot kommunala skolor. Artikeln var en uppföljning på en närmast identisk granskning som NMI gjorde förra året.

    – Jag förstod ingenting, säger Peter Letmark. Vi är många på DN som bevakar skolfrågorna. Jag är ganska insatt i friskolefrågorna och skriver därför oftare om friskolor än vad andra reportrar gör. Andra reportrar skriver förmodligen mer om kommunala skolor än vad jag gör.

    – Man kan inte dra några slutsatser om mina åsikter utifrån artiklarna jag skriver och man kan inte dra några slutsatser om DNs helhetsbevakning av skolan utifrån vad en enda reporter skriver. Det är oseriöst.

    Varför tror du att NMI gör så här?

    – Jag uppfattar det som att de försöker få mig att känna mig ansatt och kritiserad och sluta granska och skriva artiklar där det framförs kritik mot friskolor.

    Fungerar det?

    – Inte på mig. Efter NMIs förra publicering fick jag en hel del arga telefonsamtal och mejl från personer som trodde på det NMI skrev. Men det gjorde mig bara mer taggad att fortsätta att granska.

    Vad tycker du om NMIs metoder?

    – Det är konstigt att de utmanar den svenska modellen med ensamansvariga utgivare och försöker lägga hela publiceringsansvaret på en enskild reporter – det är inte så svenska redaktioner arbetar.

    – Jag tycker också att näringslivet har all anledning att främja god journalistik och jag vet att många näringslivsrepresentanter – även för friskolebranschen – vill ha en hårdare oberoende granskning för att komma till rätta med avarter. Jag tycker därför att det är märkligt att de finansierar en verksamhet som försöker tysta just den journalistiken.

    Ännu märkligare är det att Dagens Nyheter AB är med och finansierar NMI. Det är nästan alla svenska medieföretag. Så här hänger det ihop.

    2003 grundade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv en stiftelse och tillsköt medel för dess verksamhet: Stiftelsen Fritt Näringsliv, som skulle finansiera bland andra tankesmedjan Timbro och tankesmedjan Frivärld. NMI har under olika namn varit en del av stiftelsens verksamhet åren 2006-2020. (Läs också Journalistens granskning Allvarliga fel när Timbro granskar medier från 2013)

    Under de sista två åren då NMI ingick i Stiftelsen Fritt Näringslivs verksamhet erhöll de cirka fem procent av de totala verksamhetskostnaderna, motsvarande cirka 2,5 miljoner kronor. Det framgår av stiftelsens årsredovisningar som Journalisten har tagit del av.

    I november 2020 tog NMIs chef Mats Olin över verksamheten i eget bolag, Svensk mediegranskning AB men Stiftelsen Svenskt Näringsliv har fortsatt att vara en viktig uppdragsgivare. Under det första året efter att Olin tagit över gick fyra procent av Stiftelsen Fritt Näringslivs verksamhetskostnader till NMI, motsvarande cirka 2,2 miljoner kronor. I årsredovisningarna 2022 och 2023 framgår inte kostnadsfördelningen i stiftelsens bokslut.

    Mats Olin har tidigare uppgett att stiftelsen betalar för ett bevakningsuppdrag av svenska mediers näringslivsrapportering men vill inte berätta hur mycket. Under räkenskapsåret fram till den 30 april i år omsatte NMI 2,2 miljoner kronor. Stiftelsen Fritt Näringsliv har inte återkommit med svar på Journalistens frågor om finansieringen av NMI.

  2. ICA_Basic_Vodka on

    Vi borde ha ett speciellt brott – “Angrepp på den fria journalistiken” – med *extraordinärt* håra straff. Detta är oacceptabelt. Vi behöver ta till hårdhandskarna. Vad säger ni, får vi med oss V i Angered på det förslaget?

  3. Ok-Elk-3801 on

    Borgarklassen är rädd för fri journalistik. Det är därför den här regeringen, med stöd av SD skar ned på presstödet.

  4. Balkongsittaren on

    Såååå… vänstern är ledsna när deras egna metoder används mot dem? (angrepp på personer i syfte att svartmåla)

Leave A Reply