https://preview.redd.it/pq84ev75olld1.jpg?width=4032&format=pjpg&auto=webp&s=fede896b2063ea0901ef56b63b90b9ed898a0b95

Ciao! Il nostro nome è Olivia & Staffan e lavoriamo con la donazione di sangue, fai le tue domande e cercheremo di rispondere a quante avremo tempo.

Grazie per tutte le fantastiche domande! Abbiamo scritto finché ci sanguinano le dita e speriamo di aver risposto alla maggior parte delle domande. Non dimenticare di registrarti per diventare donatore di sangue su GeBlod.nu, abbiamo bisogno di più! /Olivia e Staffan

GeBlod.nu/bli-blodgivare

AMA om blodgivning!
byu/GeBlod insweden



di GeBlod

32 Comments

  1. vlinder24 on

    Hur lång tid efter avslutad Isotretionin-kur får man ge blod?

    Får man ge blod om man använder Liraglutid?

  2. Infamous_Tomato_8705 on

    Hur stor andel av blodet som doneras kommer till användning?

  3. gnomed90 on

    Måste man äta alla järntabletter man får? Blir lite knasig i magen av dem. Får Niferex när jag ger blod. Finns det någon smart strategi för när och hur man ska ta dem som gör dem mer skonsamma?

    Har blodgivning någon association med restless legs? Har haft lite bekymmer med det på sistone och läste nånstans på nätet att det kan finnas en koppling.

    Tack på förhand!

  4. Hejsan.

    Var dedikerad blodgivare i många år, varför tror ni många ställen helt har tagit bort småkakor från fikabordet och ersatt dem nästan uteslutande med knäcke-sandwiches?

  5. McFaceDude on

    Varför lägger inte Blodcentraler upp sina hälsodeklarationer på nätet så man kan se vilka riktlinjer de följer. Finns detaljfrågor kring hur lång tid man måste vänta efter olika grejer som det inte står något om på nätet.

  6. doctormirabilis on

    kan ni äta varsin klyfta vitlök bara för att bevisa…. ja, ni fattar.

  7. Jag skulle vilja börja lämna Trombocyt istället för blod, ni har godkänt mig och mina vener men jag har svårt att boka in tider, varför har ni inte drop in istället, jag lämnar blod i Läkarhuset i Odenplan.

  8. ClimberSeb on

    Varför lyckas man inte få fler personer att lämna blod? Vi är väl 50 tusen färre donatorer nu än 2010, trots större befolkning. Hur mycket forskas det på sätt att öka? Själv tror jag tillgängligheten spelar roll. Här i Göteborg går det inte lämna på helgen och det brukar vara fullt för drop in, även under de tider då det är akut brist.

    Finns det verkligen patienter som får blodet eller är det hela en scam för att samla in käk till vampyrerna?

  9. Contribution_Fancy on

    Vilka yrken jobbar på blodcentralen? Finns det någon blodcentral-byrå där folk jobbar på datorn istället för patienter?

  10. Katafalkmannen on

    Hur mycket blod i er region används för direkta transfusioner och hur mycket säljs till läkemedelsbolag?

  11. ThatsAlrightMama on

    Om jag vill engagera min arbetsplats/kontor i att lämna blod på arbetstid, finns det färdiga strukturer eller program man kan presentera för ledningen då?

  12. gowokeorbroke on

    om man ska göra blodapelsin? hur många liter behövs till ett dussin apelsiner?

  13. PropertyMobile4078 on

    Har mängden blodgivare minskat på senare tid? Eller har behovet av blod ökat?

  14. WiredLemons on

    Du ljuger. Ni sysslar med blodtagning, då ni tar blod från andra.

  15. annewmoon on

    Hej, jag har en sjukdom som heter Hidradenitis Suppurativa. Jag har fått väldigt olika info om huruvida det är lämpligt/tillåtet för mig att donera. Hur ser reglerna ut för detta?

  16. redrumretsim on

    Jag har gett blod under många år, och nu på senare år har jag förstått att mitt blod öronmärks till en person i samma region som mig som behöver regelbundna transfusioner.

    Jag har inte kommit mig för att fråga vid mina tappningar, men vad är det som kan göra mitt blod särskilt lämpligt för denna person? Det är inte som att jag har en ovanlig blodgrupp (0+)

  17. drArsMoriendi on

    Det fanns en gång en jättebra lista på geblod.nu om tidsgränser och rekommendationer vid vissa sjukdomar. Den har helt plockats bort nu, vilket är synd. Varför? Funkade den inte bra?

  18. Equivalent-Cut-9253 on

    Är det en bra ide att ge blod om man vart missbrukare men vart ren i några år? Från opiater och benzo, men inte IV.

  19. rip_tree_lurkin on

    Kommer man någonsin få betalt för att donera blod? Känns som att fler hade gjort det då, speciellt folk som är livrädda för sprutor men har en sällsyntare blodgrupp typ som O-?

    Vet att det tekniskt sett inte är att man donerar om man får betalt för det, men känns som en bra lösning för att locka mer människor.

  20. FredagsGrodan on

    Varför har ni slutat med att ge saker som biobiljetter som ni gjorde innan efter blodgivning

  21. madladolle on

    Vad påverkar blodvärdet? Lämnat cirka 30 gånger, de säger att jag alltid har så högt blodvärde, men vad beror det på?

  22. yes_oui_si_ja on

    Sedan jag fick en hornhinnetransplantation får jag inte ge blod längre. Det känns absurd med tanke på att det är död vävnad.

    Alla läkare jag har frågat om varför tycker att det låter konstigt eller att det kanske handlar om att man gjorde en svepande “inga transplantationer”-regel som man inte orkar titta närmare på.

    Stämmer den bedömningen? Och tror ni att man missar en del blodgivare genom irrationella krav?

  23. OverdueEmployment on

    Har gett blod sedan jag var 18år, finns det några procent över vart blod går. 5% till hjärtoperationer, 10% till förlossning, 20% akuta bilolyckor som exempel?

  24. Brunrand on

    Varför ställer de alltid så många skumma frågor när jag ska donera?
    Typ;
    “Vems blod är det här?”, “Varför har du det i en hink?”, “Du där, Stanna! Kom tillbaka!”

    Här försöker en annan bara bidra till samhället och man blir direkt misstänkt för massa saker.

  25. BeardedUnicornBeard on

    Nu när det behövs mer blod tycker ni det bör göras en regel ändring när det gäller homosexuella män som vill ge blod? Just nu är det att man måste avstå ifrån sex i ett halvår oavsett ifall man har haft samma partner i 1år,10år eller 100år. Hade själv givit blod men är rätt svårt att gå ett helt halv år utan att ligga med sin gubbe som man haft i flera år.

  26. Jag gissar att svaret är “Det beror på” men jag vill ändå fråga.

    När man tar medicin för exempelvis högt blodtryck, gör detta så att man inte bör donera blod? Vet inte varför jag har fått till mig detta, men jag har vaga minnen att när man har mediciner så kanske det inte går att använda.

  27. lelemuren on

    Måste man veta sin blodtyp i förväg? Har inga sjukdomar eller så, men har 0 koll på vilken typ av blod jag har.

  28. Grillpinne on

    jag skulle gärna ge blod men närmsta ställe att göra det på ligger 3 timmar enkel väl bort. är inte där så ofta… det är pinsamt att titta på region jämtland/härjedalens möjligheter till att ge blod. det verkar inte ens finnas en enda buss som kör runt. hur kan man påverka detta på smidigaste sättet?

  29. Stigbritt on

    Jag har aldrig tidigare haft problem med sprutor men sist jag tog ett blodprov höll jag på att svimma. Nu är jag rätt skraj för att trycka in nålar i blodkärlen.

    Kan ni på något sätt göra mig till en tuffing igen som inte bryr sig om sånt och gärna köra in nålar överallt och lämna blod som en ny hobby?

  30. Gefarate on

    Varför får man inte ligga ner direkt när man ger blod?

    Jag har lämnat blod 2 ggr och båda gångerna har jag blivit kallsvettig och behövt ligga ner i några minuter, inte svimmat. Fick inte ens veta blodtyp.

    Den andra gången sa jag att jag hade haft problem förut, men blev ingen skillnad, att kolla bort hjälpte ej. Den gången var det dock hälsoundersökning, utifrån blodtest.

    Iaf, fråga 2: har ni haft donatorer som lyckats “bli normala” och kunna lämna blod? Har ni några tips?

  31. bjartrfjolnir on

    Har ingen fråga mer än att jag vill säga att ni gör ett fantastiskt jobb och att denna AMA nog är en av de mest svarsrika på mycket länge.

Leave A Reply