11 Comments

  1. 1.5msk fond brukar väl vara typ det som motsvarar 5dL buljong så en eller flera buljongtärningar motsvarande ca 2 cups (237×2=474mL) av oxbuljong i USA bör vara rätt approximering.

    Om du har färdig buljong så får du nog koka ner 2 cups ordentligt för att det länkade receptet ska fungera.

  2. Allan_Viltihimmelen on

    Du kan använda vilken fond du vill. Bara det ger såsen lite “kropp” i smaken.

    Då en typisk brunsås innehåller även sojasås och sylt från en mörkfärgat bär t ex svart vinbär, hallon, eller björnbär(för att ge den ikoniska bruna färgen) så kommer den uppskattas oavsett fond eller buljong man blandat i.

  3. DrunkenWiking on

    Oxfond kan vara lite mörkare i smaken och med det menar jag mer rostade ben, grönsaker osv i. samt vissa har rödvin i, samt lite mera kollagen i vissa.
    Köttbuljong kan vara lite mindre rostat så lättare i smaken, koka helst ner, men se verkligen till att det är en fond/buljong utan salt i.
    Kan göra det på vilken nöt kötts buljong/fond du vill, men skillnaden blir som sagt lite mer komplex djup mot mer lättare och “smalare” sås”

    Kort svar, ja – tänkt på saltet i buljongen bara.

  4. CsRaggie on

    Brukar använda mig av en tesked eller två av ”better than bouillon”- roast beef. Brukar fungera bra tycker jag. Var försiktig med mängden!

  5. redditjobbet on

    grillkrydda och aromat fixar biffen. en matsked jordgubbssylt för syra

  6. Zealous-Vigilante on

    Förvånad över att så många använder fond; deglasera stekpannan med lite vatten efter stekning av köttet och häll i såsen. Är det jobbigt med bitar så använd en metallsil. Går att lyxa till med vin eller annat

  7. HerrPumpkin on

    När jag gör brunsås till fläsk eller kyckling använder jag bara fonden som blir kvar i stekpannan. Kokar sedan ihop det med grädde, soja och svart vinbärsgelé.

  8. Theflisen on

    Jag brukar använda spadet från köttet jag tillagar i samband med såsen. Tex är det till köttbullar så steker du köttbullarna och sedan öser över spadet eller skyn i stekpannan till såsen. Då blir den både brun och smarrig!

    Då kan du skippa fusket med sojan – den är oftast till för att göra den brun. I skolmatsköken brukat man ha i colorit för ändamålet.

Leave A Reply