Ho fatto un nuovo test in un corso parziale la scorsa settimana. Per quanto ne sapevo, dovevo solo superare l’esame, poi sarei stato superato in tutti i sottocorsi. Naturalmente sapevo che abbiamo requisiti di frequenza per tutti i corsi. Tuttavia, non mi è stato comunicato che la mia assenza fosse troppo elevata (fino ad ora). Forse avrei dovuto chiedertelo, ma pensavo che ti fosse stato detto se avevi avuto troppe assenze. Ho appena ricevuto questa email e non so davvero cosa fare. Qualcuno si è trovato in una situazione simile e ha qualche consiglio? Cosa si può/dovrebbe scrivere nella richiesta di esenzione?

https://www.reddit.com/gallery/1f4u0se

di Snigel_Snabel

29 Comments

  1. Aldrig hört talas om procentuellt närvarokrav? Bara att man måste vara med på alla obligatoriska moment (vilket i princip innebär allt förutom föreläsningar). Alltså jag fattar inte, var du med på allt under föregående år och då missade tentan bara? I så fall låter det ju konstigt att du är tvungen att vara med på alla moment igen i år.

  2. Southern-Somewhere-5 on

    Om det var en omtenta, innebär det att du hade godkänd närvaro förra gången, när du inte klarade tentan? I så fall kan du väl hänvisa till att du redan närvarat på delkursen, förra omgången? Alternativt att närvaron förra omgången + närvaron nu, tillsammans uppgår till godkänd närvaro?

  3. magicmike659 on

    Aldrig hörtalats om närvarokrav på universitetet där har det varit frivilligt att gå på föreläsning för att endast poäng på tentan avgör betyg.

    Men antar att det gäller gymnasiet eller kanske Komvux?

  4. captain_longstocking on

    Jag tycker ändå man kan läsa mellan raderna här att den här personen kommer bedöma din ansökan om dispens välvilligt, och att det definitivt är värt ett försök att söka dispensen. Möjligen vill hen också tipsa om att du ska läsa om närvarokravet i den bifogade kursplanen för ledtrådar om vad man ska skriva i dispensansökan.

    Jag skulle skriva någon tvådelad grej där du skriver varför du inte varit där som du ska (egen eller familjemedlems sjukdom? sanningen? jag vet inte) och kanske hur du istället tagit till dig det material som du inte fått till dig genom närvaro, här kanske det finns ledtrådar i kursplanen om vad närvarokravet ska vara bra för.

    Bakom “jag bara antog att man fick veta om man hade för mycket frånvaro” döljer sig en lärdom för livet antar jag.

  5. 90hagr15 on

    Jag hade velat läsa kursplanen, tråkigt att du dolt den men förstår till fullo

  6. Steinson on

    Se till att skicka in en ansökan oavsett om du tror att det kommer att gå eller inte. Helst så snart som möjligt, eftersom att det kommer att få dig att framstå som mer seriös.

    Exakt vad som ska vara med är jag inte helt säker på, men om det inte finns några instruktioner så är det ett tecken på att du får utforma det som du vill. Mitt bästa tips är bara att du inte ska ljuga och hitta på någon ursäkt som inte stämmer, det har dom sett förut.

  7. Infamous_Tomato_8705 on

    Du hade inte gissat dig till att du skulle få problem efter att ha missat när hälften av tillfällena? Hahah. Väx upp.

    Du behöver nu hitta på en ursäkt som duger, ofta typ sjukdom eller familjeförhållanden. Familjeförhållanden kan vara bäst att skylla på då ingen kan kräva läkarintyg på något sådant om de skulle bry sig.

  8. flugornas_herre on

    “Jag trodde att man skulle få veta om man hade för hög frånvaro” känns lite curlat. Du förväntas ta ansvar?

  9. >Däremot har jag inte blivit informerad om att min frånvaro var för hög

    Alltså, kom igen. Reglerna står någonstans, det kan rimligtvis inte vara någon annans ansvar än ditt att se till att din frånvaro inte är för hög.

  10. Substantial_Cap9628 on

    Som andra också har skrivit, skicka in en ansökan. Se till så att det finns ett giltigt skäl att vara frånvarande plus att du har gjort vad du kunnat för att tillgodose din utbildning via kurskamrater eller liknande.
    Men kolla upp vad som kan vara giltiga skäl till frånvaro, det borde stå i materialet rektorn skulle skicka.

  11. Tiana_frogprincess on

    Skriv som det är. Om du exempelvis har en sjukdom som kräver mycket läkarkontakt kan du redogöra för det. Du behöver i så fall inte gå in på detaljer.

    Det är svårt att ge konkreta exempel när man inte vet varför du varit borta så mycket.

  12. DetBrinnandeHuvudet on

    Finns det någon särskild anledning till att du inte var närvarande?

  13. Ok-Market-3372 on

    Är det på universitet/högskola? Där är det oftast mycket eget ansvar liksom

  14. unzunzhepp on

    Ta reda på kursplanen. Titta vad du missat för föreläsningar. Be om ursäkt och ge VETTIGA orsaker till varför du inte kunde vara där. (Varför var du inte där? Psykisk ohälsa?) Fråga om du kan göra någon uppgift som kompenserar för de missade kunskaperna. Var ödmjuk.
    Det viktiga är att du förmedlar att är medveten om att det inte är ok.

  15. ActiveEntertainer351 on

    Hur kan du inte veta att du har haft hög frånvaro?

    Du måste ju själv vetat hur mycket lektioner du skippat.

  16. A_Norse_Dude on

    >Jag visste självklart om att vi har närvarokrav på alla kurser.

    Så varför fortsatte du då?

    >Däremot har jag inte blivit informerad om att min frånvaro var för hög (förrän nu).

    Vad är du? 12år?

    >Fick nyss detta mejl och vet inte riktigt vad jag ska göra.

    Ring rektorn, fråga och förklara sen frånvaron. Skolan vill att du ska bli godkänd, du vill bli godkänd. Var vuxen, ärlig och lyft telefonen och prata med din motpart. Alla vill att det ska sluta väl.

  17. ARareEntei on

    Påvisa att eftersom du klarat tentan trots att du inte uppfyller närvarokrav så har du genom självstudier påvisat att du har de kunskaper som krävs för att klara kursen 😉

  18. batboy9631 on

    Har aldrig hört om ett universitet som kräver närvaro på föreläsningar… Det är bara de obligatoriska moment t.ex labbar som man måste närvara

  19. Kryptopus on

    De säger alltid i genomgången av kursen vilka krav som gäller. Möjligt att du missat första klassen?

  20. DamageOk7984 on

    Skriftlig ansökan om dispens:

    “Jag behöver uppenbarligen inte vara närvarande för att lära mig det som krävs. Källa; se tentaresultatet”

  21. Catolution on

    Vafalls! Sen när har vi närvarokrav på högskola? Dumheter

  22. Meadowflow on

    Innebär inte detta att du kan avslås för att få tillräckligt med sökande till nästa termin (rent hypotetiskt).

  23. jagheteralex on

    “Jag visste självklart om att vi har närvarokrav på alla kurser. Däremot har jag inte blivit informerad om att min frånvaro var för hög (förrän nu)” Vart tog det egna ansvaret vägen?

  24. Alariken on

    ”Jag visste självklart att om att vi har närvarokrav på alla kurser. Däremot har jag inte blivit informerad om att min frånvaro var för hög (förrän nu)”

    Jösses. Bry dig inte om tentan för du kommer ändå inte klara dig i arbetslivet.

  25. HotDotPlot on

    Vad tusan är det för utbildning som ställer krav på närvaro? Under mina ingenjörsstudier var lärarna nog bara glada att så få som möjligt kom

  26. Nervous-Strategy78 on

    Har inte pluggat alls på din nivå OP, men… Är ju stor skillnad mot Uni och gymnasiet. Nu är du vuxen och har eget ansvar, så… Skicka in en ansökan och förklara dig som en vuxen… Här har du en som ger dig en livboj så att säga, ta den.

  27. Kolla vad kravet på dispens är. Är det något mer formellt som att du till exempel måste ha ett intyg så gå till en vårdcentral och fixa ett sjukintyg.

  28. Det framgår i vad du skriver att du har någon form av diagnos, poängtera det vid ansökan så att det framkommer att det inte är av illvilja att du inte har närvarar vid alla tillfällen.

Leave A Reply