Postnord è un meme a questo punto che ha raggiunto il picco alcuni anni fa in cui le persone si lamentavano di pacchi rotti e consegne in ritardo.

Postnord ti consegnerà il vaso antico che hai ordinato:

https://media.tenor.com/eG_U3fCPiAkAAAAM/bumpy-ride.gif

Personalmente non ho mai avuto problemi se non per la corsa natalizia del 2020.

Qualcuno esperto può spiegare in termini seri perché il nuovo sistema funziona peggio di quello vecchio? (dovrebbe anche tenere conto del fatto che i volumi dei pacchi sono aumentati in modo significativo).


Kan någon förklara för mig hur postnord är dåligt?
byu/Storbekukad insweden



di Storbekukad

38 Comments

  1. SettingSouth on

    Jag köper mycket transporttjänster från alla de stora transportörerna i jobbet. (Typ 2000 paket/dag) och postnord löser det klart mycket bättre än tex. Schenker och Dhl är min erfarenhet. Det kan skilja lite regionalt men generellt är det mindre strul sett till antalet paket de hanterar.

  2. Snoopedoodle on

    Har jobbat inom ehandel i 7 år, varav flera år på kundtjänst där jag hanterade leveransfel.

    Postnord har länge varit den största transportören som överlägset hanterat mest paket hos oss.
    Därav kommer det även vara hos de som flest fel sker.

    Dom har genom åren haft en del interna fel i samband med att de skulle bli vinstdrivande och spara in pengar överallt. Det har varit lite kaotiskt på vissa terminaler, speciellt på sommaren.

    Förutom det så tycker jag att det är en av de bästa frakttjänsterna.

    Deras ktj ringde jag via företagsnummer dagligen flera gånger och fick alltid den hjälp jag behövde. Om paket försvann så skedde en ordentlig utredning.

    Folk går sällan till media om något fungerar bra, men väldigt gärna när det inte fungerar, helst med offerkappan på.

    Vi hade mer problem per paket med andra Transportörer, sällan var deras ktj speciellt hjälpsam eller tillgänglig med. Instabox är undantaget.

  3. ousee7Ai on

    Beror nog lite på vart man bor. Jag har i princip aldrig haft några problem.

  4. Bruglodd on

    Postnord har blivit bättre, men det är svårt att tvätta bort stämpeln från tidigare när de har varit relativt usla under perioder.

    Jag säljer en del prylar på Tradera och det är supersmidigt som privatperson att skicka med Postnord nu för tiden. De har ett utmärkt integrerat flöde i Tradera där det är enkelt att ta reda på exakt vad frakten kommer kosta. När varan är såld och betald är det ett par klick för att betala frakten och sedan är det bara att lämna in paketet på ombudet och visa en QR-kod så skriver de ut en självhäftande fraktlapp. Det är otroligt mycket bättre idag än vad det var för bara ett par år sedan. Under en rätt lång period skickade jag endast saker med frimärken för det var för krångligt att göra på annat sätt.

  5. Det är inte företagen. Det är alla företags hemleverans som är värdelöst. Vare sig det är UPS, DHL Eller postnord så orkar jag inte med hemleverans längre.

    IKEA är okej dock!

  6. LingoLady65 on

    Som någon annan sade – det beror nog väldigt mycket på var man bor. Jag bor på landet, och har därför lantbrevbärare. Får ofta andras post, och åtminstone jag är så pass hygglig att jag endera lägger den i rätt låda (om jag vet var den finns) eller i en vanlig gul postlåda. Andra gör det uppenbarligen inte.

    Paketleveranser är bara att glömma. Det är drive by varenda gång. Hoppsan, du var inte hemma. Nu får du köra tre mil (enkel väg) till terminalen. Och jag är i princip ALLTID hemma.

    Däremot kan jag inte direkt säga att det försämrats under de dryga tjugo år jag bott här. Det har varit dåligt nästan jämt. Inne i stan (Lkpg) verkar det dock fungera bra.

  7. BluntKnife_ghost on

    Fick brev med läkartid två och en halv månad sent. Fick även påminnelsen för läkartiden samtidigt 🙂
    När jag kontaktade Postnord tyckte de bara att det var tråkigt och att jag skulle kontakta läkaren.
    Tack Postnord!

  8. captain_longstocking on

    Postnord är ju rätt bra på att leverera saker till ombud. Hemleveranser däremot har en tendens att också hamna hos ombud, med nån lögn om att de inte kommit in eller fått tag i en. Det är iaf min erfarenhet, att det är milsvid skillnad på kvaliteten på de två tjänsterna.

  9. Regime_Change on

    Jag har beställt massor av saker på nätet, köper nästan allt på nätet. Inget har någonsin kommit bort eller varit skadat och allt har levererats i tid. Jag tycker postnord är skitbra.

  10. djupsuck on

    Jag vill börja med att säga att jag haft ytterst lite problem med Postnord som helhet, inga sliskiga historier om trasiga eller överdrivet försenade leveranser. Vill också säga credit when credit is due, jag skickar aldrig ordinarie brev, då och då säljer jag något online och skickar och på den fronten har de blivit riktigt grymma, gillar framförallt att du numera kan skriva ut försändelseklisterlappen på vad jag vet alla ombud vilket är stort uppbyte mot för tio år sedan då man var tvungen att hitta skrivare, skriva ut och tejpa på.

    Om jag däremot har en kritik jag vill lyfta så är det den sjuka prisutvecklingen, när jag började bli “medveten” om priser så kostade ett frimärke 5,50, idag kostar dom 18kr. Kollade upp prisutvecklingens historik att priset 5,50 sattes 2003 och priset 18kr 2024, på en tid där inflationen varit ca 50% så har portopriset ökat med över 227%, hade priset följt inflationen hade frimärken idag kostat 8,23kr. Lägg därtill att de nu bara levererar brev varannan dag och inte varje så har du fått en rejält mycket dyrare tjänst som också blivit långsammare.

    Med det sagt så använder jag så sällan de ordinarie frimärkena att det kan kvitta lite för mig om de kostar 5,50 eller 18kr, vi snackar nån tia om året. Skicka paket tycker jag ändå är helt okej prissatt (och dessutom inte jag som betalar när jag säljer grejor), jag tycker det kan vara värt priset för smidigheten och tillgängligheten de levererar.

    Källa: [https://www.brevporto.se/bast](https://www.brevporto.se/bast), [https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/](https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/)

  11. Klavkhalash on

    Skickade småprylar med vanligt brev till kunder tidigare. Men fick sluta med det då det var allt för många gånger som det ”försvann”.

    Det jag skickade hade inget värde för någon annan. Men misstänker formen kändes för lockande för många anställd, förhoppning det kunde vara något värdefullt.

    Så gick över till att skicka som gods med annat transportbolag. Även om vikten handlar om nått tiotals gram.

  12. Postnord var helt värdelösa för ett par år sedan, de klarade inte omställningen till paketleveranser, mycket på grund av att deras ekonomi havererade efter sammanslagningen med danska Posten (en av Svenska Statens dummaste affärer någonsin).

    Dessutom hade deras leverantörer för lite tid, så de brukade köra förbi adressen utan att stanna, hävda att man inte varit hemma, och lämna till utlämningsställe trots att man betalat extra för hemleverans.

    Detta blev extremt tydligt under Covid då ju ALLA var hemma, men de fortsatte lämna lappar med “vi kunde inte nå dig, hämta ditt paket här imorgon”.

    MEN. De har gaskat upp sig rejält. En stor, paradoxal, förbättring var att de levererar vissa typer av brev bara varannan dag. Det har gjort att de fått tid för alla paket. De är nu bland de bästa leverantörerna på marknaden.

  13. Edwardyao on

    Har aldrig haft problem med PostNord. Beställt många hundratals paket genom åren. Bor i Västerbotten.

  14. Kvalitén på ens frakt oavsett vilket företag påverkas mycket av individen det är som kör bilarna.

    Finns tex en kille som kör UPS i mitt område som aldrig levererar till dörren utan bara åker förbi, knappar in att man inte är hemma sen åker med det till ett ombud. En annan på Jetpack ringer alltid innan han ska leverera för att kontrollera att man är hemma eller var han kan ställa paketet. Postnord har bara tomtat sig en gång.

  15. r19111911 on

    PostNord är överlägset bäst men fortfarande inte bra. DHL och Schenker är rena mardrömmen.

  16. Top_Squash_9664 on

    För min del krånglar ofta hemleveranser. Man väntar hela dagen tills man får ett meddelande om att leveransen misslyckats men ingen har ringt på vare sig mobil eller porttelefon. Efter det levereras paketet till nåt ombud på andra sidan stan eller till en postterminal miltals bort istället för i närmsta postbox eller till ombudet runt hörnet.
    Sen har dom ju dragit ner postutdelningen till varannan dag och ökat frimärkskostnaden markant för att deras VD ska kunna höja sin lön till nära 1 miljon i månaden medan dom som fortfarande fått vara anställda knappt fått nån löneökning alls senaste åren.

  17. racktoar on

    Ser man hur majoriteten (nästan alla av de förare jag sett) av förare behandlar paket förstår man ganska snabbt om varför memen finns.
    Paket slängs hur som helst, oförsiktigt, speciellt när de har en “fragile” klisterlapp på sig.
    Helt avsaknad av respekt för andras saker.

  18. Jag tror att det funkar olika bra på olika ställen. Jag får massor av paket via PostNord och har haft exakt noll problem. Inte en enda gång har något strulat eller kommit sent etc. Bor i Västerås.

  19. Har inte haft så mycket problem med Postnord men Schenker är sämst från min erfarenhet. Har just nu ett paket som jag beställde för snart 2 veckor sedan som har rört sig från Malmö till Göteborg. Det står att paketet ska levereras idag, men Göteborg är 1100km bort så jag är väldigt tveksam till det.

  20. Postnord är överlägset sämst idag. Jag bor i Stockholm och jag skulle säga att ca 10% av allt som skickas hem till mig med Postnord kommer bort. Det bara försvinner helt magiskt på vägen. Jag har fått inkassohot för att de supit bort en faktura och (tydligen, enligt leverantören) 2 (ja, två!) påminnelser. Jädra tur inkassohotet kom fram så jag kunde lösa det snabbt.

    Häromdagen fick jag även två påminnelser om att betala importmoms på ett paket där leverantören redan tagit in importmomsen åt mig via IOSS. Dessa påminnelser var daterade 7 dagar från varandra och de kom fram samma dag, 7 dagar från att den senaste var utskriven.

    Postnord är, från en kunds synvinkel, ett stort skämt.

  21. Hugoxl99 on

    De är nog inte sämre än andra nuförtiden! Det känns som att de var inne i en rejäl svacka i många år efter sammanslagningen med danska posten (värdelös idé).

    Nu äntligen har det börjat vända och senaste 5-6 åren tycker jag Postnord fungerat rätt bra. Men du kommer heller aldrig läsa en artikel med rubriken ”Postnord fungerar helt okej”.

    Det är bara när de gör ett misstag som de hamnar i tidningen, så även om de polerat bort en hel del så är stämpeln kvar.

  22. whatthegoddamfudge on

    Personligt bev jag irriterande när jag fick inte ett brev när namn var inte exakt samma som min (ett bokstav fel), ingen retur adress heller. Aldrig fick veta vad det var.

    En annan gång fick jag gå hela vägen hem därför att paketet sa “Jag OCH min Fru” på det, behövd hennes leg (inte henne 😂), lappen dem hade stoppat i brevlådan sa bara mitt namn 😡.

    Nyligen har det varit problem när avsändaren har använt både min Första och mellan namn it förnamns text låda.

  23. När jag bodde i studentlägenhet för ca 10 år sedan så kom posten aldrig i tid. Flera gånger fick jag både faktura samt ett eller två inkassokrav på fakturan samtidigt. Fick bara ett ”det var tråkigt” från deras kundtjänst, kostade mig säkert 1000sek om året som student. Har alltid hatat PostNord efter det. Vet inte om det är bättre nu för tiden men skaffade e-faktura eller autogiro på allt så fort det gick.

  24. biasdetklias on

    Fick nyligen ett rek brev tillsammans med en påminnelse om samma rek brev från en juristfirma. Har haft mycket problem med att jag får påminnelser om försändelser utan att någonsin få det första brevet.

    Flertalet gånger har jag fått så trasiga paket att ombudet frågar om jag vill ta emot det överhuvudtaget.

    Behöver själv skicka en hel del paket men försöker i så stor utsträckning som möjligt använda schenker över PostNord nuförtiden.

  25. iDeeBoom1 on

    När jag jobbade på lager mellan 2021-2023 så var VARJE leverans av Postnord skadad. Allt från stora pallar med gods till enskilda små kartonger var rivna, klämda, krossade eller i ‘denna sida upp’-fall; ställda upp och ner.

    Vid ett särskilt tillfälle så hade företaget jag jobbade för beställt ett väldigt frätande och miljöfarligt ämne till en kund och kartongen hade stått upp och ner i flera timmar i lastbilen. Nästan allt hade spillt ut. Vi reklamerade godset och fick en ny betald av Postnord. Det tog 2 veckor innan den kom och när den kom så var den precis lika förstörd som den första.

    Så jag har väldigt dålig erfarenhet av Postnord

  26. Trin-Tragula on

    Mitt intryck är att det beror mycket på var du bor. Jag har aldrig haft stora problem, men kollegor som bor i Stockholm har ofta klagat på borttappade eller försvunna paket.

    De har också ofta problemet att leveranser ”misslyckas” trots att de sitter och väntar på dem, något som bara hänt mig en gång tack å lov.

  27. Postnord är bra så länge du inte behöver reklamera något.

    Jag returnerade 4 däck till leverantör pga felköp (jag betalade frakten) ett kolli per däck. Tre däck kom fram. Efter en veckas väntande ringer jag postnord och vill påbörja en reklamation, till svar får jag att mottagaren redan fått paketet…. Nä de har inte fått det, “oj ja det stämmer paketet är fortfarande under leverans!” Vart är det då? “Nej men vi tog aldrig emot paketet!”

    Paketet var ‘under leverans’ i nästan tre år, en kontakt med postnord då och då och de fortsatte att ljuga om att det inte alls är borttappat. Till slut hävdade postnord att leveransen aldrig köpts och inget paket existerat.

    Det är postnords sätt att hantera reklamationer för privatpersoner.

    DHL/schenker och alla hanterar dem ärligt men ersätter efter vikt snarare än värde.

  28. semiyourebreakingthe on

    Bokstavligen aldrig haft några som helst problem med postnord. Deras kontaktfria leverans funkar ypperligt om man bor ute på landet.

  29. Beethovania on

    Jag tycker ändå Postnord är bättre än exempelvis Budbee, de sistnämnda ljuger alltid och säger att de försökt lämna men att ingen var hemma och liknande. För alla brister Postnord har så har de aldrig ljugit på det sättet för mig.

  30. talkyouenglish on

    >Kan någon förklara för mig hur postnord är dåligt?

    Det här tycker jag är en ganska importerad formulering, från ett språk som används på andra sidan antlanten. Det är trist. <—– (Göran Persson-röst)

  31. tubsen32 on

    Har aldrig haft några som helst problem med Postnord. Förstår inte kritiken personligen.

  32. Jaded_Many_7689 on

    Att gå från att dela ut post varje dag till varannan dag är dåligt

    Behöver jag förklara varför?

    Om du inte förstår, vad tycker du om utdelning en gång i veckan?

  33. Disastrous_Lab_8873 on

    Jag har jobbat för/med nästan alla större speditörer vi har och om man tror att Postnord skulle vara utmärkande dåligt så är man nog bara lyckligt ovetandes hur uselt det är med resten.

  34. lgLindstrom on

    De har aldrig lyckats leverera utan problem. I varje fall till mig. En gång gick jag ned på gatan och vinkade för de skulle komma rätt.

    Men oftast blir det som så att jag får ett meddelande om att addresaten ej var hemma, trots jag är, sedan får jag ta mig till deras utlämningsställe och hämta paketet. Knepigt om det är stort. Irriterande då du betalt för hemleverans.

  35. kosmopolska on

    Min bild är att den stora kritiken kom i ett skifte då väldigt många (framför allt utomlands EMS-paket) försändelser skickades med hemleverans som standard. Eftersom ingen var hemma och paketspårningen inte var lika bra eller lika använd som idag så började chaufförerna fuska, vilket såklart inte är bra men kanske förståeligt om ca 9,5/10 personer inte är hemma på konstorstid.

    PostNord har efter det gjort om sitt system så att för många försändelser så kan du som mottagare själv välja hur du vill ta emot paketet, istället för att avsändaren ska bestämma. Dessutom är standardfrakt oftare till ombud, vilket framför allt folk i städer nog föredrar eftersom ombuden ändå ligger ganska nära, och är mer flexibla i sin uthämtning.

    Dessutom så är det färre som postar på internet om att deras paket kom fram snabbt än att de haft problem.

    UPS bör däremot inte pratas om i städat sällskap.

Leave A Reply