Forte aumento dei brf in fallimento – Parisa: “Abbiamo paura di perdere tutto”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/kraftig-okning-av-brfer-i-konkurs-parisa-vi-ar-radda-att-forlora-allt

di FlowersPaintings

14 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [**Kraftig ökning av brf:er i konkurs – Parisa: ”Vi är rädda att förlora allt”**](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/kraftig-okning-av-brfer-i-konkurs-parisa-vi-ar-radda-att-forlora-allt)

    > **Hittills i år har 85 bostadsrättsföreningar i Sverige gått i konkurs** – vilket är en kraftig ökning jämfört med de senaste åren. Vi har träffat en familj söder om Stockholm som på grund av bristande skötsel av ekonomin nu riskerar konkurs.
    >
    >– Vi är rädda för att förlora allt vi har, säger Parisa, som bor i ett av parhusen.
    >
    >Trots att det har gått två år sedan familjen flyttade in sitter byggherren, en affärspartner och dennes fru fortfarande i styrelsen – och **låter inte de boende få insyn i ekonomin.**
    >
    >Enligt de boende har föreningen en skuld till privata investerare på över nio miljoner kronor som nu förfaller – vilket kan leda till konkurs. SVT har tagit del av underlag som styrker det.
    >
    >**Om konkursen blir ett faktum har bostadsköparna rätt att bo kvar, men de äger inte längre sina hem.**
    >
    >– De förväntningar som man har när man gör en investering grusas ju, säger Kent.
    >
    >Konkurser ökar kraftigt
    >
    >Familjen är inte ensamma. SVT har tidigare kunnat berätta om fusk i bostadsrättsföreningar.
    >
    >**Nya siffror från Tillväxtanalys visar att konkurserna ökat kraftigt – samtidigt som Ekobrottsmyndigheten fått fler anmälningar om misstänkta brott i bostadsrättsföreningar.**
    >
    >– Det är många som hört av sig till oss och berättat att de själva blivit utsatta för det ni beskrivit i era inslag, säger Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten.
    >
    >Byggherren sitter kvar
    >
    >Fallet som vi nu tittat på handlar om nyproducerade parhus i ett område söder om Stockholm.
    >
    >Ett försök att byta ut styrelsen gjordes på ett årsmöte i somras, men byggherren menade att han hade tre röster och röstade därmed ned förslaget, visar protokollet som SVT tagit del av.
    >
    >Ett nytt möte skulle hållas, men har skjutits upp. I ett mejl skriver styrelsen till de boende att det beror på att revisorn lämnat en felaktig revisionsberättelse samt hoppat av uppdraget.
    >
    >Revisorn säger till SVT att han inte fått rätt information från styrelsen. Han fick en dålig känsla och avsade sig uppdraget.
    >
    >”Vi har vår story”
    >
    >Styrelsen avböjer intervju, men skriver att föreningen inte är nära konkurs:
    >
    >”Vi har vår story om hur en enskild medlem försöker värva medlemmar genom desinformation och falska rykten, och därmed ”kuppa” in i styrelsen för egen vinning men misslyckades”.
    >
    >När vi ber om årsredovisningar och revisionsberättelser får vi inget svar.
    Utreds av Bolagsverket
    >
    >I juni tillsatte Bolagsverket en så kallad särskild granskare som ska granska föreningens ekonomi efter att flera boende ansökt om det. Styrelsen motsatte sig granskningen, bland annat med motiveringen att föreningen redan är under revision hos Skatteverket – som inte kan uttala sig med hänvisning till sekretess.

    **STATISTIK: BRF:ER I KONKURS**

    * 2009: 16
    * 2010: 30
    * 2011: 29
    * 2012: 12
    * 2013: 21
    * 2014: **44**
    * 2015: 37
    * 2016: 20
    * 2017: 4
    * 2018: 16
    * 2019: 16
    * 2020: 4
    * 2021: **44**
    * 2022: **68**
    * 2023: **48**
    * 2024: **85** (januari-juli)

    >FAKTA: SÄRSKILD GRANSKARE
    >
    >En röstberättigad medlem i en bostadsrättsförening kan föreslå att Bolagsverket ska utse en särskild granskare som ska granska föreningens förvaltning och räkenskaper under viss tid som varit, eller vissa åtgärder och förhållanden i föreningen.
    >
    >De röstberättigade kan ansöka om särskild granskare utan att frågan först tagits upp på en föreningsstämma om de tillsammans utgör minst en tiondel av samtliga röstberättigade i föreningen.

    [**SVT – Efter granskningen – nya regler föreslås för bostadsrättsföreningar**](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/efter-granskningen-nu-foreslas-nya-regler-for-bostadsrattsforeningar)

    >Tidigare har bostadsrättsföreningar inte haft skyldighet att lämna in sina årsredovisningar till någon myndighet, vilket regeringen nu vill ändra på. Förslaget är att bostadsrättsföreningar och andra ekonomiska föreningar framöver ska lämna in sina årsredovisningar till Bolagsverket.

  2. Damn. Vår förening, i förort till Stockholm, höjde nya avgiften med 70%. Tror det här är en grej på väg att brisera. Mycket mygel och förskingring, samt lån som löper ut.

  3. GeneralImsdal on

    Fy fan vilken jobbig sits. Hur funkar det i praktiken om en brf konkar. Man verkar få behålla lägenheten men den omvandlas till en hyresrätt och man får bo kvar verkar det som?

    Lånet till banken då? Antar att man fortfarande har kvar det och behöver fortsätta med sina betalningar som vanligt och finns egentligen ingen chans att bli av med det?

  4. Longjumping-Parking9 on

    Frågan de helt missar att ställa är om detta är faktiska bostadsrättsföreningar med medlemmar, en fastighet och verksamhet, eller om de bara funnits på pappret. Konkurser i aktiva brf:er brukar vara mycket ovanliga. Jag har bara hittat ett ensiffrigt antal under hela 2000-talet. Däremot så är brukar det vara en hel del pappersföreningar som kursar när de övergetts av grundaren. De handlar om att bostadsutvecklare startar dem för projekt som senare avbryts, och istället för att avveckla föreningarna på ett kontrollerat sätt så låter de dem gå i konkurs och skjuter så över kostnaderna på staten. 

    Jag kan sätta min hatt på att ökningen av kursade brf:er inte beror på att föreningar har dålig ekonomi, utan att det beror på att många planerade byggprojekt har lagts ner de senaste åren pga höjda räntor och byggkostnader. 

    Den som inte tror mig inbjuds att uppvisa ett exempel på en förening som kursat pga dålig ekonomi och som har medlemmar som förlorat sina bostadsrätter. 

  5. dailywanker69 on

    Brf måste vara den absolut sämsta boendeformen, som att bo i hyresrätt fast man har betlat flera miljoner och får ändå inte gör något med “sin” bostad utan lov och en mängd regler att förhålla sig till.

    Nej fyfan.

  6. farbelow90 on

    Fy fan ! Glad att man köpte in sig i en gammal förening med god ekonomi

  7. LimpBizkitEnjoyer_ on

    Att man inte får insyn i ekonomin i föreningen som man själv köpt in sig i verkar ju helt sinnesjukt. Eller är hur funkar det med BRFer egentligen? får bara styrelsen se hur det står till med debet och kredit?

  8. Drakblod on

    Förmodligen så var det många föreningar som sänkte avgiften för mycket när räntorna var låga. Visst det var nice med låg avgift ett tag men mindre nice nu är kistorna ekar tomma. 

  9. yoghurt_bob on

    Vår förening har skött ekonomin väldigt bra, men jag skulle ändå väldigt gärna slippa hela BRF-systemet.
    Det blir ju rena lotteriet om man kommer till en bra förening eller inte.

  10. Burlewood on

    Men vad i hela helvete.

    Tydligen så är BRF:er inte tvungna att skicka in deras årsredovisningar?

    Bakgrund:
    Jag driver ett aktiebolag. Det är (mycket) småskaligt och vi har ett AB bara för att kunna göra det vi älskar att göra. Men jag håller på att stressas ihjäl av denna årsredovisning. Det är första gången så det är därför, men det är fan så detaljerad man ska vara.

    Sen läser jag att BRF:er inte behöver skicka in en årsredovisning till bolagsverket öht. De kan lite skita i den om de vill. Vafan är det här?

  11. rakosten on

    Det är en fruktansvärd personlig tragedi och jag lider med de stackare som hamnat i skiten. Det kan ju i värsta fall lamslå ekonomin livet ut för den som drabbas.

    Men, folk behöver förstå att det här med att äga sitt boende kommer med vissa ekonomiska risker. I de flesta fall är bostadsköp en god affär men det kan också gå åt helvete. Alla bostadsköp leder inte till ekonomisk framgång även om samhället försöker övertyga oss om det. Både vad gäller oss villaägare och för den som sitter med en bostadsrätt. Alltför många köper grisen i säcken utan att läsa på om risker, nackdelar och fördelar med den boendeform man väljer.

    Folk är för det mesta duktiga med att kolla upp praktiska brister i bostaden men glömmer samtidigt bort saker som föreningens ekonomi, närtida utvecklingsplaner för området, servitut (och innebörden av det) osv.

    Gör research innan köpet och inte efter. Sedan kan saker hända och samhället förändras. Då är det viktigt att det finns marginaler när sådana scenarion inträffar.

  12. Several_Equivalent40 on

    Det är risken med brf gentemot ägarlägenheter. Om styrelsen ej jobbar för medlemmarnas bästa eller är inkompetent så kan man bli av med rubbet.

  13. Just den här historian verkar vara en fråga om skilda berättelser. Så vad som egentligen försiggår vet vi inte. Vad som däremot är känt är att bostadsrättsföreningar som går omkull i tillväxtområden är obefintliga. Därför tror jag inte heller den här riskerar att göra det om den ligger i stockholmsområdet. De bostadsrättsföreningar som över huvud taget kan gå i konkurs, är sådana där det inte finns några köpare ens för noll kronor. Säg att föreningen behöver höja avgifterna från 3000 kronor till 6000 kronor. Då gör de det. Eller 6000 till 12 0000? Då gör de det också. Till slut har vissa av de boende inte råd att betala, och då tvingas de sälja snabbt eller så tvångssäljs deras lägenhet. Föreningen får då in medlemmar som kan betala 12 000 kronor och så är det hela löst. Priset på bostadsrätten faller förstås brant om avgifterna är så höga. Vilket för oss till tillväxtområde. Det finns platser i Sverige där ingen vill ha en bostadsrätt som är till salu ens om den kostar 50 000 kronor. Men i Stockholm finns det alltid någon köpare. Paret i artikeln har minst en köpare, om deras hus faller till 100 000 kronor så köper jag.

Leave A Reply