Qualcuno sa perché la crescita dell’economia slovacca inizia a rallentare rispetto agli altri paesi V4 a partire dal 2017?

Quali potrebbero essere le ragioni specifiche, a parte i cambiamenti negli assetti politici?

Grazie.

https://i.redd.it/dl0l76bcbznd1.jpeg

di Jendy102

10 Comments

  1. McKanisterNaBenzin on

    Neinovujeme. Hospodárstvo stále stojí na tom istom a to najmä na strojárenskom priemysle. Čo by povedzme nemusel byť taký problém keby išlo aspoň o domáce firmy. No tie firmy sú poväčšine medzinárodné koncerny, ktoré sa tu držia, kvôli lacnej pracovnej sile a úľavam od štátu a odídu keď im tieto výhody zoberieme (pasca stredných príjmov). Nemajú taký záujem investovať tie peniaze naspäť alebo zostávať než v prípade domácich firiem.

    Ostatné štáty V4 sa presúvajú od priemyslu k technologickým sektorom a výskumu. Tam je budúcnosť rastu a nie 12 hodinovky za pásom vo Volkswagene. V Poľsku momentálne prebieha IT boom. U nás je ESET a tým v podstate končíme. A tieto sektory sú podmienené fungujúcim stredným a najmä vysokým školstvom, ktoré proste u nás nefunguje. Poliaci, Česi a dokonca aj Maďari sú najmä vo vysokom školstve svetelné roky pred nami. Naši šikovní študenti potom odchádzajú do týchto štátov a aj tam zostávajú a my z toho nič nemáme.

    Hlavne Poľsko by pre nás malo byť príkladom pretože počas rozpadu socializmu to boli práve oni, ktorí zaostávali a momentálne to vyzerať tak, že ľudia budú chodiť zo Slovenska do Poľska za lepším životom.

  2. zonydzga on

    Lebo nasu ekonomiku tvoria montovne, kde pracuju mentalne socky zarabajuce dokopy hovno…a zisky sa vyvazaju prec. Lebo veci ako vyskum a podobne…dlhodobo zanedbavame a tak ludia, ktory by nas mohli tahat dopredu su davno prec. 

  3. Key_Wrangler_8321 on

    Tu máme prvýkrát v rámci samostatnej republiky možnosť povedať: Lebo fico..

  4. JadeMarco on

    Lebo všetci mladí a úspešní redditori utekajú za vidinou ľahkého zisku do zahraničia namiesto toho aby zlepšili podmienky doma.

  5. Handynew on

    A čo to je za graf? Resp. čo ukazuje? Kúpnu paritu konvertovanu na doláre?

  6. masikmichal on

    Sulík si dal na 2 roky frei,vraj nie je čo momentálne povalovať. Išiel si asi užívať zarobené.

  7. Phillipe_Lumiere on

    Fico by povedal ze za to moze vlada Ivety Radicovej…

Leave A Reply