Disaccordo sulla costruzione di un villaggio completamente nuovo, metri sotto il livello del mare

https://www.nu.nl/binnenland/6327668/onenigheid-over-bouw-heel-nieuw-dorp-meters-onder-zeeniveau.html

di wytsep

6 Comments

  1. notyourvader on

    Niet zomaar onder zeeniveau. Het gebied heeft een zachte bodem, die dalende is. Woningbouw zou zorgen voor een snellere verzakking.
    Ook is door de lage ligging, namelijk de diepste polder van het land, waterafvoer zeer lastig.
    Er is geen infrastructuur om het woon werkverkeer op te vangen voor 8.000 gezinnen en de kans dat de komende 100 jaar het dorp weer verlaten moet worden door overstromingen is aanzienlijk.
    Hoe dan ook zal er bij elke flinke regenbui behoorlijk wateroverlast zijn.

    Waarom dan toch doorgaan? Er is inmiddels zoveel geld in gestoken dat er geen budget is voor een alternatieve lokatie.
    Deze sunk cost fallacy kan dus zeer realistisch zorgen voor een sunk village tragedy.

  2. Caput-NL on

    Ik woon in Nieuwerkerk, en hoeveel last wij al hebben van het water wanneer het veel regent is niet normaal. Iedereen in alle betrokken gemeentes weet dat het 5e dorp meer kapot gaat maken dan ons lief is en het zal de huidige bewoners niks meer dan narigheid opleveren. Ook het feit dat verzakkingen van je huis niet verzekeren zijn, en voor kosten van de eigenaar zijn vind ik een zeer sterk punt waarom men dit niet zal moeten willen

  3. Dutchfarmer1 on

    Misschien maar huizen bouwen op hogere delen van het land. Ook waar een vaste bodem is wat goedkoper is om te bouwen. Wanneer alles verzakt weet je zeker dat je elke 20 jaar alle straten op kan hogen en riolering kan repareren. En water afvoer is ook erg lastig en duur. Dan maar wat verder van de randstad wonen.

  4. BornEmploy9299 on

    Misschien domme vraag, maar is er een kans dat niemand hier een hypotheek voor krijgt? Neem aan dat de banken er ook niet om staan te springen om een onderpand te hebben wat onder water kan komen te staan / waarvan de waarde omlaag kan gaan?

  5. Smiling_Tree on

    # Onenigheid over bouw heel nieuw dorp, meters onder zeeniveau

    *Een heel nieuw dorp uit de grond stampen blijkt nog niet zo eenvoudig. In het Groene Hart moet het gebeuren. Maar doordat Rijkswaterstaat en het waterschap een rechtszaak hebben aangespannen, loopt de bouw flinke vertraging op.*

    In een van de laagst gelegen polders van Nederland moet waar nu nog weilanden en akkers zijn over een paar jaar een heel nieuw dorp komen. Achtduizend woningen moeten er in twintig jaar gebouwd worden. Ook komen er allerlei voorzieningen, zoals winkels, scholen en sportclubs.

    Al twintig jaar wordt er gesproken over woningbouw in het gebied tussen Nieuwerkerk aan den IJssel, Waddinxveen en Gouda. Maar juist nu de belangrijkste stappen zijn genomen, dreigt er een kink in de kabel te komen. Het waterschap en Rijkswaterstaat zijn allebei naar de Raad van State gestapt, omdat ze het niet eens zijn met het bestemmingsplan voor het nieuwe dorp.

    Het nieuwe dorp brengt extra verkeer met zich mee. Rijkswaterstaat vindt dat de gemeente Zuidplas te weinig maatregelen heeft genomen om de toestroom op de toch al drukke A12 en A20 te beperken.

    Ook is er onenigheid over wie de verbreding van viaducten in de omgeving betaalt. Zuidplas, waar het dorp bij gaat horen, verwacht dat Rijkswaterstaat dat doet. Maar Rijkswaterstaat geeft aan dat er nog geen geld is en dat meer dan de helft van de verkeerstoename door nieuwe woningen en bedrijven in de regio komt. De dienst wil dus dat de gemeente een bijdrage levert.

    ## Dorp ligt meters onder zeeniveau
    Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (waterschap) vindt dat de eisen in het bestemmingsplan onvoldoende rekening houden met klimaatverandering. En dat terwijl de gemeente Zuidplas een “voorloper” wil zijn op het gebied van toekomstbestendig bouwen.

    Het gebied waarin wordt gebouwd is de laagst gelegen polder van Nederland en ligt zo’n 6 meter onder zeeniveau. Door de slappe bodem zakt de grond elk jaar een klein beetje verder weg. Er is gekozen om de woningen te bouwen op een hoger gelegen deel, een zogeheten kreekrug. Daar is de grond wat steviger, maar nog altijd ligt dat 4 tot 5 meter onder zeeniveau.

    Klimaatexperts betwijfelden eerder al of het verstandig is op deze plek een heel nieuw dorp te bouwen. Het waterschap twijfelt daar niet aan. Maar het vindt wel dat het dorp aan strenge eisen moet voldoen om de veiligheid van inwoners te garanderen.

    ## Niet zeker of dorp honderd jaar meekan
    Een nieuw dorp staat er immers niet voor één generatie. Het moet minstens honderd jaar meegaan, redeneert het waterschap. En de plannen bieden nu “onvoldoende zekerheid” dat dat veilig kan.

    Het waterschap denkt dat het gebied extreme regenval niet goed kan verwerken. Het gaat daarbij om 200 millimeter in twee dagen: de hoeveelheid die in juli 2021 overstromingen veroorzaakte in Limburg. Ook op het gebied van waterkwaliteit en het beschermen tegen droge periodes voldoen de plannen niet aan de eisen van het waterschap.

    En dan is er nog het risico op een overstroming door een dijkdoorbraak. De Hollandse IJssel ligt immers dichtbij. Geen grote kans, maar als in zo’n geval alles tegenzit, dan moeten de nieuwe inwoners volgens het waterschap droog zitten op de eerste verdieping van hun huis. Dat kan niet overal, blijkt uit de plannen van de gemeente.

    De gemeente zegt dat het nieuwe dorp “waterveilig” is. Ze neemt nu nog geen extra maatregelen vanwege de te hoge kosten. Voor het project kampt de gemeente al met een financieel tekort.

    ## Bouw flink vertraagd
    Door de bezwaren loopt de bouw van het geheel nieuwe dorp flink vertraging op. Naast het waterschap en Rijkswaterstaat hebben twintig particulieren en bedrijven beroep aangetekend bij de Raad van State. Een woordvoerder van de hoogste bestuursrechter van het land noemt het een “forse zaak”.

    Zicht op een uitspraak is er nog lang niet. De Raad van State kampt met grote achterstanden. De woordvoerder verwacht dat de uitspraak pas over twee jaar komt.

    Dat dwong de gemeente ertoe het slaan van de eerste paal van het nieuwe dorp uit te stellen tot in ieder geval 2026. Dat is twee jaar later dan in eerste instantie de bedoeling was. De eerste woningen zouden dan een tot anderhalf jaar later klaar moeten zijn.

  6. naturalis99 on

    Dit klinkt als een prestige project van een aantal bestuurders.

    Als je in geschiedenisboeken leest over domme beslissingen van leiders zou je bijna vergeten dat hun nageslacht nog fanatiek actief is met het maken van domme beslissingen.

    Dit moet duidelijk een “saai” natuurgebied zijn, mooie moeras polder.

Leave A Reply