SVT – Le vendite di auto elettriche stanno crollando: l’industria richiede un’azione

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/elbilsforsaljningen-rasar-branschen-kraver-atgarder

di FlowersPaintings

24 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [**SVT – Elbilsförsäljningen rasar – branschen kräver åtgärder**](https://www.svt.se/nyheter/inrikes/elbilsforsaljningen-rasar-branschen-kraver-atgarder)

    >Det är tuffa tider för elbilsmarknaden i Sverige. Hittills i år har försäljningen minskat med 21 procent. Branschen kräver åtgärder.
    >
    >– Det är ledsamt att se att kurvan inte längre växer som den borde, säger Mattias Bergman, vd på branschorganisationen Mobility Sweden.
    >
    >**De senaste åren har den svenska elbilsmarknaden vuxit kraftigt. Men i år syns ett trendbrott – för första gången minskar antalet nyregistrerade elbilar. Till och med augusti har drygt 54 000 elbilar registrerats, en nedgång med 21 procent, eller en dryg femtedel, jämfört med samma period förra året.**
    >
    >– Vi trodde för ett par år sen att vi hade en ganska rak tillväxtkurva, nu har den flackat ut, säger Mattias Bergman, vd på branschorganisationen Mobility Sweden.
    >
    >”Det behövs styrmedel”
    >
    >**Lågkonjunkturen pekas ut som den främsta orsaken till det svala intresset för elbilar. Höga räntor har gjort billånen dyrare och månadskostnaderna för privatleasing har stigit kraftigt. Bilbranschen menar att den slopade klimatbonusen och sänkta priser på fossila drivmedel också bidragit till att elektrifieringen bromsat in.**
    >
    – **Det behövs styrmedel tills marknaden är mer mogen. Vi hade gärna sett att man tog bort skatten för el som laddas via laddbox och sen ett riktat stöd till privatpersoner som inte har råd att köpa en elbil**, säger Mattias Bergman på Mobility Sweden.
    >
    >Även Motorbranschens Riksförbund (MRF) **vill se skattelättnader för el.**
    >
    >– I samma ögonblick som regeringen tog bort reduktionsplikten och sänkte bränslepriserna blev kalkylen för att räkna hem en elbil längre, säger Tommy Letzén, vd på MRF.
    >
    >Regeringen meddelade nyligen att man **planerar att införa en ny elbilspremie riktad mot grupper som har särskilt svårt att ställa om, exempelvis boende i glesbygd.**
    >
    >Men Tommy Letzén tror inte på någon rusning till landets bilhandlare.
    >
    >– Jättebra för de som får möjlighet att nyttja den, men effekten är inte tusentals bilar.
    >
    >Inga nya fossildrivna bilar från 2035
    >
    >**EU-parlamentet beslutade för två år sen att inga nya bensin- och dieseldrivna bilar får säljas från 2035. Idag är drygt 6 procent av alla bilar på svenska vägar elbilar.** Mobility Swedens vd tycker att omställningstakten går för långsamt.
    >
    >– Det går inte att vänta till 2035 att ställa om ekosystemet. Du måste bygga en laddinfrastruktur, du måste ha ett elnät, en servicemarknad och bilbärgare.
    >
    >Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) menar att regeringen satsar på laddstolpar och på det stora hela gör ett bra jobb för miljön.
    >
    >– Man kan inte låta sig överraskas av enskilda bakslag i en utveckling. Den här regeringen, och Sverige, står fast vid klimatomställningen över tid.

  2. ironparrot on

    Såpass, så när företagen går dåligt då går det bra att ropa på subventioner. Vad hände med den fria marknaden som var så älskad tidigare?

  3. BenefitNeat1875 on

    Jag tror inte på elbilen. Kör hellre en bensindriven bil som låter brum brum och som man kan tanka på någon minut.

    Tror elbilsflugan kommer dö ut.

  4. Jäkla gnäll, sänk priserna då! Finns det ens en elbil under 500k med mer än 35 mils verklig räckvidd? (Som inte tillverkas i kina).

  5. Snerax1337 on

    Folk har inte råd att lägga mer än en årslön på en bil mitt under en lågkonjunktur med skenande inflation och reallönesänkningar, *surprised Pikachu face*.

  6. Informativity on

    För en som bor i hyresrätt så var det tyvärr ett enkelt val att välja bort en ren elbil (kör laddhybrid istället) även fast jag funderade på el och det var för att på 170 lägenheter i området finns det EN parkeringsplats med laddstolpe (6A).

  7. dieseltratt on

    Kunde man väl tänka sig att den flexiblaste delen av marknaden som kan och vill köpa batteribil skulle mättas. De flesta saknar väl ännu förutsättningarna för att elbil ska vara ett reellt alternativ, speciellt med tanka på att batteribil är så dyra i inköp.

    Om det är att rätta klimatet som är målet så är det kollektivtrafiken som behöver mer subventioner. Elbilar löser ju inga av bilismens miljöproblem.

  8. Ok_Choice_2656 on

    Tycker inte direkt synd om elbilsföretagen men jag undrar om det fortfarande finns någon som tror på politikernas floskler om elektrifiering som alternativ till ansvarsfull klimatpolitik?

  9. MrMacke_ on

    All omställning kostar. Man kan inte förvänta sig att folket ska ta dessa kostnader varje gång någonting ska ändras bara för att företagen ska kunna ha konstant tillväxt.

  10. angrybeehive on

    Dyrare pris och dyrare drivmedel än bensin/diesel. Inte så konstigt.

  11. DevaFrog on

    Kanske dags att erbjuda elbilar för 60k i ett mindre format till yngre folk istället för 600k Volvo kopior mot Britt-Marie 55.

  12. Rare-Development-298 on

    Har nog mindre med just elbilar att göra och mer mer bil allmänt.

    Det har varit lågkonjunktur hela året och förväntas vara året ut

  13. 12DecX2002 on

    Vad var det dom sa när hela jävla skiten rasade och allting blev dyrare för några år den? ”Konsumenten får helt enkelt köpa biligare”? Något i den sträckningen?

  14. sername_dansun on

    Läste en artikel om att Volvo lyckats höja marginalen på sina elbilar till 13% som också nämde att den är dubbelt så hög som för de vanliga bilarna. Så om man skulle beställa den rimligt prissatta EX90n för 997k utan några tillval alls så skulle den egentligen kostat ~932k vilket gemene man kan dra fram ur själva baksätet vilken dag som helst i veckan.

  15. Infamous_Tomato_8705 on

    Nej. Inga jävla åtgärder.

    Inte fan heller ska jag behöva skatta för att betala någon meningslös elbil till en jävla boomer. Vi köper oss inte ur problemet med nya elbilar, skulle isf vara att köra över boomers med dom.

    Alla ska leva fattigt, utom ICA-handlare och bilförsäljare som ska slå försäljningsrekord i en lågkonjunktur, annars vore det fel och orättvist.

  16. Elbilbranschen behöver regleras för att bli billigare. Standard på allt från batterier till laddare.

  17. Kräver? De får ju fixa sin marknad.

    Sänk priset eller gå i konkurs.

  18. 4everfalling on

    Så länge hela världens värderingar är grundade i ekonomisk tillväxt kommer en förändring till ett hållbart samhälle gå för långsamt tyvärr

  19. Dry-Addendum-80 on

    Trams. Går inte Lösa klimatkrisen genom att köpa en bil jävla jippo

  20. Azazel_Smotrich on

    Låter som ett problem för branschen. Ex Peugeot e208 kostade i Sverige 360.000 kr, i Storbritannien motsvarande 330.000 kr och i Finland motsvarande 300.000 kr. Gissa vad “bidraget” låg på i respektive land…

  21. GqsYdfcrSywfBrrQa on

    Övervägde elbil då vi har mest korta resor med familjen.

    – Elbil är dyrt om du inte kör typ 3000 mil om året.
    – Värdeminskningen är ibland brutal och osäkerheten kring den gör att man har svårt att räkna hem det.
    – Inköpskostnaden är som många säger svindyr. Kring en halv miljon eller över.
    – Försäkring. Skojar ni eller? Vad kostar en Tesla model y med några år på nacken att försäkra i storstad på gatan. Herregud…

    Det blev en begagnad Skoda istället, just för att det är lättare att räkna värdeminskning, inköp, försäkring etc.

Leave A Reply