Profili SVT in ricorso contro la chiusura

https://www.dn.se/kultur/svt-profiler-i-upprop-mot-nedlaggning/

di Direktfrangatan

19 Comments

  1. Direktfrangatan on

    SVT-profiler i upprop mot nedläggning

    SVT gör sina kollegor på SR sällskap och protesterar mot nedläggningen av public service-bolagens gemensamma researchavdelning och bibliotek.

    – Det är som att skriva under sin egen yrkesmässiga dödsdom att gå med på att det här sker, säger programledaren Jessika Gedin.

    I början av september fick medarbetarna på SVT, SR och UR veta att det gemensamma bolaget Sveriges Radio Förvaltning (SRF) ska spara 16 miljoner kronor. För att nå sparmålet ska den gemensamma researchavdelningen och biblioteket läggas ned.

    SRF har huvudsakligen hand om bolagens fastigheter, men också biblioteket och researchavdelningen där medarbetare har tillgång till böcker, press från hela världen och arkiv, förutom ett tidningsarkiv också radions arkiv som används flitigt.

    Nedläggningen väckte reaktioner på SR, där man snabbt samlade sig i en skriftlig protest. I förra veckan hade 155 medarbetare undertecknat ett upprop i syfte att stoppa planerna.

    Nu har även kollegorna på SVT samlat sig till ett upprop, i skrivande stund undertecknat av 147 medarbetare över hela Sverige. I ett öppet brev till SVT:s ledning skriver man följande:

    ”Vi uppmanar er att för tillfället dra tillbaka ert beslut, göra en kartläggning av hur SRF Research används och utifrån en sådan kartläggning och med public services fundament och uppdrag i åtanke omvärdera och göra en ny sparplan. I dyrtider är det viktigt att faktiskt säkra de värden man redan har. Något annat har vi inte råd med.”

    Ledningens svar på uppropet har varit att beslutet ligger fast, berättar Oskar Anesten, redaktör på ”K Special” och en av personerna bakom uppropet.

    – Det här är ett svärdshugg rakt i public services hjärta, säger han.

    Oskar Annesten berättar att SVT:s ledning nu har uppmanat de olika redaktionerna att kartlägga sitt behov av research. Ett behov som han i dag menar tillgodoses av SRF.

    – Den saken är förstås något man borde ha gjort innan man fattade beslutet. Att lägga ned en fullt fungerande infrastruktur känns inte genomtänkt, säger Oskar Anesten.

    Michael Österlund, divisionschef för Programdivisionen på SVT, förklarar den något märkliga turordningen med att man inte ville skapa oro hos SRF:s anställda.

    – Rent krasst hade risken då varit att de fått höra om nedläggningen bakvägen. Bolaget ska nu renodla verksamheten och bara ha hand om fastigheterna, säger han.

    Michael Österlund var en av tre chefer som tidigare i veckan tog emot uppropet. Han välkomnar det stora engagemanget bland medarbetarna för en enligt honom mycket viktig fråga. Hur researcharbetet ska se ut i framtiden kan han i dagsläget inte svara på.

    – Jag ska inte utesluta någon lösning i det här skeendet. Det jag kan säga är att det i framtiden måste bli billigare och effektivare, säger Michael Österlund.

    Bland de som har skrivit under uppropet finns granskande reportrar, dokumentärfilmsmakare, nyhetsreportrar och programledare, däribland Jessika Gedin, programledare på ”Babel”.

    – Jag trodde faktiskt inte att det var sant först. Det är som att skriva under sin egen yrkesmässiga dödsdom att gå med på att det här sker, säger hon.

    Jessika Gedin menar att ett program som ”Babel” i stort sett är omöjligt att göra utan SRF och biblioteket. Bibliotekets och SRF:s kunskap, erfarenhet och snabbhet är enligt Jessika Gedin en grundförutsättning för att SVT ska kunna göra sina program.

    – Vi på ”Babel” hade inte kunnat göra våra intervjuer med Abdulrazak Gurna, Jon Fosse, Zadie Smith, Salman Rushdie, Margaret Atwood. Eller snarare, vi hade kunnat göra intervjuerna men de hade blivit betydligt dummare, tråkigare och töntigare, säger hon.

    Bland övriga profiler som har skrivit under uppropet finns bland andra Samir Abu Eid, mellanösternkorrespondent, Kristofer Lundström, programledare för ”Kulturnyheterna”, Linus Brohult, huvudredaktör Vetenskap och Dan Josefsson, producent ”Dokument inifrån”.

  2. Garbanino on

    Rimligt att skära i public service, dom behöver inte 9 miljarder om året för att göra sitt uppdrag.

  3. dronten_bertil on

    Hade gärna sett en liten genomgång på vad de här verksamheterna gör för att kunna ha en åsikt. Jag kan ju spekulera baserat på namnen, men det känns rätt korkat.

  4. Rodereng on

    Blir jättebra det här till slut, längtar till Bert Karlssons egen talkshow på svenska Foxnews

  5. macbanan on

    För min egen del ser jag gärna att SVT bantar ner på skräputbud med behåller sånt som har folkbildande funktion. Babel är folkbildande och ska ges resurser.

    Mitt typexempel är realityTV-programmet “ung och bortskämd” som sändes på SVT. Kan inte folk bara hålla sig till uppsjön av realityTV på andra kanaler? Det är såna program som minskar betalningsviljan för SVT som helhet.

  6. stimming_guy on

    Helt fel del att skära i. Lägg ner sportevenemang och låt kulturen vara ifred.

  7. redditjobbet on

    >  – Det är som att skriva under sin egen yrkesmässiga dödsdom att gå med på att det här sker, säger programledaren Jessika Gedin.

    Hojta till om du behöver låna en penna. 

  8. DlphLndgrn on

    Jag vill veta mer om hur det här biblioteket och researchavdelningen fungerar och består av innan jag säger bu eller bä. Men visst låter det ganska dumt att lägga ner.

  9. Fancy_Particular7521 on

    Det är nog klokt att skära ner lite det finns garanterat lite överskott som man kan göra sig av med utan att det skulle göra någon skada.

  10. halesnaxlors on

    Tror folk att det kommer bli mindre vinklade nyheter när man bara låter vinstintresse bestämma vilka nyheter som skrivs och vilka gräv som görs?

    Journalistiken i USA är ju sämst. Allt är polariserande rage bait, för att det är det som säljer bäst.

  11. jakobjonsson on

    Jag är generellt emot mycket av det SVT håller på med ju för tiden, men detta är precis det som jag tycker det är rimligt att de ska hålla på med.

    Styret och uppdraget för PS måste ändras i grunden!

  12. FantasticWhisper on

    Trodde halva poängen med public service var att just kunna pusha kultur, utbildning och smalare idéer och tankar som inte har lika högt kommersiellt värde hos andra kanaler?

  13. Pillens_burknerkorv on

    Gedin är ju bara sur för att hennes kille dumpat henne för Dvärg-Dollan.

  14. HelmutMelmoth on

    Ibland tror jag att public service-inrättningar när de får sparkrav skär i essentiella saker för att det ska synas och väcka ilska. I så fall, helt rätt.

    Kultur och media är en nations själ, och skall kostas på.

  15. stonkysdotcom on

    Herregud, den här typen av arkiv borde väl tillhöra SR/SVTs kärnuppgifter?

  16. Keplaris on

    Oj det låter dåligt men vad kan jag göra? Känns hopplöst, vad kan jag göra åt det här? Borde jag ens bry mig?

Leave A Reply