La crisi delle batterie in Europa è più grande di Northvolt – “L’intera industria europea delle batterie zoppica”

https://www.di.se/nyheter/europas-batterikris-ar-storre-an-northvolt/

di neocawa

2 Comments

  1. Det artikeln från DI gör bra är att den visar upp Northvolts situation i perspektiv. Alla europeiska batterisatsningar har stora problem vilket visar hur komplex storskalig batteritillverkning är. Samtidigt så subventionerar Kina sina företag och dumpar priserna för att säkerställa sitt herravälde och döda Europas ambitioner i sin linda.

    Säkerhetspolitiskt tänker jag att det är jätteallvarligt, Kina har uppenbarligen som mål att slå ut Europas batteriindustri och nästa steg Europas bilindustri. Det är ingen slump att Kinesiska elbilar säljs för småpengar i jämförelse med Volkswagen och andra europeiska bilmärken. I våras la USA 100% tull på Kinesiska elbilar just för att värna sin bilindustri och på grund av Kinas subventioner.

    Frågan som vi, Sverige och EU behöver ta ställning till är vad vi ska göra med företag som Northvolt. Statliga pengar för att det är ett strategiskt intresse? Eller låta batteriindustrin stå på egna ben och riskera en värld där Kina har total dominans över batteriproduktion och kanske riskera vår bilindustri?

    Från artikeln:
    >**Det är inte bara svenska batteritillverkaren Northvolt som har problem. Hela den europeiska batteribranschen haltar innan den ens har hunnit ur startblocken. En rad projekt läggs ned, minskas eller skjuts fram. Samtidigt producerar Kina tillräckligt för att täcka hela världens efterfrågan och priserna dumpas.**


    >Skapandet av en europeisk värdekedja för tillverkning av batterier, för att slippa vara i händerna på Kina, går trögt. Sedan början av året har investeringsplanerna i batteriproduktion i Europa dragits ned med cirka 158 gigawattimmar, enligt batterikonsultföretaget SC Insights. Det motsvarar batterier för runt 2 miljoner elbilar.

    >”Northvolt är först av de nya i Europa och de har också kommit längst. Det är oerhört komplexa processer att skala upp och det är först när man drar i gång sin storskaliga produktion som man ställs inför utmaningarna. Northvolt får klä skott för mycket kritik bara för att de är först”, säger Ilka von Dalwigk och tillägger:

    >”Även i Kina har de problem. Det är ett fåtal producenter som är kapabla att producera enligt den specifikation som passar för en elbil i Europa”, säger hon.

    — Nedan är exempel från artikeln på andra Europeiska batterisatsningar som går trögt —

    >När BMW i juni drog tillbaka en order värd över 20 miljarder kronor från Northvolt sattes den svenska batteritillverkarens leveransproblem i blixtbelysning. BMW har även dragit tillbaka order från kinesiska Svolt och i stället vänt sig till etablerade Samsung SDI, som BMW redan får leveranser från.

    >Kinesiska världsettan CATL har halverat storleken på sin satsning i Tyskland. SK:s tredje fabrik i Ungern har enligt medieuppgifter i The Korea Times fått sin start uppskjuten och produktionsprognosen sänkt.

    >Vid sidan av Northvolts satsningar i Sverige och Tyskland är det främst i Frankrike som man hittar batteriprojekt med europeiska ägare. Automotive Cells Company, ACC, har byggt en första fabrik i franska Douvrin som startade produktion av battericeller i fjol, men nu backar man från expansion. I somras kom beskedet att ACC stoppar fabriksplanerna i Tyskland och att Italien hänger löst.

    >Britishvolt i Storbritannien och Italvolt i Italien är två kraschade projekt med viss svenskkoppling genom affärsmännen Lars Carlström.

    >Kinesiska Svolt och Farasis har båda avbrutit planer på batterifabriker i Tyskland.

    >Volkswagens batteribolag Powerco har skrotat planerna på en fabrik i östra Europa. I fabriken i tyska Salzgitter, som ska vara i drift nästa år, blir det bara en produktionslinje i stället för två.

    >Norska Freyr har backat på sina planer på en batterifabrik i Svenljunga. Även bolagets andra satsningar hackar. Batterifabriken i Mo i Rana står still och det blev ingen fabrik i Finland, rapporterar DN. Företaget uppges i stället satsa på sin etablering i USA.

    >**De enorma amerikanska och kanadensiska stödpaketen för grön omställning har fått flera företag att förskjuta sitt intresse västerut.**

    >**Ett stort hot mot Europas vision om en egen batteristruktur är att Kina, tack vare enorma statsstöd, pumpar ut billiga batterier. Priserna på batterierna har sjunkit med över 50 procent på ett år, enligt Bloomberg NEF. Kinas produktion är redan tillräcklig för att försörja hela världsmarknaden.**

    >**Enligt OECD-studier är de industriella subventionerna i Kina minst tre till fyra gånger, eller till och med upp till nio gånger, högre än i de stora EU- och OECD-länderna. Subventionerna uppgick 2019 till 221 miljarder euro, eller 1,73 procent av Kinas BNP.**

  2. Big-Cap558 on

    Säger inte att man ska gå in och rädda varenda batteritillverkare här men Europa behöver göra sig oberoende av Kina (och resten av världen), framför allt när det kommer till sånt här, försvar och elektronik.

Leave A Reply