Fonte: “sabotaggio sofisticato” delle macchine cinesi della Northvolt

https://www.realtid.se/kalla-northvolts-kinesiska-maskiner-sofistikerat-sabotage/

di Obliquewing

10 Comments

  1. WhisperingHammer on

    Gissa var komponenterna till de flesta av våra vindkraftverk är från.

  2. Jag tror nog detta mest är någon form av ursäkt för att det går åt helvete. Om man bränt 100 miljarder av skattebetalarnas pengar så måste nån stå till svars, och då är det smidigt om det inte bara är Northvolt-nissarna utan en så pass bra politisk måltavla som Kina vore trevligt.

  3. pitepaltarn on

    Den stora nyheten här är att det är seriös tidning (Affärsvärlden) som rapporterar det. Inte någon bloggare med välkänt uselt track-record av källhantering.

    https://www.affarsvarlden.se/reportage/varningsropen-inifran-northvolt-fabriken-usla-kinesiska-maskiner

    > Afv har bland annat talat med en civilingenjör med lång erfarenhet av batteriproduktion som tidigare jobbat i Skellefteå. Civilingenjören, som önskar att få förbli anonym, bedömer att Wuxi Lead var en av de största maskinleverantörerna till anläggningen.
    >
    > “Menyer som operatörerna ska trycka på för att sköta maskinerna var skrivna på kinesiska. Arbetarna använde Google Translate för att förstå hur maskinerna fungerade”, säger källan som uppger att det fanns kinesiska arbetare som inte kunde ett ord engelska.
    >
    > Språkförbistringen ledde i praktiken till att kineserna blev oumbärliga i produktionen.
    >
    > “Det var flera hundra kineser på plats. De hade total kontroll och gjorde precis som de ville”, uppger källan.

    Detta gör också att regeringens beslut att inte ge fler lån till Northvolt känns väldigt rimligt. Det går att kasta hur mycket pengar som helst i det där hålet.

  4. somethingbrite on

    This sounds like scapegoating.

    After all, why would you expect a company who has been relying on imported 3rd world labour, has a shocking breakdown in its health and safety, which built storage for highly toxic chemicals that doesn’t meet the requirements for the environment to have done any actual due diligence when it comes to procurement of manufacturing processes?

    Northvolt is a catalogue of disasters of their own making but now somebody wants to point the finger at a supplier?

    GTFO

  5. Vi såg hur det blev när Europa blev beroende av rysk gas och olja.

    Nu går vi i samma fälla igen. Att vi inte avtalade om att maskinerna ska vara 100% våra och på vårt språk är så korkat att det inte är sant. Visst kan man köpa kinesiskt, men är det komplexa maskiner ska vi ha utbildad personal, de kan utbildas i Kina också.

    Fan är det med att göra sig beroende av diktaturer egentligen? Och varför gick vi inte till typ Japan, där de hade bett om ursäkt, bugat och fixat allt på 0,3 sekunder? 

  6. Vad sägs om istället för “sofistikerat sabotage” kan vi kalla det, “inkompetent förfarande med skattemedel”.

  7. Baker3enjoyer on

    Kan visa sig vara ren inkompetens också. Jag är själv verksam i en sektor som sysslar med tillverkningsutrustning och har varit hos många kunder med automationslinjer från Kina. Och vi kan säga såhär, det finns oftast en mycket god anledning till att västerländska tillverkare är dubbelt så dyra.

Leave A Reply