15 Comments

  1. **SD Dalarna bjöd in föreläsare med NMR-bakgrund**

    I helgen föreläste ”Förtalsombundsmannen” Christian Peterson, med bakgrund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, för Sverigedemokraterna i Dalarna.

    ”Igår hade jag det stora nöjet att föreläsa för Sverigedemokraterna i Dalarna om vänsterextremism och det hot som denna rörelse utgör”, skriver han i ett inlägg på sin blogg.

    2018 var Christian Peterson aktiv i NMR och gick 2019 över till Alternativ för Sverige som han lämnade efter partiet misslyckats i valet 2022, berättar Jonathan Leman, researcher på Expo.

    – Därefter satsade han helt på medieaktivism med olika anmälningskampanjer, säger Jonathan Leman.

    På frågan om hur Sverigedemokraterna ställer sig till att partiets lokalförening i Dalarna bjudit in en tidigare NMR-aktivist som föreläsare svarar partiets presstjänst att “Då detta är ett ärende av lokal karaktär hänvisar vi er till distriktet Sverigedemokraterna i Dalarna.”

    Arbetaren har upprepade gånger försökt kontakta distriktets ordförande Rasmus Giertz, utan resultat.

    I riksdagsvalet 2022 ökade SD Dalarna med nästan 5 procent och fick nära 26 procent av rösterna. Efter valet valdes SD Dalarna in tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth som oppositionsråd i regionen.

    Lokalföreningen har hamnat i blåsväder flera gånger på senare tid, som senast i somras när P4 Dalarna kunde avslöja att SD Dalarna handlat för en halv miljon kronor – utan att kunna redovisa vad pengarna gått till. Pengarna har partiet bland annat fått som skattefinansierat partistöd från region Dalarna.

    I somras underkände även partiets revisor fjolårets bokföring till följd av det saknade underlaget, vilket ledde till att regionfullmäktige stoppade utbetalningen av årets partistöd. Trots kvittokaoset klubbade regionstyrelsen igenom partistödet i mitten av september.

    Christian Petersons nuvarande koppling till NMR
    Jonathan Leman lyfter hur Christian Peterson fortfarande har kopplingar till NMR genom bland annat uthängningsidan Avmaskerat som NMR startade 2020.

    – Han hyllar, samverkar med, donerar pengar till och uppmuntrar andra att stödja dem. Han uttrycker stöd för både för NMR och aktivklubbarnas gatuaktivism.

    Nyligen förlorade Christian Peterson en förtalsstämning mot Expo-reportern Morgan Finnsiö. Tidningen Journalisten skriver att Morgan Finnsiö delade Christian Petersons inlägg på X med kommentaren “Säg att du hatar svarta utan att säga att du hatar svarta.” Christian Peterson delade en artikel om den svenska slavkolonin Saint-Barthélemy, åtföljt av en emoji med hjärtögon.

    Jonathan Leman säger att Sverigedemokraterna tidigare delat en publicering från Christian Peterson från partiets officiella konto på Twitter, nuvarande X, och han har även blivit intervjuad på den SD-kopplade nyhetsplattformen Riks.

    Att partiet nu tar in Christian Peterson som talare följer, enligt Jonathan Leman, en trend där tidigare där gränsdragningar högerut monterats ner.

    – Förut pekade SD ut olika medier, och aktörer inom den högerextrema miljön som extremister, antidemokrater, fascister och nazister, säger Jonathan Leman och exemplifierar med hur man 2015 sparkade ut ungdomsförbundet.

    Enligt Jonathan Leman sammanfaller förändringen med att Moderaterna och Kristdemokraterna öppnade dörren för samarbete med Sverigedemokraterna.

  2. AggressiveSolution77 on

    Jag när partiet med naziströtter gillar nazister😱😱😱

  3. Tobbethedude on

    Så smygnazistpartiet umgås med nazister.

    Chockerande.

  4. BenefitNeat1875 on

    Christian Peterson är en hjälte.
    Finns få som är lika produktiva och modiga, speciellt vid en sådan ung ålder.
    Tror nästan alla nationalister gillar honom.

  5. The_Knife_Pie on

    Fan vilken otur SD har. Av alla som de kan umgås med och det bara råkar vara nazister såpass ofta!

  6. Santa9x19 on

    Jäkligt korkat och dumt!
    Men lite intressant att det allt som oftast är vänstern som letar upp SDs snedsteg, och tvärt om.
    Vänstern har kommunister och extremister som förläser och engagerar sig lite överallt, så ofta att SD inte hinner med att berätta om alla 🙂

  7. ICA_Basic_Vodka on

    Först läste jag “bakgrund i NMR” och “tidigare NMR medlem” och tänkte att det borde ju betyda att han lämnat det livet bakom sig. En ex-rasse-nasse liksom.

    Sen läste jag att han gått därifrån till *Alternativ För Sverige.*.. Så ja, stryk det där, det var inget! 😄

  8. Azazel_Smotrich on

    Arbetaren – på arbetarens sida (så länge arbetaren är med och göder feta företagsfientliga fackpampar.

    Undrar om de törs skriva om den vansinnige rasisten som tillåts härja fritt på Karlstads “Universitet”. Nä, såklart, fel fiende.

Leave A Reply