Edilizia svedese: “Gli operatori delle telecomunicazioni ci pagano” – La banda larga costa 6 volte di più per chi abita in affitto

https://www.dn.se/ekonomi/svenska-bostader-kommunikationsoperatorer-betalar-oss/

di Rare-Minute205

12 Comments

  1. Rare-Minute205 on

    >För att få sälja bredband och tv till hyresgäster tar fastighetsföretag ut pengar, så kallade kickbacks, från bredbandsbolag och kommunikationsoperatörer. Det kan handla om upp till 300 kronor per hyresgäst, en nota som hamnar på räkningen hos hyresgästerna. Systemet med ”kickbacks” är vanligt i hela landet enligt folk i branschen som DN talat med.
    Svenska bostäder säljer sina hyresgäster och sitt nät i det här fallet till Teliaägda Zitius. De kommunikationsoperatörer som får de här kontrakten är de som betalar mest.

    Korruptionen fortsätter och skillnaderna fortsätter öka.

    Det blir dyrare för hyresgästerna eftersom bredbandsleverantörerna betalar en avgift (kickback) till Svenska Bostäder för att få tillgång till deras nät. Leverantörerna höjer sedan priset på bredbandet för att täcka denna kostnad, vilket gör att hyresgästerna får högre räkningar än de egentligen borde ha.

    Hur kan sådana här förbannade metoder accepteras och gå igenom? Var är hyresgästföreningen i detta? Vi snackar tusentals kr per år i skillnad för enbart en hyresgäst. Är detta ett sätt för hyresvärdarna att göra hyresökningar utan att hyresgästföreningen kan göra något åt det?

  2. Circlejerker_ on

    Helt jävla sjukt att detta är tillåtet. Ocker på ocker på ocker, och sen undrar folk varför det inte finns något förtroende eller gemenskap i samhäller.

    Kräv företag som sysslar med detta i konkurs och omvandla hyreshusen till bostadsrätter med hyresgästerna som nya ägare.

  3. GlitteringAd21 on

    Shout-out till Mimer i Västerås som pysslar med denna korruption sug min kuk!

  4. OfarligGiraffe on

    300 är nog lite högt men man får tänka på att det kostar en hel del att bygga upp ett nät för snabbt bredband i en fastighet och någon ska såklart betala för det.

    Vår förening äger nätet i huset och att bygga det från första början kostade mer än vad 300 kr per månad och bostadsrätt ger under 5 år med all utrustning som krävdes, visst får vi 1000/1000 Mbit för ca 100 kr/mån nu men det är för att vi kollektivt tog den investeringen tidigare.

  5. Brickerbro on

    Detta bör ses som ett sätt att fulhöja hyran. Äckligt

  6. Inb4 att Timbroiter trillar in i tråden och tar hyresvärdarna om ryggen försvarar detta beteende med ursäkter som ”det är inte olagligt och därför är det oschysst att klanka ner på” eller ”kostnaderna för hyresvärdarna har ökat så mycket på senaste så detta är ok” som att det är okej att moral och etik helt försvinner ur bilden när det luktar vinstmarginal.

  7. Allt borde tvingas vara öppet nät. De som gräver ner kablarna ska inte ha rätt till monopol. När jag bodde i hyres så tvångshöjde de också kostnaden för ”vi uppgraderar nätet” och tvingade på alla minst 250/250 för 450kr i månaden fast jag hade klarat mig bra på 100/100 för 300kr. Säkert ännu värre nu.

  8. Isakksson on

    Bor i hyresrätt, vi är låsta till Telenor.
    Lägsta hastigheten jag kan få är 250/100. 439 kr i månaden.
    Min granne är ett identiskt hus fast en bostadsrättförening, de betalar 75 kr i månaden för samma hastighet 🙂

  9. Top_Text3844 on

    Det finns helt okej 5G-möjligheter numer, välj inte sån här skit. Ring upp, hota med att säga upp, få ett bättre pris på bindning eller gå över till 5g.

  10. jigglyroom on

    Betalvägg…

    Vad är det faktiska kostnaderna som hyresvärdarna tar ut av operatörerna och vad ingår i detta i form av drift av egna fastighetsnät med mera? Vad baseras påståendet om sex gånger högre kostnad på, dvs vad jämförs det med?

Leave A Reply