19 Comments

  1. FlowersPaintings on

    **Anna Kinberg Batra: Man ska kunna kräva att tjänstemän tar ansvar**

    Anna Kinberg Batra stödjer regeringens krav på utökat tjänstemannaansvar och berättar för Arbetsvärlden varför hon ändå planerar att sitta kvar. Men hon ger också svar på vad som nu händer med de olagliga rekryteringarna.

    Efter JO:s starka kritik av Anna Kinberg Batra har kraven på landshövdingens avgång blivit allt högre, även från borgerliga opinionsbildare. Men Anna Kinberg Batra är fast besluten om att rida ut stormen, ett beslut som fattades redan i våras när Aftonbladet först avslöjade rekryteringen av Anna Borgs.

    – Jag har försökt ha fokus på uppgiften hela tiden. Det är klart att den här krisen är djup och allvarlig. Men ja, jag kände redan i våras att det här vill jag klara. Jag vill lära mig av de misstag jag har gjort. Jag vill se till att säkerställa att varken jag eller någon annan gör om dem, säger Anna Kinberg Batra och tillägger att ett sådant arbete inleddes redan i april.
    Läs även
    JO:s kritik mot Anna Kinberg Batra: ”Nonchalans och bristande respekt”

    Genom att anställa två personliga bekanta har hon inte bara agerat ”nonchalant” och med ”bristande respekt” utan också brutit emot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet, menar Justitieombudsmannen. I fallet med anställningen av Anna Borgs som planeringschef och högra hand har hon också brutit mot förvaltningslagens bestämmelser om jäv.
    Stödjer utökat tjänstemannaansvar

    Samtidigt driver Moderaterna, det parti hon en gång var ordförande för och som hon fortfarande är medlem i, ett skärpande av tjänstemannansvaret. Ett förslag om hårdare konsekvenser vid felaktiga beslut och som fått kritik, men som hon själv stödjer.

    **Ska det gälla alla utom dig?**

    – Jag tycker absolut att man ska kräva att en tjänsteman kan ta ansvar och ska ta ansvar. Det här är en viktig myndighetschefsroll. Det gäller också på andra nivåer. Vi behöver ju alla beslutsfattare i länsstyrelsen kunna stå till svars för de beslut vi fattar.

    Anna Kinberg Batra lyfter fram arbetsmiljöns roll för att det fattas rätt beslut.

    – Och det där är väldigt viktigt att diskutera också arbetsmiljön omkring. En av de första initiativen jag tog när jag var ny, som jag tycker var helt rätt att göra, var att hemställa om ett starkare skydd för offentliga anställda i inte minst utsatta miljöer.

    Har du aldrig vacklat och känt att du velat kasta in handduken och avgå?

    – Jag har ställt mig frågan om det är värt det, det är klart jag har. Jag har inte varit lika glad varje morgon under det senaste halvåret. Men jag är övertygad om att den här uppgiften är väldigt viktig och vi har mycket bra framför oss. Då får jag också energi. Jag ser fram emot att lägga den här krisen bakom mig så småningom, säger Anna Kinberg Batra.
    Anna Kinberg Batras anställda blir kvar

    På torsdagen beskrev facket på Länsstyrelsen Stockholm JO:s beslut som ”en lättnad” och ”ett stöd” för den kritik de själva framfört. Men Susann Sass Johnsson, ordförande för Saco-S sade samtidigt att personalen fortsatt lever med konsekvenserna av Anna Kinberg Batras anställda.

    – De är ju kvar. Dilemmat med jävsituationen finns ju kvar. Det är en förtroendekris inte bara på utsidan utan även på insidan, sade ordföranden efter JO:s kritik.

    Ett beslut från JO är inte rättsligt bindande. Formellt sätt behöver inte en kritiserad myndighet rätta sig efter beslutet, ”i praktiken sker det dock nästan alltid”, skriver JO på sin hemsida.

    **Men trots att anställningsförfarandet var grundlagsvidrigt tycks det inte få konsekvenser för anställningarna.** Det säger Anna Kinberg Batra nu till Arbetsvärlden.
    Läs även
    Facket om JO-kritiken mot Anna Kinberg Batra: ”Vi lever med konsekvenserna”

    – **Jag har inga andra planer än att de ska vara kvar i sina tjänster på länsstyrelsen. Det är klart att de måste fundera själva. Två av de tre personerna är kvar och de gör viktiga uppgifter, säger landshövdingen.**

    Hur ska du återvinna personalens förtroende?

    – Det ena är vårt arbete med fokus på uppgiften förstås. Nu kan vi förhoppningsvis lägga den här krisen bakom oss och fokusera på uppgifterna. Och jag kommer göra det. Det andra är bättre dialog. Det är ingen hemlighet att det har funnits kritik, säger hon.
    Riksrevisionen utreder utköp: ”En komplimang”

    Men än är krisen långt ifrån över. En intern arbetsmiljöutredning som ska se över vad som av skyddsombuden på myndigheten kallats Anna Kinberg Batras ”toxiska ledarskap” väntar på sitt slutförande.
    Läs även
    Facket välkomnar att Riksrevisionen granskar Anna Kinberg Batra
    26 aug 2024

    Men det gör också Riksrevisionens granskning av utköpet av den tidigare länsöverdirektören under Anna Kinberg Batras ledarskap. Ett utköp som varit intern impopulärt och som också kostat skattebetalarna 2,2 miljoner.

    – Det kommer nog att granskas noggrant och hårt. Det är i grund och botten en komplimang i meningen att det här är en av Sveriges allra viktigaste myndigheter. Då ska vi tåla granskning. Det ser jag fram emot att jobba hårt för att vi ska göra, säger landshövdingen.

  2. El_Grande_XL on

    Känns som hon väntar på att bli avsatt så hon kan ta fallskärmen och lämna detta bakom sig.

  3. AlabamaHotcakes on

    Ja man ska kunna kräva det. Men det betyder inte att just jag behöver ta ansvar.

    -Anna Kinberg Batra (troligtvis)

  4. Life_Middle9372 on

    Det som har varit och fortfarande är helt galet att se i hela den här processen är att hon visar absolut NOLL ånger eller skam.

    Hon tycker att det är jobbigt för att det är en kris för henne. Hon tycker att det är ett problem att förtroendet för henne ifrågasätts. 

    Det finns absolut NOLL tecken på att hon tycker att problemet är att hon gjort helt fel.

    Svarat på frågan om hon funderat på att kasta in handduken. Samma sak där. Det handlar om hur hon mått. Inte att hon frågar sig själv hur det kunde gå så fel och om hon är lämplig för jobbet.

    ”– Jag har ställt mig frågan om det är värt det, det är klart jag har. Jag har inte varit lika glad varje morgon under det senaste halvåret.”

  5. “Men ja, jag kände redan i våras att det här vill jag klara.” Nämen det är ju kanon. Case dismissed.

  6. doctormirabilis on

    Batra är skön. Jag har gjort fel men jag visste inte om att jag gjorde fel. OK så du är med andra ord bara totalt jävla inkompetent. Fortf. inte lämplig för jobbet.

  7. Typo_of_the_Dad on

    tjänstemän

    Så varför ska hon som kvinna ta ansvar?

  8. matt82swe on

    Jag likställer Batra med Trump på många sätt, men troligen är väl den gemensamma nämnaren narcissism.

    Som en rationell och ärlig person så tänker man att om man presenterar tillräckligt med bevis och fångar personen i tillräckligt många felsägningar så kommer personen till slut ”erkänna”.

    Problemet är att Batra fullständigt inte bryr sig. Det finns ingen motsägelse för hon accepterar inte ens frågeställningen om huruvida hon kan göra fel.

  9. Threaditoriale on

    Vad jag verkligen inte förstår är hur tre sådana här övertramp inte kan rendera i att en åklagare tittar på det.

    Hur kan det i Sverige **inte** vara ett brott att som politiskt tillsatt tjänsteman medvetet bryta mot grundlagen och syssla med vänskapskorruption?

  10. poetry404 on

    Det läskigaste med allt detta och liknande situationer, tycker jag är att eliten verkar kunna göra vad de vill utan några som helst konsekvenser.

    Tänker på till exempel kända kvinnor som köper sex helt öppet och berättar om det offentligt.

    Eller en skolplattform som kostat hur mycket pengar som helst och allt bara brann upp. Utan konsekvenser för dem som fattat alla dåliga beslut på vägen.

    Och så detta, en chef som helt enkelt bara skiter i grundlagen och gör som hon vill.

  11. rakosten on

    Hon är fortfarande fast besluten att rida ut stormen och hoppas på att folk glömmer bort hennes fadäser?

    Även om folk i allmänhet lider av guldfiskminne så brukar folkminnet inte glömma bort snedtsteg från offentliga personer i första taget. Trots att det har gått nästan trettio år sedan det blev känt så kan nog inte Mona Sahlin köpa sig en Toblerone utan att bli uttittad. Folk glömmer inte.

  12. Entire_Impression_50 on

    Korrupta snobbar som vänder papper ..jävla skämt .

  13. AkbarianTar on

    Problemet i förlängningen här är att jag uppfattar det som att vår sittande statsminister säger att korruption är ok. Det är vad det här handlar om, hon har ett systematiskt korrupt agerande och om det inte får konsekvenser är signalerna som skickas ut glasklara. Dags att revidera sin syn på hur vi sköter saker i Sverige.
    Det här är korruption, punkt slut.

Leave A Reply