Rapporto: Gli ebrei in Svezia sperimentano una riduzione della fiducia

https://omni.se/rapport-judar-i-sverige-upplever-minskad-tillit/a/4BmWzG

di FlowersPaintings

9 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [Rapport: Judar i Sverige upplever minskad tillit](https://omni.se/rapport-judar-i-sverige-upplever-minskad-tillit/a/4BmWzG)

    >Judar i Sverige känner minskad tillit till det svenska samhället efter Hamas terrordåd ifjol. Det visar en ny rapport från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet enligt SR Ekot.
    >
    >– Om jag som jude inte kan vara den jude jag vill vara i det offentliga så är det ett uttryck för antisemitism, men det är en antisemitism som är osynlig för andra, säger Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet.
    >
    >Enligt Mattsson drar sig många i den judiska minoriteten undan. Han säger att det är viktigt att ”vi ser det lidandet oavsett vad vi tycker i övrigt”.

    Läs vidare – Omni

    * [Brå – Kraftig ökning av antalet anmälda antisemitiska hatbrott hösten 2023](https://via.tt.se/pressmeddelande/3451969/kraftig-okning-av-antalet-anmalda-antisemitiska-hatbrott-hosten-2023?publisherId=1026483&lang=sv)
    * [TT – Kraftig ökning av antisemitiska hatbrott](https://tt.omni.se/kraftig-okning-av-antisemitiska-hatbrott/a/xmRdw8)
    * [SVT – Stor ökning av antisemitiska hatbrott i Europa](https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stor-okning-av-antisemitiska-hatbrott-i-europa)
    * [SVT – Både judar och muslimer i Stockholm vittnar om ökat hat](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/bade-judar-och-muslimer-i-stockholm-vittnar-om-okat-hat–g5ieem)
    * [SVT – Ny rapport: Svenska judar upplever bristande stöd från samhället](https://sverigesradio.se/artikel/judar-i-sverige-upplever-brist-pa-stod-mot-antisemitism)

  2. FlowersPaintings on

    **Lite kontext om antisemitism i Sverige genom åren.**

    * [2024 – Omni – Stor ökning av antisemitiska hatbrott efter Hamas dåd](https://omni.se/stor-okning-av-antisemitiska-hatbrott-efter-hamas-dad/a/RzxXpO)
    * [2022 – SVT – Imam kallade judar för ”apornas och svinens avkomma” – åtalas för hets mot folkgrupp](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/imam-kallade-judar-for-svinen-och-apornas-avkomma-atalas-for-hets-mot-follkgrupp)
    * [2018 – Expo – Brandattacken mot synagogan i Göteborg var ett hatbrott](https://expo.se/nyhet/brandattacken-mot-synagogan-i-goteborg-var-ett-hatbrott/)
    * [2017 – SVT – Efter hot från nazister – judiska föreningen lägger ner](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/efter-hot-fran-nazister-judiska-foreningen-lagger-ner)
    * [2017 – Aftonbladet – Brandbomber mot judiskt kapell i Malmö](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaJkXj/brandbomber-mot-judiskt-kapell-i-malmo)
    * [2012 – SR – I natt sprängdes en bomb vid synagogan i Malmö](https://sverigesradio.se/artikel/5289458)

    [2020 – SVT – Antisemitism (hela caset) – Svenska nyheter](https://www.youtube.com/watch?v=dT9Nnc5el8k)

    > Den vanligaste förövaren av antisemitism i Sverige är enligt en omfattande kartläggning över den upplevda antisemitismen svarad av judar i Sverige 2018.
    >
    > * Islamister: 40%
    >
    > * Vänstern: 27%
    >
    > * Nasister: 18%

  3. Jag är mer benägen att tro på judar en vänsterfolk/islamister/nazister står dock aldrig speciellt högt i kurs…

    Men extremister av någon smak går aldrig att lita på.

  4. Smalandsk_katt on

    Hemskt, fyfan för alla Nazi/kommunist/Islamistsvin som beter sig illa mot judar.

  5. ChuddingeMannen on

    har jag missat något eller var det någon som kände ökad tillit?

  6. TheKeyboardChan on

    Är inte detta generellt för religion i Sverige?
    Den tillför inget i vårt samhälle utan skapar bara klyftor och intriger.

    Märkligt bettende egentligen att grupper springer runt och hittar på egna lagar och regler. Ska vi inte göra det som ett samhälle?

  7. LimpBizkitEnjoyer_ on

    Jobbigt dock när saker som typ ”Israel borde sluta bomba sjukhus” = antisematism 🤷‍♂️

Leave A Reply