Il Presidium del Folketing ha deciso di escludere la deputata groenlandese Aki-Matilda Høegh-Dam dal dibattito di apertura di giovedì se non terrà il suo discorso in danese. Lo definisce una negazione della sua libertà di espressione.

https://www.berlingske.dk/politik/da-hun-talte-groenlandsk-paa-folketingets-talerstol-eksploderede-debatten

di Cosmos1985

25 Comments

  1. Mortonwallmachine on

    Det her er jo bare et stort mediestunt som en ikke ret populær politiker laver for at tiltrække sig noget opmærksomhed. Hun skulle nok i stedet prøve at gøre det med fornuftig politik

  2. SigerDanJMensHan on

    Hun får 67.000 i tilskud om måneden til oversættelse. Det burde kunne dække at oversætte hvad hun har skrevet på grønlandsk til dansk.

  3. DerSejledeEnBrik on

    Dansk selvstændighed nu, grønlænderne ud af Folketinget.

  4. Det er fattigt hvis vi ikke kan rumme de sprog der tales i landende i rigsfællesskabet, særligt fattigt hvis vores folketing ikke kan.

  5. Fabulinius on

    De kunne jo også bare lade hende tale for en tom sal. Ingen grund til at være der, hvis man alligevel ikke kan forstå, hvad hun siger. Og vel så egentlig heller ingen grund til at stå og sige noget.

  6. Chiliconkarma on

    Det er noget sjatpisseri hvis ikke man kan tale sit sprog i sin regering. Hvis man ikke kan være der som et grønlandsk medlem og tale grønlandsk. Det er noget fuck hvis vi har et rigsfællesskab og ikke kan være fælles.

  7. Endelig lidt fornuft. Vi elsker Grøndland og Grøndlændere men det er tåbeligt at lege politikker ved at tale et sprog ens kollegaer ikke forstår. Det er bare teater. Flot at de andre endelig fik sig taget sammen til at sige fra. Demokrati uden kommunikation virker ikke.

  8. Hun kommer til at Barbara Streisand den her. Hun går i gang med sin tale på grønlandsk, hun bliver afbrudt og skal gå fra talerstolen. Hun hævder at hun bliver nægtet sin ytringsfrihed fordi hun er grønlænder. Hvilket hun på sin vis har ret i. Og hun kommer til få den omtale hun gerne vil have (ligesom alle andre politikere).

  9. ObjectiveMinute2641 on

    Der må være en eller anden mellemvej. 40-200 millioner for at simultanoversætte, det lyder helt vanvittigt. Og selvfølgelig skal en grønlænder, valgt i Grønland kunne tale sit officielle sprog i Folketinget.
    Og så er overskriften vil trukket lige hårdt nok op. Ja, hun kan ikke debattere, men hun kan trods alt holde sin tale.

  10. LJpzYv01YMuu-GO on

    Høegh-Dam ønsker at bruge simultantolkning og kan selv stille med de nødvendige tolke. Tolke som er ansat på 67.000 kr.-tilskuddet, der kan gives til grønlandske og færøske medlemmer.

    Søren Gade og Præsidiet oplyser så, at Folketinget har et system til simultantolkning, men det må Høegh-Dam ikke bruge. For det ville, ifølge Søren Gade, kræve, at Præsidiet vedtager nye regler for Folketingets virke.

    Jeg forstår ikke; hvis Folketinget allerede har systemet til simultantolkning, hvorfor kan Høegh-Dam så ikke bare benytte det?

    Simultantolkning benyttes desuden allerede i Grønlands parlament.

  11. WolfeTones456 on

    Hvis de kan få det til at fungere i det grønlandske parlament, hvorfor i alverden kan man så ikke få det til at fungere her? Mig bekendt findes der ikke nogle officielle vedtægter om, at man skal snakke dansk i Folketingssalen.

  12. imlikewhoaa on

    Grønland må beslutte om de er Danmark eller Grønland, løsrivelse eller ret ind, det her er bare latterligt af hende. Den danske stat skal ikke blive ved med at støtte et andet lands økonomi hvis de hellere vil være sig selv.

  13. luciferi93 on

    Det minder om da Peter Hjort Lorentzen holdt sin tale på dansk i den slesvigske Stænderforsamling i 1842 som ellers kun foregik på Tysk

  14. Nice_Username_no14 on

    Et sprog er et medie til at viderebringe information.

    Når man viderebringer information, må man komme sin målgruppe i møde – ialfald, om man ønsker et positivt resultat.

    Så det er ganske tydeligt, at Aki ikke ønsker et positivt resultat.

  15. VanColter on

    Hvad vil en politiker fra Danmark så gøre, hvis vedkommende rejser til Grøndland for at snakke politik med grønlængere? Det vil være pænt hyklerisk hvis vedkommende synes de snakke/forhandlinger skal forgå på dansk.

  16. Som udgangspunkt bør en tale vel foregå på det sprog flest af dem, der skal høre den, forstår?

    Jeg kan ikke helt se hvad det har med ytringsfrihed at gøre, det handler jo ikke om hvad hun siger, men måden hun gør det på?

  17. HistoricalGuidance39 on

    Hun må sige lige hvad hun vil, bare det er inden for protokollen

  18. Banansnaps on

    Tænk at være stemt ind i folketinget for at lave noget godt politisk arbejde for ens vælgere, også vælger man at spilde sin egen og alles tid med det her. Det her er et perfekt billede på hvorfor politik er helt f’ed; symbolpolitik gennemsyrer alt og alle.

  19. 1-Great-Dane on

    Herhjemme tales der dansk. Og ikke mange etniske danskere, forstår en skid af sproget.
    Og hvis den almindelige dansker ikke forstår det der bliver “fortalt”, så er det også en krænkelse af en hel befolkning.
    Hvad er værst? Et individ eller et lands befolkning?

  20. CoreMillenial on

    Herregud, skulle det nu være et problem? De andre taler jo volapük…

  21. tunmousse on

    Så træt af det her offer-teater. Grønland har selvstyre, og må også gerne få uafhængighed for min skyld. De taler allerede grønlandsk i deres selvstyre-parlament. Ingen grund til at der skal tale grønlandsk i det danske parlament, specielt når nu Matilda (der i øvrigt er født i Hillerød) både taler og forstår dansk.

  22. MySocksSuck on

    Aki-Matilda er født i Hillerød og taler glimrende dansk.. Det her er ren provokation og blot seneste i rækken af “Danmark dum!”-indslag, der løber som en rød tråd gennem al offentlig debat i Grønland. Såmænd også om emner, der intet har med Danmark at gøre.

    Det er utroligt fjollet. Navnlig når man betænker, at Danmark udelukkende varetager de politikområder (på nær udenrigs- og forsvarspolitik, det kræver fuld selvstændighed fra Rigsfællesskabet), som Naalakkersuisut/landstyret ikke har valgt at hjemtage. Og det er stadig næsten samtlige.

    Til gengæld har de ganske få politikområder, som Naalakkersuisut *har* valgt at hjemtage til administration i Grønland (primært social og sundhed, så vidt jeg husker) været en tordnende fiasko.

    Og – nåja! – så har Grønland jo også lige vedtaget nye lovgivninger indenfor fiskeri og turisme, der gør det næsten umuligt at tiltrække udenlandske (herunder danske) investeringer for at udvikle brancherne.

    Men det taler Aki-Matilda, Pele Broberg og de andre selvstændighedsadvokater ikke så meget om. Tilsvarende har de heller ikke så mange bud på, hvordan Grønland skal kunne klare sig økonomisk uden bloktilskuddet.

    Så er det alligevel nemmere at fortsætte med omkvæddet “Danmark kolonimagt! Danmark dum!”

  23. Antique-Truth3439 on

    Få nu bare den uafhængighed, erklær jer som et selvstændigt land og lad os spare de 4 mia. kr. i bloktilskud og de ekstra mia. på forsvaret af Grønland.

    Ellers vil USA eller Rusland eller Kina sikkert gerne tilbyde jer at blive en “stat”/distrikt/koloni – vælg selv!

    Eller lad os være woke og ansæt arbejdsløse simultan-tolke i 3-holdsskift – kun 200 mio. kr./årligt, de penge kunne helt klart ikke være brugt bedre.

Leave A Reply