6 Comments

  1. romanian_pesant on

    Ministrul Energiei, inclusiv prin vocea ministrului Sebastian Burduja, afirmă că exporturile de energie electrică în Ucraina și Moldova creează presiune pe prețurile din România. Adică, România a ajuns să aibă prețurile cele mai mari din Europa la energie din cauză că ajută Ucraina. Însă cifrele Institutului Național de Statistică (INS), transmise la solicitarea HotNews.ro, arată că ponderea exporturilor în Ucraina și Republica Moldova este foarte mică.

    Mai exact, ponderea exporturilor în Ucraina a reprezentat doar 7% în totalul exporturilor de energie, în prima jumătate a anului, iar cele în Republica Moldova doar 4%.

    HotNews.ro a solicitat Ministerului Energiei, în urmă cu o săptămână, să comenteze aceste date ale INS, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns.

  2. ButcherInTheRYE on

    Nu sunt expert, nu am acces la informații secrete și nu am absolut nicio opinie pe subiectul ăsta.

    Însă ceea ce știu cu siguranță e că Burduja mănâncă cacat.

  3. sandu635 on

    Noi in mod normal importam energie din Ucraina si nu dam deloc in Moldova si schimbarea asta ne-a prins in intr-o perioada de rahat ca nu avem suficienta capacitate. Iar la noi consumul creste. Se aduna toate. Realitatea e ca a fost plin de idioti, majoritatea economisti, care urlau prin 2012 ca avem supra capacitate fara sa fie capabil sa se uite pe termen mediu ca riscam sa ajungem in rahat. Si acum suntem in rahat pana porneste termocentrala aia de la Mintia.

    Eu nu sunt fan PNL dar aici Burduja are dreptate, si nu e nevoie de o cantitate prea mare ca sa iti arunce in aer preturile pe a doua zi daca nu ai de unde s-o scoti.

    Edit: Iar faptul ca holdingul ala ti-a adus 1.4 miliarde de euro sa bage intr-o singura termocentrala si lucreaza in disperare de cauza s-o porneasca cat mai repede ca sunt bani grei de facut iti spune clar in ce rahat am ajuns in regiune

    Edit2: asa functioneaza capitalismul de jungla, aplaudati astia care va doriti asta pe aici pe roddit

  4. stalkerzzzz on

    Ce nesimtiti sunt astia de la INS. Auzi la ei sa-l contrazica pe Burduja. Imediat le interzice sa mai dea vreo declaratie publica.

  5. RTYUI4tech on

    Nici nu trebuie sa te uiti pe datele INS ci doar sa folosesti site-uri ca [https://energy-charts.info/charts/import_export/chart.htm?l=en&c=RO&flow=physical_flows_ro&interval=year](https://energy-charts.info/charts/import_export/chart.htm?l=en&c=RO&flow=physical_flows_ro&interval=year)

    Am importat pe tot anu mult mai mult decat am trimis in Ucraina si nu e doar anu asta asa ci e ceva ce se intampla si inaintea razboiului pentru ca Romania are un deficit de productie in nordul tarii care era de obicei acoperit de importuri din Ungaria si Ucraina. Deficit care s-a adancit dupa inchiderea termocentralei de la Mintia.

    Ce pune presiune pe preturi e defapt faptul ca in Europa de est nu s-au facut investitii pentru modernizare si productia se bazeaza mult pe gaz si carbune, fix partea cea mai afectata de razboi si taxarea UE. Chiar inainte de razboi exista deficit de productie. Degeaba este surplus de energie nucleara in Franta sau solara in Spania daca interconectarea nu este inca dezvoltata si nu ajuta sa scada preturile din Europa de est.

    Mai pui si faptul ca acum exista taxa pe carbon, UE vrea sa inchida carbunele si gazul nu mai e ieftin si se incearca reducerea consumului.

    Romania sta bine la productia de energie electrica in Europa de est si asta trebuie sa spuna tot despre problema din regiune. Vecinii nostrii o duc mai rau iar cand noi nu producem destul, avem doar o optiune: sa cumparam foarte scump din import. Lipsa investitiilor la noi cuplat cu dorinta de a renunta la carbune (mai mult de nevoie pentru ca echipamentele is foarte vechi) va duce la o perioada de cel putin 5-10 ani in care o sa ne chinuim sa ne acoperim consumul iar preturile vor reflecta asta.

  6. guppypower on

    Datele de la INS nu il contrazic de fapt fiindca 11% nu este deloc putin. Si este vorba de 11% care pana mai de curand nu era exportat. Nici macar nu a spus ca din cauza exporturilor astora avem cele mai mari preturi la energie, fiindca asta ar fi fost fals intr-adevar, a spus doar ca acest nou export suplimentar pune presiune adica e doar un alt factor pentru care avem preturi asa mari.

    Spune multe prostii Burduja dar de data asta are dreptate si autorul articolului e complet pe langa.

Leave A Reply