Avviso sulla mano destra di Kinberg Batra

https://www.svd.se/a/mP8aWl/larm-om-kinberg-batras-hogra-hand-claes-lindgren

di Dazzling_Rub3525

5 Comments

  1. Dazzling_Rub3525 on

    **Efter Anna Kinberg Batras avgång larmar facket om ännu en chef på länsstyrelsen i Stockholm. Det handlar om hennes närmaste medarbetare.**

    Det lokala facket larmar om att problemen inte slutar med Anna Kinberg Batra, vars efterträdare utses på torsdagen.

    Det framgår av ett brev som skickades i helgen och är adresserat direkt till Ulf Kristersson.

    Saco-S samt huvudskyddsombudet på länsstyrelsen Stockholm uppmärksammar regeringen på den vikarierande länsöver­direktören Claes Lindgren.

    Han har varit Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare sedan april, då han tillsattes av regeringen.

    **”Förtroende inget egenvärde!”**

    I brevet, som Aftonbladet först rapporterade om, framgår att facket inledningsvis hade höga förhoppningar på honom, men under ett möte i somras ändrades allt.

    ”Under ett arbetsmöte den 3 juli som rörde förtroendekrisen, gjorde Claes Lindgren följande uttalande: ’Det har inget egenvärde att vi ska ha högt förtroende! Det viktiga är att vi gör ett bra jobb!’. Från fackligt håll kritiserade vi uttalandet, men länsöverdirektören ändrade inte sin ståndpunkt. Vi är därför mycket bekymrade över att han är en av de sökande till tjänsten som ordinarie länsöverdirektör”, står det i brevet.

    Susann Sass Jonsson, ordförande i Saco-S styrelse, säger att uttalandet var problematiskt.

    – Vi var tre personer som reagerade på det. Just högt förtroende är vad vi behöver. När vi kommer ut på fältet och möter människor, kommuner och organisationer och ska göra tillsyn, då behöver vi veta att de litar på oss så att vi inte startar i uppförsbacke, säger hon till SvD.

    **Är det illa nog för att varna regeringen?**

    – Nej, det är klart att när vi har skrivit det här mejlet till regeringskansliet så är inte det ett uttömmande mejl om allt som vi ser är viktigt hos en länsledning.

    **Rekryteringsprocessen avbruten**

    Rekryteringsprocessen av en ordinarie länsöverdirektör har avbrutits, med anledning av att även en ny landshövding ska utses.

    Det lokala facket och huvudskyddsombudet vill träffa representanter från regerings­kansliet för att diskutera vilka behov som finns. Susann Sass Jonsson säger att brevet till regeringskansliet är exceptionellt, men skickas på grund av att det varit så turbulent kring Anna Kinberg Batra.

    – I normalfallet hade vi inte gjort det här överhuvudtaget. Men nu har vi varit med om något som vi inte vill ska hända igen.

    Enligt SvD:s uppgifter finns en schism mellan facket och Claes Lindgren sedan tidigare.

    Den rör en intern arbetsmiljöutredning som tillsattes efter larmen om problem på arbetsplatsen. Fack och huvudskyddsombud ville att Lindgrens föregångare Åsa Ryding, som köptes ut av Anna Kinberg Batra, skulle höras i utredningen eftersom hon hade bra koll på vad som hände under Kinberg Batras första år. Men Claes Lindgren sade nej.

    **Flyttades till elefantkyrkogården**

    Facket anmälde saken till Arbetsmiljöverket som gick på hans linje.

    SvD har sökt Claes Lindgren.

    Turerna kring Anna Kinberg Batra började när Aftonbladet avslöjade att hon har anställt en person, vars barn hon själv är gudmor till. Tjänsten utlystes endast genom en lapp i receptionen.

    Justitieombudsmannen har granskat totalt tre av Anna Kinberg Batras rekryteringar och lämnat allvarlig kritik. Regeringen har därefter lyft henne från tjänsten och flyttat henne till den så kallade ”elefantkyrkogården”.

    Vikarierande länsöverdirektör Claes Lindgren har som tidigare nämnt utsetts av regeringen och är inte ett av fallen som JO har granskat. Däremot har Riksrevisionen inlett en granskning av Anna Kinberg Batras utköp av Lindgrens föregångare.

    **Saco-S-basen: Medarbetare lättade**

    Susann Sass Jonsson, från Saco-S, upplever att medarbetare på länsstyrelsen är lättade efter Anna Kinberg Batras avgång.

    ”Länsstyrelsen i Stockholm är idag en sargad myndighet. Vi har sedan i mars 2023 varit med om en toxisk ledare, där många handläggare upplevt ett bemötande från myndighetschefen som om de satt i opposition i regeringskansliets korridorer”, skriver hon i brevet tillsammans med huvudskyddsmombudet.

    Anna Kinberg Batra har en annan bild av sin tid på länsstyrelsen.

    – Jag har inte haft någon annan intention än att följa lagen och sköta mitt jobb så bra som möjligt, sa hon till SvD förra veckan.

  2. utasutasutas on

    Det var ord och inga visor

    Btw vad gör länsstyrelsen egentligen? Jag är vuxen och har följt allt detta med AKB i media och nu surfade jag in på länsstyrelsen i Stockholms hemsida också, men förstår fortf inte. Har dom hand om livsmedelsinspektörerna? De anställda verkar ju väldigt engagerade i alla fall.

  3. Asså, jag blir nog mer oroad att facket i ena sekunden har “höga förväntningar” och efter ett enda uttal helt plötsligt vänder. Vad baserade de sina “höga förväntningar” på från första början?

  4. SpringFuzzy on

    Var Batman: The Dark Knight sista filmen han såg innan han gick in i det mötet?

Leave A Reply