Almeno 152 lavoratori hanno perso la vita in omicidi sul lavoro nel mese di settembre e almeno 1.371 nei primi nove mesi dell’anno.

https://www.reddit.com/gallery/1fwm0ru

di Plane_File8536

2 Comments

  1. Plane_File8536 on

    [Yüksekten düşme, ezilme, patlama, yanma, elektrik çarpması, zehirlenme… Eylül ayında 152, yılın ilk dokuz ayında en az 1371 işçi hayatını kaybetti – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (isigmeclisi.org)](https://www.isigmeclisi.org/21105-yuksekten-dusme-ezilme-patlama-yanma-elektrik-carpmasi-zehirlenme-e)

    **İşçi direnişleri sürüyor**
    Fernas Madencilik, Polonez Gıda, Akcanlar Tekstil, As Plastik, Elba Bant, Eker Süt, Befesa Silvermet, Mersen, Özel Sektör Öğretmenleri, Belediye İşçileri, TELUS İnternational, Bekaert, Tarkett Zemin Kaplama, Yemeksepeti, UNTD İnşaat, MKB Rondo, Yolbulan Metal, Tolsa, Lezita, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları ve Türkiye’nin dört bir yanında isimlerini sayamadığımız tüm işçi direnişlerini selamlıyoruz…

    Bu direnişlerin bazıları kazanımla sonuçlandı veya sona erdi. Diğer yandan şu an kritik aşamada olan iki direniş var: Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi Fernas Madencilik işçilerinin ve Tekgıda-İş Sendikası üyesi Polonez Gıda işçilerinin direnişleri.

    İkisinde de işyeri önünden TBMM’ye, Kaymakamlık’tan tedarikçilere uzanan yelpazede yapılan eylemler polis veya jandarma şiddetiyle karşılaştı. Belli bir süreç geçti ama işçiler ilk günkü gibi kararlı duruşlarından vazgeçmedi. Bu iki direnişte de temel talepler belli: Sendikal örgütlenmenin tanınması, ücretlerin insanca yaşanılabilir bir düzeye yükseltilmesi ve İSİG önlemlerinin alınması. Bizlere düşen görev de bu direnişlerin sesini yükseltmek. Unutmayalım, Fernas ve Polonez’de kazanırsak diğer direnişleri de kazanırız, Türkiye işçi sınıfı kazanır…

    **2023 yılı SGK iş kazası istatistikleri açıklandı**
    4 Eylül’de SGK istatistikleri açıklandı. Buna göre 2023 yılında 1972 işçi hayatını kaybetti. On yıl sonra bir ilk gerçekleşti ve SGK, 2023 yılı için açıkladığımız 1932 iş cinayetinin üzerinde bir işçi ölüm sayısı açıkladı. Yıllardır İSİG Meclisi olarak açıkladığımız iş cinayeti raporlarında ölen işçi sayısının “şişirme” olduğunu iddia edenler bakalım şimdi ne diyecek?

    Diğer yandan raporumuzda “en az” ibaresini kullanıyorduk. Zira açıkladığımız ölümler elimizdeki kısıtlı imkanlarla ulaşabildiklerimiz. Fabrikalardaki ve inşaatlardaki ölümlerde eksik kaldığımızı, ölüm bilgilerine ulaşamadığımızı belirtiyorduk. SGK istatistiklerine baktığımızda bu tespitimizin doğru olduğunu ve özellikle sanayi işkollarında çok daha fazla ölüm meydana geldiğini gördük. Diğer yandan SGK istatistiklerinde çocuk, kadın, göçmen işçi ölümlerinin daha az olduğunu, 6 ölüm dışında kendi nam ve hesabına çalışanların (çiftçi ve esnaf) yer almadığını ve zaten kayıtdışı ölümlere yer verilmediğini de gördük.

    Bu değerlendirmeleri 9 Ekim Çarşamba günü saat 19.00’da İstanbul Tabip Odası ve TMMOB İstanbul İKK ile birlikte yapacağımız etkinlikte değerlendireceğiz. Benzer etkinlikleri Ankara, Kocaeli, Gebze gibi birçok bölgede yapacağız.

Leave A Reply