132 luoghi di ristorazione popolari che hanno ricevuto critiche: ratti, muffa e scarsa igiene

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5EjOkz/132-populara-matstallen-som-fatt-kritik-moss-larver-och-mogel?utm_source=iosapp&utm_medium=share

di c0224v2609

3 Comments

  1. c0224v2609 on

    #132 populära matställen som fått kritik: Råttor, mögel och dålig hygien

    **Fyra av landets största krog- och snabbmatskedjor har fått över 130 anmärkningar på 1,5 år.**

    **Aftonbladet har granskat över 220 rapporter från miljö- och hälsoskyddskontroller.**

    **De avslöjar allt från slarv med hygien, bäst-före-datum och hur maten förvaras till problem med råttor, larver och mögel.**

    Aftonbladet har valt att granska fyra av landets största och mest populära krog- och snabbmatskedjor: Subway, Brödernas, O’Learys och Pinchos. Genomgången bygger på miljö- och hälsoskyddskontroller som har resulterat i kritik — så kallade avvikelser — mellan 1 januari 2023 och 10 september 2024.

    Totalt har 227 av landets 290 kommuner svarat när Aftonbladet begärt in underlag. Av de 227 svarande kommunerna är det 94 som har en eller flera av de kedjor som ingår i granskningen.

    ##“Allvarliga problem med råttor”

    Sammanlagt har 132 etableringar fått anmärkningar, flera av dem vid mer än ett tillfälle. Flest har O’Learys i Västerås fått. Där har inspektioner vid sex tillfällen resulterat i en eller flera avvikelser. Vid en kontroll i september fick de kritik eftersom det fanns risk att skadedjur skulle kunna ta sig in i lokalen. I april i år konstaterades “allvarliga problem med råttor som utgör en oacceptabel risk för både hälsa och säkerhet för kunder och personal”.

    “Vid kontroll av beredningsrummet i köket upptäcktes det att det fanns en musfälla under arbetsbänken och spillning från råttor. När kökspersonalen frågades om skadedjur i lokalen, använde han en slev för att stöta till en takplatta i diskrummet, varpå spillning från råttor föll ner”, står det i kritiken från den oanmälda inspektionen. Sedan dess har sportbaren fått anmärkningar gällande skadedjurskontroll vid ytterligare tre tillfällen.

    ##Förvarade is i svart sopsäck

    O’Learys i Borlänge hade inte lika många avvikelser, men där påträffades musspillning på flera platser i lokalerna vid två inspektioner i mars och april 2023. Det noterades även flera musfällor i lokalen vid den andra inspektionen. På Pinchos i Borlänge, som ligger vägg i vägg med O’Learys, konstaterades möss i lokalen i november 2023.

    Brödernas i Kalmar har avvikelser rapporterade vid fem tillfällen. En inspektion i februari 2024 resulterade i sex olika avvikelser, flera kopplade till bristande kunskaper kring hygien och livsmedelshantering. Bland annat förvarades is i en svart sopsäck och personal kunde gå från att hantera råa färsbiffar till att hantera annan mat utan att handskar togs av eller händer tvättades.

    Pinchos i Enköping hör till dem som fått avvikelser rapporterade vid fyra tillfällen. I maj 2024 fick de kritik för att personalen saknade kunskap om risker med förvaring av räkor och musslor. Ett parti räkor fick slängas efter att inspektörens termometer visade en temperatur på 24 grader.

    ##Tvingades slänga 90 kilo kött

    Det är inte enda gången livsmedel slängs vid en inspektion. I september 2024 uppmättes temperaturen i kyldisken på Brödernas i Götene till mellan 20–23 grader. Baconmajonnäsen i kyldisken slängdes. På Brödernas på Lidingö fick livsmedel som varmhölls i för låg temperatur slängas. Samma öde mötte en åtta dagar för gammal hamburgerdressing på Brödernas i Tyresö vid en inspektion i augusti 2023.

    Värst i sammanhanget är Brödernas i Östersund. Där fick en hel leverans av kyl- och frysvaror omhändertas och destrueras efter att pallen med livsmedel stått i en trappuppgång i minst 12 timmar. Detta efter att miljönämnden fått in ett klagomål via telefon i februari 2024. Över 90 kilo med bland annat hamburgare, kycklingburgare och hamburgarost fick slängas eftersom de inte längre bedömdes vara säkra att konsumera.

    ##20 grader varm dressing

    Många etableringar har problem med livsmedel som förvaras i för hög temperatur, lagad mat som inte kyls ned tillräckligt snabbt eller rätter som varmhålls i för låg temperatur. Det är ofta kopplat till avsaknad av termometrar, termometrar som visar fel temperaturer eller kylar som inte funkar, som i fallet med Subway på Gustav III Torg i Östersund där den så kallade “preppkylen”, där det bland annat förvarades färdiglagad kyckling, skinka och dressing, inte fungerade. Vid en mätning var dressingen 20 grader varm, vilket är minst 15 grader över rekommenderad temperatur, enligt avvikelserapporten.

    Bland 132 restauranger upptäcktes svartmögel på sex och rödmögel på en, dock inte i maten utan på väggar och i lister runt kylar, frysar och utdragslådor. Tre etableringar hade misstänkt mögel. Så här skriver inspektören i en avvikelse på Pinchos på Götabergsgatan i Göteborg den 21 april 2023: “Vi upptäckte svartmögel på listerna till kylskåpets dörrar i diskutrymmet. Tätningslisterna var smutsiga av svartmögel. Detta tyder på att listerna inte har rengjorts tillräckligt och inte så ofta som det bör göras”.

    ##Rutinen: Ersätta bäst-före-datum-etiketter

    Det konstateras ibland slarv och brister runt bäst-före-datum. På en Pinchos-restaurang i Göteborg påträffas oxfilé märkt med ett 1,5 år gammalt bäst-före-datum, men personalen vet inte hur länge det legat fryst. O’Learys i Kalmar förvarar sojasås som är över ett år för gammal i rumstemperatur.

    På Subway i Söderhamn har man som rutin att ta bort etiketter med utgånget datum och sätta dit en ny etikett. “Med detta arbetssätt vet ni inte hur länge produkter har varit upptinade och är säker att äta”, heter det i rapporten. Brödernas i Tyresö serverar två dagar för gammal vegomajonnäs. “Personalen på plats, sa att det är ok att använda den om den smakar bra”, står det i rapporten.
    “Vid en kort genomgång av livsmedelsvarorna som förvarades i torrförrådet och i kylrummet noterades att flera livsmedelsvaror hade utgånget bäst-före-datum”, står det efter en inspektion på Pinchos i Umeå i mars 2023. I kritiken nämns bland annat en dressing som är fyra månader för gammal. “Det fanns även konservburkar där bäst-före-datum inte gick att utläsa”, konstateras det.

  2. 4everfalling on

    Sedan jag läste “Kitchens” av Gary Fine har jag varit smärtsamt medveten om hur många genvägar som ofta tas inom restaurangbranschen för att spara pengar och tid. Man vet aldrig hur det ser ut bakom kulisserna, och troligen är sådana här brister mycket vanligare än man vill inse.

    Men man känner ändå, hur fan är det möjligt att det får vara så illa? Och att samma ställe kan få flera anmärkningar utan att det verkar få större konsekvenser?

Leave A Reply