L’autorità svedese garante della concorrenza approva l’acquisto di Citygross da parte di Axfood

https://www.di.se/live/konkurrensverket-godkanner-axfoods-kop-av-citygross/

di magony

4 Comments

  1. >Konkurrensverket lämnar Axfoods köp av Citygross utan åtgärd, vilket betyder att familjen Johnson-kontrollerade dagligvarujätten får bli helägare till den tidigare delägda livsmedelskedjan.

    >**Det framgår av** ett [pressmeddelande](https://via.tt.se/pressmeddelande/3655708/axfood-far-genomfora-forvarvet-av-city-gross?publisherId=3235474&lang=sv) från Konkurrensverket (KKV) på tisdagskvällen. Detta efter att myndigheten i juli i år förlängde sin en månad tidigare inledda konkurrensgranskning av affären till en så kallad fördjupad undersökning.

    >Denna har nu landat i ”att det inte är sannolikt att förvärvet påtagligt kommer att hämma konkurrensen på den svenska dagligvarumarknaden, vare sig nationellt eller lokalt”, varför Konkurrensverket skriver att affären därmed kan genomföras. Den krävde även EU-kommissionens godkännande, något som kom i september.

    >**”På vissa orter** kommer Axfood visserligen få en starkare ställning än tidigare men även där finns konkurrenter som ger konsumenterna möjlighet att välja mellan olika butikskedjor”, fortsätter pressmeddelandet.

    >City Gross, som har butiker främst i södra och mellersta Sverige, svarar enligt KKV för cirka 3,7 procent av den totala försäljningen av dagligvaror i detaljistledet i Sverige. Axfoods försäljning, som sker via bland annat kedjorna Willys och Hemköp, motsvarar cirka 20,5 procent.

    >**I pressmeddelandet nämns** att konkurrensen på den svenska dagligvarumarknaden visserligen har brister, men att dessa inte förvärras tillräckligt mycket av Axfoods Citygrossköp för att stoppa det.

    >Axfood aviserade sitt köp av Citygross den 11 juni i år, och angav köpeskillingen 2 miljarder kronor. Aktien steg 2 procent samma dag. Tidigare ägde Axfood 9,9 procent av kedjan, och säljare av resten är Bergendahls.

  2. Otterism on

    Oklart för mig vad City Gross erbjudit de senaste åren. De har typ tre saker i butiken som är avsevärt billigare än alla andra medan resten håller mediokra priser, inte sällan dyrare än motsvarade ICA Maxi/Stora Coop/Willys. 

    De försökte med kött för några år sen, och hakade på kampanjen “äkta vara”, men inget man åker dit för. En del av utbudet är lite mer exotiskt (t.ex faktiska storpack av saker), men mkt är ju standardutbud och med Garant som husmärke. 

    Känns för mig som Axfood mest köper butikslokaler.

  3. pitepaltarn on

    Ganska utförligt beslut i 184 punkter här:

    https://www.konkurrensverket.se/globalassets/dokument/konkurrens/beslut/avskrivningsbeslut/24-0505.pdf

    Jag blev lite förvånad över hur kvantitativt/matematisk det var.

    De har gjort analys av “Herfindahl Hirschmanns index” (https://en.wikipedia.org/wiki/Herfindahl%E2%80%93Hirschman_index) för situationerna före och efter förvärvet och kommit fram till att koncentrationsgraden inte ökar särskilt mycket (punkt 76 och framåt).

    De har också beräknat körtider mellan alla 3206 livsmedelsbutiker med hjälp av https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Source_Routing_Machine. Dessa har använts för att utföra lokalmarknadsanalyser t.ex. kring alla 42 Citygross-butiker. Målet är att se om konkurrensen försämras på lokal nivå. (punkt 112 och framåt).

Leave A Reply