SVT – Recensione: 30 capibanda sono sfuggiti alla punizione per crimini

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/granskning-30-gangledare-har-sluppit-straff-for-brott

di FlowersPaintings

6 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [SVT – Granskning: 30 gängledare har sluppit straff för brott](https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/granskning-30-gangledare-har-sluppit-straff-for-brott)

    > 30 ledare för kriminella nätverk har **sluppit straff för brott som de har begått**, visar Uppdrag gransknings genomgång.
    >
    >Det handlar bland annat om narkotikabrott och sexköp.
    >
    >Skälet är systemet med så kallade åtalsunderlåtelser. Det leder till att kriminella avtjänar straff för sina grövre brott – men inte för begångna brott som har ett lägre straffvärde.
    >
    > Man kan säga att det är dom utan rättegång. Alltså en lagföring. En dom som registreras i kriminalregister men som inte föranleder något extra straff. De som begått brotten slipper åtal för brott som faktiskt har begåtts då?
    >
    > – Absolut.
    >
    > Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisregion Mitt, menar att det sänder fel signal att just grovt kriminella återfallsförbrytare kommer undan straff för brott som dom begått.

    **Det pågår politiska ändringar av detta system för den som vill ha mer kontext.**

    [DN 2024 – Regeringen nobbar förslag om skärpta straff för mängdbrott: ”Går inte tillräckligt långt”](https://www.dn.se/sverige/slopad-mangdrabatt-drojer-forslagen-gar-inte-tillrackligt-langt/)

    > **Regeringen har lovat att slopa den så kallade mängdrabatten** – men lägger den planerade lagstiftningen om skärpta straff vid upprepad brottslighet i malpåse. Förslaget går inte tillräckligt långt, anser justitieminister Gunnar Strömmer (M).

    [SVT 2023 – Utredning: Mängdbrottslighet bör bestraffas hårdare](https://www.svt.se/nyheter/inrikes/varje-nytt-brott-ska-fa-genomslag)

    > På tisdagen lämnades Flerbrottsutredningens förslag om längre och hårdare straff för mängdbrottslighet över till justitieministern.
    >
    > – Varje nytt brott ska få genomslag på det gemensamma straffet, i motsats till i dag där den som har begått många brott kan bli straffimmun, säger Anders Perklev, hovrättsexpert och särskild utredare.
    >
    > SD:s Richard Jomshof anser att förslaget är ett steg i rätt riktning men att det inte räcker. Enligt Tidöavtalet ska den fallande skalan gälla först efter de tre grövsta brotten.

    [Riksdagen.se 2023 – Avskaffande av straffrabatten – (M) Camilla Brunsberg](https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/motion/avskaffande-av-straffrabatten_hb02981/)

    [Riksdagen.se 2020 – Mängdrabatt vid flerfaldig brottslighet – (SD) Adam Marttinen](https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/interpellation/mangdrabatt-vid-flerfaldig-brottslighet_h810526/)

    [Riksdagen.se 2020 – Slopad mängdrabatt vid upprepade återfall i brottslighet – (M) Lars Hjälmered](https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/motion/slopad-mangdrabatt-vid-upprepade-aterfall-i_h8021366/)

    [Riksdagen.se 2016 – Slopad mängdrabatt vid upprepade återfall i brott – (M) Lars Hjälmered](https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/skriftlig-fraga/slopad-mangdrabatt-vid-upprepade-aterfall-i-brott_h411430/)

    [DagensJuridik.se 2014 – Regeringen vill slopa ”mängdrabatten” vid återfall i brott – ska minska antalet åtalsunderlåtelser](https://www.dagensjuridik.se/nyheter/regeringen-vill-slopa-mangdrabatten/)

  2. KorvMedBros on

    SVT har ju i decennier propagerat för att straff inte fungerar och att de ska vara låga, så de borde väl vara nöjda?

    Vem ska vi intervjua idag? Jerzy Sarnecki, så klart, han håller med oss.

  3. Kungmagnus on

    Det är egentligen inte systemet med åtalsunderlåtelser som är problemet. Att åtalsunderlåtelse kan användas för relativt “grova” brott som sexköp, narkotikabrott, vapenbrott och rattfylleri osv. är egentligen en konsekvens av systemet med mängdrabatter(asperationsprincipen).

  4. Det handlar ju helt enkelt om att varken polisen eller Åklagarmyndigheten har obegränsade resurser, så istället för att utreda och åtala för en massa småbrott när det åtalade ändå kommer dömas och avtjäna straff gör man något annat med den tiden.

  5. Infinite_Call9385 on

    Man blir så stolt över att vara svensk, de bubblar i bröstet av glädje och lycka när man läser positiva nyheter om vårt land.

Leave A Reply