La massima compensazione climatica ha portato alla fame in Uganda

https://omni.se/max-klimatkompensation-har-lett-till-hunger-i-uganda/a/RzxeMJ

di FlowersPaintings

13 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [Max klimatkompensation har lett till hunger i Uganda](https://omni.se/max-klimatkompensation-har-lett-till-hunger-i-uganda/a/RzxeMJ)

    >Flera svenska företag, bland andra hamburgarkedjan Max, har lagt pengar i ett trädplanteringsprojekt i Uganda för att klimatkompensera. Men trädplanteringen har lett till matbrist och bönderna har nu börjat hugga ner träden, skriver Aftonbladet i ett reportage.
    >
    >Tidningen har träffat flera familjer som hoppat på projektet och planterat träd där de tidigare odlade grödor. De vittnar om försenade och uteblivna betalningar. Trädkronorna skymmer solen och gör att inget annat kan växa.
    >
    >– Det här är klimatkolonialism, säger en ugandisk miljövetare till tidningen.
    >
    >Max säger i ett uttalande att man tar mycket allvarligt på uppgifterna och att man tänker kräva en uppföljning av det företag som sålt kolkrediterna.

  2. DaGoodSauce on

    Det är ju en intressant effekt. Har det tittats på vad som hände efter vi införde plastpåseskatten och folk började köpa plastpåse på rulle och använda sig mera av papperskassar?

  3. Micke_xyz on

    Så oväntat att det inte fungerade att köpa avlatsbrev den här gången heller.

  4. Merochmer on

    Det är lätt att gnälla på Max men jag tror att frågan är mer komplicerad. Anledningen till trädplantering är att skogsskövlingen skapar stora problem i Uganda där jord spolas bort etc.

    Att de börjar få problem med matförsörjning är inte så konstigt när befolkningen ökat från 8m på 80-talet till 40m idag. Fortsatt skövling för att försörja en växande befolkning kommer på sikt leda till en ekologisk katastrof för Uganda, likt många andra länder i Afrika.

  5. Sweaty_Midnight9716 on

    Green washing. Godhetsryttare som inte förstår att man ska bygga upp ett samhälle inte skapa ett beroende av bistånd. Ser bra ut när man smäller upp loggan på sina reklamkampanjer men är inte värt ett kungens skit.

  6. rakosten on

    Reduktionsenheter/utsläppskrediter är ett rent idiotiskt påfund för att företag i väst ska kunna se bra ut. Max är bara en i mängden som tillämpar det här konceptet. Ett koncept som inte sällan leder till lidande i utvecklingsländer.

    Det verkar dock som om problemet uppmärksammas mer och mer så jag tror och hopppas att utsläppskrediternas dagar snart är räknade.

    Utsläppskrediter är greenwashing. Ingenting annat.

  7. Jag tror normalbegåvade människor är väl medvetna om att alla dessa åtgärder är ”greenwashing”. Det gäller klimatkompensation, plastpåseskatt, ja allt egentligen. Men det finns också en stor grupp mindre begåvade människor som är storkonsumenter och har intalats av marknadsföring att om de bara köper från en viss leverantör så kommer miljöpåverkan ”kompenseras” så det blir nollutsläpp. Vilket förstås är nonsens.

  8. samodamalo on

    Jag tror det viktiga vi kan ta med från artikeln är att vi svenskar åtminstone försökt, och vi vet vad som är moraliskt bättre, och endast vi vet vad som är bra för klimatet. Därför kan vi äta på Max utan att känna att vi har bidragit med något dåligt.

    Vad som händer dem i Afrika är deras egna fel har jag läst någonstans, eftersom bara vi här har en självförverkligande agens.

    När det är Earth Hour, så har jag denna nyhetsartikeln uppe som jag ser med ett leende, före jag släcker elen.

  9. spiritualized on

    Säkerligen kommer detta “klimatkompenserade” köttet vara hållbart.

    ^^^^/s

Leave A Reply