Da analfabeta ad alfabetizzato in quattro mesi: Akbar ha decifrato il codice di lettura a velocità record

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/fran-analfabet-till-laskunnig-pa-fyra-manader-akbar-knackte-laskoden-i-rekordfart

di FlowersPaintings

7 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [SVT – Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/fran-analfabet-till-laskunnig-pa-fyra-manader-akbar-knackte-laskoden-i-rekordfart)

    > Han flydde Afghanistan som analfabet. I Sverige tog det honom fyra månader att lära sig läsa och skriva på en nivå som motsvarar undervisningen i årskurs 4-5.
    >
    >33-åriga Akbar Alizade hade levt med och drivit jordbruk i hela sitt liv. I hemlandet Afghanistan fanns inte någon skola i området där han växte upp. Det närmaste undervisning han kom var koranläsningen i moskén om vintrarna.
    >
    >Exakt hur många människor som är analfabeter i Sverige är okänt. 2013 var det nästan 800 000 personer, enligt statistiska centralbyrån.
    >
    >En uppdaterad studie skulle redan ha kommit men är försenad på grund av coronapandemin. De nya siffrorna väntas i december 2024.

    [SVT – Hjärnforskaren: ”Var fjärde 15-åring i riskzonen för analfabetism”](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/hjarnforskaren-var-fjarde-15-aring-i-riskzonen-for-analfabetism)

    > En fjärdedel av 15-åringarna i Sverige är i riskzonen för det som kallas funktionell analfabetism
    >
    >Enligt den senaste PISA- utvärderingarna, var det nästan 24 procent av niondeklassarna som inte klarade av läsförståelsen.
    >
    >Majoriteten bland de icke godkända är barn som talar ett annat språk än svenska hemma. – Vi har ju barn som kommer till skolan som har pratat med vuxna, 35 miljoner svenska ord och vi har dem som ligger på 4-5 miljoner ord och många som kommer med nästan inga pratade ord alls på svenska, säger Martin Ingvar.

  2. ironparrot on

    Det var en riktigt imponerande prestation. Det är bara att gratulera.

  3. snoozemumrikern on

    Ja, tänk om alla kunde göra så.. min erfarenhet är att afghaner är duktiga men somalier har störst andel bidragstaganden och analfabeter bland gruppen invandrare

  4. Septon-Meribald on

    Min erfarenhet i SFI och vuxenutbildning gav mig intrycket att afghaner är seriösare än snittet, särskilt de som omfattas av gymnasielagen. SD sågar gärna den men den fungerar bra. De den omfattade hade alla incitament att plugga eller att bli hemskickade. Om vi bara tillämpade det på fler grupper.

  5. Tygudden on

    Jag är något skeptisk till att det är så enkelt som de får det att framstå. Varför lärde han sig det inte innan, om det nu var så enkelt för honom? Han hade ingen skola men ändå. Han kunde antagligen arabiska bokstäver sen innan.

  6. GripAficionado on

    Det är föredömligt och bra, det verkar som att han inte bara lär sig genom SFI utan istället också studerar efteråt, youtube, tidningar mm. Så han har motivation och försöker. Däremot tycker jag en annan siffra i artikeln är närmast chokerande, citat:

    > Den officiella definitionen av analfabet är en person som saknar skolgång helt eller har gått i skolan i mindre än fyra år.

    > Statistiska centralbyråns senaste undersökning, från 2013, visar att cirka 780 000 människor i Sverige är analfabeter. Studien har gjorts på personer mellan 16–65 år.

    Det är extremt många, betydligt fler än vad jag hade gissat mig till. Hade trott att det kanske var en tiondel, men 780 000 år 2013 är ju absurt mycket. Blir intressant att se hur det förändrats när nya siffror presenteras i December.

    > En uppdaterad studie skulle redan ha kommit men är försenad på grund av coronapandemin. De nya siffrorna väntas i december 2024.

Leave A Reply